Skip to content

Dorintele voastre pot fi in „Wish Tree for Washington, DC”, o instalatie gandita de Yoko Ono. Trebuie doar sa va scrieti dorintele pe o hartie si sa postati pe Instagram fotografiile cu acestea

Muzeul Hirshhorn din Washington invita oamenii din intreaga lume sa scrie o dorinta pe o bucata de hartie, sa ii faca o fotografie si sa o posteze pe Instagram, cu hashtag-urile @hirshhorn, #WishTreeDC si #YokoOno. Muzeul va afisa mesajele pe siteul sau in perioada 15-30 aprilie.

Actiunea este inspirata de instalatia “Wish Tree for Washington, DC”, creata de Yoko Ono, un copac in care sunt agatate bucati de hartie cu dorintele oamenilor.

Arborele din specia Cornus florida a ajuns la muzeul Hishhorn din Washington si instalat in gradina sa – Sculpture Garden, in anul 2007, fiind un dar din partea artistei Yoko Ono.

In fiecare an, de Ziua Muncii, sarbatorita in Statele Unite in prima zi de luni din luna septembrie, vizitatorii muzeului sunt incurajati sa scrie dorinte pe bucati de hartie si sa le agate apoi de ramurile copacului. In felul acesta, copacul “infloreste” cu dorintele oamenilor veniti, in alti ani, din toata lumea. In lunile reci, cand arborele nu este infrunzit, vizitatorii sunt incurajati sa-si sopteasca dorintele arborelui, fara sa agate biletele de ramuri.

Avand in vedere restrictiile impuse in contextual pandemiei de coronavirus, reprezentantii muzeului s-au gandit sa continue traditia dorintelor, asa ca totul s-a mutat in mediul online.

Intre 15 si 30 aprilie, angajatii muzeului Hishhorn vor transfera cat mai multe dorinte pe bucati de hartie, asemanatoare celor care in alti ani erau agatate in copacul dorintelor. Fotografiile cu bucatile de hartie scrise de oamenii de la Hishhorn vor fi incarcate pe webisteul muzeului, dar si pe contul de Instagram al institutiei de arta.

La finalul proiectului, toate dorintele vor fi trimise catre artista Yoko Ono, aceasta fiind dorinta sa. Toate dorintele vor fi ingropate apoi la baza instalatiei “Imagine Peace Tower”, aflat pe insula Videy, in apropiere de Reykjavík, Islanda.

Turnul a fost conceput de Yoko Ono, in memoria sotului sau John Lenon. Este format dintr-un turn inalt de lumina, proiectat dintr-un monument din piatra alba. Pe monument a fost sculptat mesajul “Imagine peace”, in 24 de limbi. De aproape trei decenii, instalatia creata de Yoko Ono “Wish tree” a inspirat mai mult de un milion de oameni din intreaga lume, care si-au scris dorintele pe o bucata de hartie.

Tot pe siteul muzeului va fi postat si un tutorial online, prin care copiii, dar si adultii vor invata cum sa aiba acasa un propriu copac al dorintelor. Aici puteti vizita siteul muzeului Hishhorn https://hirshhorn.si.edu/hirshhorninsideout/

Yoko Ono, nascuta la Tokyo in anul 1933, a intrat in lumea artei in anii 1960. De atunci, a creat muzica, a jucat in specatocel de teatru, a scris poezii si s-a implicat in lumea filmului.

Proiectul “Wish Tree” a debutat in anul 1996.

Acum, la 88 de ani, Yoko Ono se misca cu ajutorul unui scun cu rotile si iese rar din apartamentul cu doua camera din New York. Dupa moartea sotului sau, John Lenon, a cladit un adevarat imperiu financiar dupa ce adus mai departe numele sau. S-a implicat si se implica in continuare in opere caritabile. Acum, in timpul pandemiei, a donat 250.000 de dolari catre „Montefiore Medical Center” din Bronx. Ia masa de doua-trei ori pe saptamana cu fiul sau Sean, acesta fiind un ritual de ani buni al celor doi.

In anul 2020, la 80 de ani de la nasterea lui John Lennon, o colectie speciala curatoriata de Yoko Ono a fost creata.

36 de piese alese de Yoko Ono, vaduva lui John Lennon si de fiul acestora, Sean Lennon, au fost incluse pe albumul „Gimme Some Truth: The Ultimate Mixes”, un cadou aniversar pentru fanii artistului.

Citește în continuare