Skip to content

Regina Elizabeta implineste astazi 95 de ani. Regina isi serbeaza ziua de doua ori pe an – in aprilie si in iunie

21 aprilie este data de nastere a Reginei Elizabeta, zi in care suverana sarbatoreste in cadru privat, cu familia. O alta ceremonie, mult mai grandioasa, dedicata zilei reginei are loc in luna iunie, mai exact in a doua sambata din luna iunie. Atunci are loc evenimentul cunoscut sub numele Trooping the Colour. Cu acea ocazie, Regina isi serbeaza ziua de nastere impreuna cu publicul si invitatii sai.

Motivul pentru care monarhul britanic isi sarbatoreste de doua ori ziua de nastere intr-un an are legatura cu vremea din Regat. Vara, parada impresionanta poate fi organizata mult mai usor decat acum, in aprilie.

Trooping the Colour este o ceremonie realizata de regimente ale armatelor britanice si Commonwealth. Este o traditie a regimentelor britanice de infanterie inca din secolul al XVII-lea. Explicatia este urmatoarea – pe campul de luptă, culorile unui regiment sau steagurile erau folosite ca puncte de reper. Asadar, regimentele ar fi trebuit sa marsaluiasca lent pentru a putea fi identificate dupa culori.

Parada are loc in fiecare an in a doua sambata din luna iunie.

In mod obisnuit, procesiunea include peste 1.400 de soldati, 200 de cai si 400 de muzicieni care defileaza de la Palatul Buckingham pana la Horse’s Guard Parade, un spatiu special dedicat acest ceremonii.

In cadrul ceremoniei, membrii familiei regale calatoresc in trasuri sau calare pe cai. Parada se incheie in fiecare an cu un spectacol aerian al Fortelor Aeriene Regale pe care Regina le admira de la balconul Palatului Buckingham.

Ceremonia era difuzata in direct de BBC in Marea Britanie. Anul trecut, din cauza pandemiei, evenimentul a fost redus ca dimensiune, soldatii englezi au marsaluit in curtea castelului Windsor, respectand principiul distantarii sociale.

La ceremonie au participat doar soldatii din Garda Regala Britanica, cei care pazesc castelul Windsor. Publicul nu a avut acces, iar Regina a fost singurul membru al audientei.

Si anul acesta, din cauza pandemiei, evenimentul va fi unul redus, dupa cum au anuntat oficialii casei regale britanice, in luna martie. Se ia in considerare o parada mai mica, tot in curtea castelului Windsor.

Traditia ca monarhul britanic sa isi sarbatoreasca de doua ori intr-un an ziua de nastere a inceput in anul 1748, cand Regele George al II-lea si-a sarbatorit oficial ziua de nastere cu ocazia paradei anuale militare, in vreme ce ziua lui de nastere reala era in luna octombrie.

De atunci, monarhul aflat la conducere a avut aceasta posibilitate, de a-si sarbatori impreuna cu publicul si cu invitatii ziua de nastere in timpul verii.

Daca e sa ne uitam la datele de nastere ale succesorilor, observam ca si printul Charles isi serbeaza ziua intr-o luna ploioasa – 14 noiembrie, iar printul William este nascut pe 21 iunie.

Anul acesta, cu ocazia zilei de nastere a Rehinei Elizabeta, Helen Mirren si Damian Lewis („Miliarde”, „Homeland”) au inregistrat un album pentru a marcat momentul.

Cele 12 piese incluse pe album spun povestea Marii Britanii si a formarii Regatului Unit prin intermediul a 12 monarhi, de la William Cuceritorul pana la Regina Elizabeta, care a urcat pe tron in 1952.

Citește în continuare