Skip to content

Cofetarii spanioli au creat o replica de ciocolata in marime naturala a celebrei lucrari „Guernica” a lui Picasso.

Aproximativ 40 de cofetari si ciocolatieri dintr-o asociatie locala spaniola, Euskal Gozogileak (Ciocolaterii Basci), au colaborat pentru a construi o replica in marime naturala a operei de arta „Guernica”. Data aleasa pentru a recrea faimosul tablou a coincis cu omagierea a 85 de ani de la bombardamentul care l-a inspirat pe Picasso sa il picteze.

In 1937, Pablo Picasso si-a exprimat sentimentele anti-fasciste si antimilitariste intr-un tablou de 3,49 pe 7,77metri intitulat „Guernica”. Lucrarea reda ororile razboiului prin personaje si forme geometrizate in nuante de gri, alb si negru. 

Celebra lucrare a inspirat de atunci nenumarate imitatii in alte medii, inclusiv o versiune de fiber-art si una compusa in intregime din jucarii Lego. In comparatie cu alte replici, cea mai recenta versiune pentru Guernica este semnificativ mai dulce.

Echipa de cofetari si ciocolatieri spanioli a recreat figurile unghiulare si tusele de pensula ale lui Picasso cu diferite tipuri de ciocolata, realizand 14 placi separate. Lorena Gomez, presedintele asociatiei de cofetari care a realizat lucrarea a declarat ca, in tablou, „exista aceasta parte a suferintei dar si o parte a pacii. Exista un mesaj de speranta. Pentru noi, aceasta imagine este, de asemenea, foarte emblematica pentru patria noastra.”

In creatia lor bogata in cacao, cofetarii au s-au apropiat de compozitia originala a lui Picasso. Potrivit TeleMadrid, bucatarii au folosit peste 1.100 de kilograme de cacao pentru a face ciocolata necesara de la zero, masurandu-si milimetric fiecare ingredient.

Imaginile video surprinse de TeleMadrid arata cofetarii incalzind ciocolata, „desenand” cu pipete si folosind instrumente cu aerograf pentru a obtine umbrele, formele si durabilitatea necesare pentru o replica semipermanenta.

Picasso a pictat lucrarea dupa ce a aflat despre dezastrul provocat de catre bombardierele aeriene germane in Guernica, un oras dintr-o comunitate autonoma din nordul Spaniei.

Pe 26 aprilie 1937, pe parcursul a trei ore, aliatii nazisti ai dictatorului fascist Francisco Franco au pornit intr-o serie de atacuri ca parte a unui razboi civil brutal in care au decimat orasul Guernica. Fortele germane au ucis cel putin 1.600 de oameni, cifra care reprezinta o treime din populatia orasului Guernica. Cu toate acestea, orasul continua sa joace un rol central in cultura basca si gazduieste „copacul din Gernika”, un stejar care simbolizeaza libertatea istorica a regiunii.

Potrivit Muzeului Reina Sofía, care gazduieste pictura din 1937 in colectiile sale, Picasso a creat o lucrare care nu a facut aluzie specifica la detaliile bombardamentului de la Guernica, elaborand in schimb „o pledoarie generica impotriva barbariei si terorii razboiului”.

In imaginea haotica, afectata de durere, figurile si membrele apar amestecate; un taur alb apare straniu intr-un colt, in timp ce o mama isi ridica fata spre cer in urlete de groaza in timp ce tine in brate un copil lipsit de viata.

„Guernica” lui Picasso a calatorit mult dupa crearea sa, atragand o audienta vasta in muzee din Europa si Statele Unite. Intr-un mod similar, creatorii lucrarii din ciocolata intentioneaza sa duca versiunea dulce in mai multe orase. Opera de arta comestibila a castigat deja invitatii la expozitii internationale de ciocolata din Paris si Madrid.

Mai jos puteti face o incursiune in universul lui Picasso printr-o filmare de 5 minute care il arata pe geniul spaniol in actul creatiei.

Citește în continuare