Skip to content

(30 fotografii colectie) Printul Philip, in varsta de 99 de ani, Duce de Edinburgh, a incetat din viata. Povestea de viata a Ducelui, o lectie de istorie.

 

„Cu durere profunda, Majestatea Sa Regina a anuntat moartea iubitului ei sot, Alteta Sa Regala, Printul Philip, Duce de Edinburgh. Alteta Sa Regala a murit in pace in aceasta dimineata la Castelul Windsor”, potrivit declaratiei Palatului Buckingham, care a anuntat ca urmeaza sa furnizeze curand toate informatiile privind funeraliile printului consort.

Ducele de Edinburgh a avut de-a lungul vietii pasiuni precum pictura, observarea pasarilor, scrisul sau sportul. A fost extrem de pasionat de condusul trasurilor, pasiune pe care a descoperit-o in 1971, dupa ce a renuntat sa mai practice polo, la varsta de 50 de ani.

La scurt timp, a devenit o figura extrem de cunoscuta in randul iubitorilor de cai. De altfel, intre anii 1964 si 1986 a fost presedintele Federatiei Ecvestre din Marea Britanie si a participat activ in stabilirea unor noi reguli pentru competitiile de trasuri trase de cai. Vreme de 30 de ani, a participat la cele mai cunoscute competitii ale acestui sport.

Philip a fost si pictor, acesta iubind pictura in ulei. In plus, a apreciat si partea amuzanta a artei, acesta fiind un colectionar de benzi desenate, unele dintre ele avand legatura cu viata regala din Marea Britanie.

De asemenea, a creat designul unor bijuterii pentru sotia sa, Regina Elisabeta. Un alt hobby al regretatului print a fost observarea pasarilor. A devenit interesat de ornitologie in timpul lungilor calatorii pe mare cu yachtul regal Britannia. Interiorul vasului l-a creat printul Philip, in anii 1950.

Iar in timpul vacantelor de vara petrecute la Balmoral, ii placeau partidele de pescuit in raul Dee.

Printul Philip a scris si 14 carti despre mediu, tehnologie si ingrijirea cailor.

Printul Philip este cel mai longeviv print consort al Marii Britanii, dupa Charlotte, sotia regelui George al III-lea.

Numele complet al printului consort al Marii Britanii este Philip, duce de Edinburgh, conte de Merioneth si baron de Greenwich, cunoscut si sub numele Philip Mountbatten. Acesta s-a nascut pe 10 iunie 1921 in Corfu, Grecia, fiind si print al Greciei si Danemarcei.

La 18 ani, unchiul sau, regele Greciei, a fost nevoit sa abdice, inclusiv tatal sau fiind expulzat din tara, dupa Razboiul Greco-Turc. Alaturi de parinti si cele patru surori, Philip a plecat din Grecia pe un vas al armatei britanice. Ajuns in Marea Britanie, a fost trimit in Scotia pentru a invata la Scoala

Gordonstoun, iar apoi a studiat la Royal Naval College din Dartmouth, Anglia. Din ianuarie 1940 pana la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a luptat pentru Marina britanica in mai multe batalii navale care au avut loc in Marea Mediterana si in Oceanul Pacific.

Dupa razboi, pe 28 februarie 1947, Philip a devenit cetatean britanic si a renuntat la drepturile sale la tronurile Greciei si Danemarcei, luand totodata numele de familie al mamei sale, Mountbatten. In acea perioada o cunoaste pe Printesa Elisabeta, cu care se casatoreste la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947. Astfel, Printul Philip a primit titlul de Alteta Regala, alaturi de cele de baron de Greenwich, conte de Merioneth si duce de Edinburgh.

“Ne comportam ca si cand ne-am fi apartinut unul celuilalt de ani de zile”, a scris Elizabeth intr-o scrisoare catre parinti la scurt timp dupa ce s-au casatorit, noteaza NBC News.

Cei doi monarhi, Regina Elisabeta si Printul Philip, au trait o adevarata poveste de dragoste.

Cei doi s-au cunoscut oficial in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Printesa Elisabeta era izolata de razboi la Castelul Windsor, impreuna cu sora ei, iar intr-o zi, dupa o piesa de teatru pusa in scena de cele doua, Printul Philip si-a facut aparitia.

Acestia se mai intalnisera in trecut, prima intalnire fiind la nunta Ducelui de Kent, cand Philip avea 13 ani, iar Elisabeta, 8 ani. Dupa intalnirea de la Castelul Windsor, cei doi au continuat sa corespondeze prin scrisori, iar atunci cand Printesa Elisabeta a implinit varsta de 21 de ani, si-au anuntat logodna.

Printul Philip si-a continuat serviciul in cadrul Marinei Regale, in fruntea fregatei Magpie, pana cand printesa Elisabeta a devenit Regina Elisabeta a II-a, pe 6 februarie 1952. Din acest moment, printul a insotit-o pe suverana in activitatile sale oficiale si publice, acestia avand in medie 350 de angajamente oficiale pe an in numele Casei Regale, dupa cum mentioneaza Agerpres. Printul s-a retras din viata publica in 2017, oficialii Casei Regale mentionand ca Printul Philip a participat la peste 22.000 de evenimente in intreaga sa activitate publica.

La aniversarea celor 50 de ani de casatorie, Regina Elisabeta a declarat ca “Eu si intreaga sa familie, si aceasta si cea din multe alte tari, ii datoram ceva mai important decat ar pretinde vreodata sau vom sti vreodata”, multumindu-i astfel pentru intreaga sustinere de care a avut parte in toti acesti ani.

Printul Philip s-a implicat si in numeroase organizatii si actiuni filantropice, acesta fiind presedintele World Wildlife Fund (WWF) din 1981 pana in 1996, iar programul sau International Award a permis unui numar de peste 6 milioane de tineri adulti sa participe la servicii comunitare, cursuri de dezvoltare a aptitudinilor manageriale si activitati fizice.

Cuplul regal a celebrat in noiembrie 2017 nunta de platina la Castelul Windsor, iar clopotele de la Westminster Abbey, unde Philip si Elisabeta s-au casatorit in 1947, au rasunat cu acea ocazie timp de trei ore, in semn de omagiu adus cuplului regal.

Citește în continuare