Skip to content

Printul Philip a murit. Care sunt procedurile de inmormantare in cazul sau.

Când un membru al familiei regale moare exista un protocol strict de urmat. La mijlocul lunii februarie, publicul britanic a aflat ca printul Philip a fost internat in spital. Palatul Buckingham a declarat atunci ca este „o masura de precautie” sfatuita de medicii de familie sa-l duca pe ducele de Edinburgh, in vârsta de 99 de ani, la spitalul King Edward VII din centrul Londrei.

Ulterior, Philip a fost transferat la spitalul St Bartholomew – care are o unitate cardiaca specializata – in estul Londrei si a fost supus unei „proceduri cardiace” pe 4 martie, ramânând in spital 17 nopti.

Astazi vestea decesului Printului Philip a fost anuntata oficial, iar procedurile oficiale pentru ceea ce inseamna ritualul inmormantarii regale au inceput.

Din acest moment regina a intrat intr-o perioada de doliu, ceea ce inseamna ca afacerile ei de stat sunt intrerupte. Acest lucru va dura probabil opt zile. O alta perioada de doliu regal ar putea dura inca 30 de zile, cu indatoririle suspendate. 

Printul Philip s-a exprimat anterior ca ar prefera o inmormântare simpla si ar fi solicitat o inmormântare militara, in calitate de veteran al Marinei Regale.

Pandemia de coronavirus va avea insa un impact major asupra planurilor atent stabilite pentru inmormântarea ducelui de Edinburgh. Inmormântarea ducelui este de asteptat sa fie televizata si sa aiba loc la Capela St. George din castelul Windsor, dar cu restrictiile covid inca in vigoare, elementele publice in care Regina isi ia ramas bun nu vor putea avea loc forma stabilita de sute de ani.

Conform aranjamentelor anterioare pentru zilele urmatoare, procedura care are numele de cod Forth Bridge, mii de oameni ar fi fost de asteptati sa vina la Londra si Windsor pentru o procesiune militara a sicriului lui Philip in ziua inmormântarii sale. Sute de membri ai fortelor armate ar fi fost chemati sa alinieze strazile in cinstea ducelui, impreuna cu mii de ofiteri de politie pentru a pastra controlul multimilor si a proteja membrii familiei regale care ar fi participat.

Ziarele britanice spun ca organizatorii ceremoniei de la Casa Regala Brtanica sunt preocupati cu ingrijorare sa nu organizeze nimic care sa atraga adunari in masa.

De la debutul pandemiei, planificatorii au fost ocupati in culise, elaborând o strategie de urgenta in cazul in care ducele va muri in timpul crizei coronavirusului – cel mai rau scenariu al evenimentelor majore concomitente – o teama care s-a adeverit.

Se asteapta ca pregatirile sa se concentreze asupra castelului Windsor, fara procesiunea militara din Londra sau orice procesiune prin Windsor. Regulile actuale privind inmormântarile din Anglia spun ca pot participa la ceremonie doar maximum 30 de persoane si trebuie sa se distanteze social daca nu locuiesc impreuna. Aceasta inseamna ca Regina va trebui sa decida ce membri ai familiei sale numeroase ar trebui sa fie invitati.

Monarhul, copiii ei si alte rude prezente ar putea fi nevoite sa poarte masti si sa stea la 2 metri distanta unul de celalalt daca nu locuiesc in aceeasi casa.

Este foarte posibil ca va exista o oarecare implicare militara pentru a onora serviciul ducelui catre fortele armate, dar si acesta ceremonie va fi cel mai probabil in conditii de distantare sociala si in limitele terenului Castelului Windsor.

Liderii mondiali si reprezentantii Commonwealth-ului, precum si regali straini, fosti si actuali politicieni si sefi militari ar fi fost printre cei care ar trebui invitati sa se adune la inmormântare, dar astfel de aranjamente vor fi acum imposibile. Multe depind de indrumarile emise gospodariei regale de la guvern in urmatoarele câteva zile.

Planul secret pentru moartea reginei a fost dezvaluit acum câtiva ani si poarta numele de cod „London Bridge is Down” când se afla in Anglia si „Operatiunea Unicorn” când se afla in Scotia. Planul este in vigoare inca din anii 1960.

 Procedurile sunt usor diferite pentru alti membri seniori ai familiei regale, care includ printul Edward, Sophie, contesa de Wessex, Kate Middleton, printul William, printul Charles, Camilla, ducesa de Cornwall si printesa Anne.

Ceremoniile legate de Printul Filip sunt cunoscute sub numele de Operatiunea Forth Bridge dupa numele podului Forth care a fost deschis in 1964, proiectat de inginerii englezi Sir John Fowler si Sir Benjamin Baker, pod care uneste Edinburgh de Perth. La acea vreme era cel mai lung pod suspendat din lume in afara Statelor Unite. 

Majoritatea monarhilor britanici sunt inmormântati in manastirea Westminster si in capela Sf. Gheorghe, dar atât regina Victoria, cât si printul Albert sunt ingropati intr-un mausoleu din gradinile Frogmore. Printul Philip va fi probabil inmormântat la Frogmore Gardens.

 

Citește în continuare