Skip to content

Printul Harry compara viata din Familia Regala cu traitul intr-o gradina zoologica si „The Truman Show”. Din cauza depresiei, a vrut sa renunte de mai multe ori la rolul sau.

Invitat intr-un episod al podcastului „Armchair Expert al lui Dax Shepard”, Printul Harry a vorbit deschis despre viata traita in cadrul Familiei Regale.  

Dupa peste 30 de ani in care a respectat protocolul regal care interzice mentionarea detaliilor despre viata personala, Printul Harry continua sa traga cortina si sa dezvaluie un portret intim al celei mai cunoscute monarhii din lume. A inceput sa povesteasca viata traita dupa ce a implinit 20 de ani, cum a fost afectat de articolele din presa, ce greseli crede ca a facut, cum il priveste pe tatal sau, Printul Charles si de cate ori a vrut sa renunte la rolul sau regal.

In cadrul discutiei cu Dax Shepard, Harry si-a comparat viata cu filmul „The Truman Show” din 1998 cu Jim Carrey in rol principal. Productia spune povestea lui Truman Burbank a carui viata este televizata prin camere ascunse in timp ce toti oamenii pe care ii intalneste sunt actori angajati.

Harry a spus ca a fost o povara grea si s-a chinuit constant cu apartenenta la Familia Regala si toate rolurile pe care le avea. I-a fost teama ca sotia sa, Meghan Markle si fiul lor, Archie, vor fi afectati de lumina reflectoarelor in acelasi mod in care s-a intamplat cu Printesa Diana care a sfarsit in mod tragic in timp ce era haituita de fotografi si presa.

Cand Shepard l-a intrebat cum a fost sa traiasca intr-un grup atat de restrans care este privit de zeci, chiar sute de milioane de oameni, Printul Harry a spus ca „este un amestec intre The Truman Show si traitul intr-o gradina zoologica. Este jobul, nu-i asa? Trebuie sa zambesti si sa suporti. Sa mergi mai departe. Eram la inceputul anilor ’20 din viata mea si ma gandeam ca nu vreau acest job, nu vreau sa fiu aici. Nu vreau sa fac ceea ce fac. Uite ce i-a facut mamei mele. Cum o sa pot sa imi fac o familie stiind ca se va intampla din nou?

Comparand Familia Regala cu o afacere, Ducele de Sussex a adaugat ca: „Am vazut cum este in spatele cortinei, am vazut modelul de business si am vazut cum functioneaza totul si nu vreau sa fiu parte din asa ceva.”

Urmand firul narativ al vietii sale, Printul a descris primele intalniri cu Meghan si cum au mers la cumparaturi pe ascuns, incercand sa pretinda ca nu se cunosc si nu interactioneaza: „Prima oara cand Meghan a venit sa stea cu mine, ne-am intalnit intr-un supermarket din Londra si ne-am prefacut ca nu ne cunoastem. Ne trimiteam mesaje din partea cealalta a raftului, oamenii veneau la mine si se uitau ciudat si incercau sa ma salute sau sa se bage in seama. Asa ca ii scriam mesaje si o intrebam: „e bine ce cumpar aici?” Iar ea raspundea „nu, trebuie sa iei hartie de copt.” Si apoi ma intrebam unde e hartia de copt.”

Printre momentele care l-au marcat si in care s-a simtit „complet neajutorat” se numara cel in care era in masina cu Printesa Diana si erau urmariti de fotografi, cel in care era intr-un elicopter in Afghanistan, cand a fost in armata si momentul in care sotia sa, Meghan, a suferit din cauza problemelor din cadrul Familiei Regale.

Cel din urma a fost descris si de Meghan in interviul pe care i l-a acordat lui Oprah si care a deschis cutia Pandorei in privinta scandalurilor regale din ultimele luni.

Harry a continuat: „Acelea sunt momentele in care doare foarte tare sa te simti neajutorat. Chiar doare. Si acela e momentul in care iti zici singur „la naiba, sunt privilegiat, am o platforma si am influenta si nici macar eu nu pot sa rezolv asta. Nu pot sa schimb nimic. Si cand incepi sa te gandesti serios la toate, atunci incepi sa simti povara.

Despre momentele scandaloase pe care le-a creat si trait cand era mai tanar, Printul Harry a comentat pozele in care aparea complet dezbracat intr-un hotel din Las Vegas si imaginile in care purta o uniforma nazista la o petrecere la care trebuia sa mearga costumat: „Mi se parea ca inteleg viata, in special pentru ca mergeam in comunitati in care erau multi oameni de culoare. Mi s-a parut ca am dat-o in bara atunci si ca am invatat ceva din asta. Dar nu cred ca stiu tot ce trebuie sa stiu. Mai am multe de invatat, fiecare dintre noi are de invatat.

Spre finalul interviului, declaratiile sale au luat o intorsatura optimista cand a inceput sa descrie viata pe care o traieste de cand a parasit Familia Regala si s-a mutat in California cu Meghan si Archie: „Aici chiar ma simt diferit, chiar pot sa tin capul sus. Mi-au cazut umerii si mie si sotiei mele. Merg pe strada si ma simt mult mai liber. Pot sa ma plimb cu Archie cu bicicleta, de exemplu. Nu puteam sa fac asta inainte.

Despre relatia cu Printul Charles si cu familia sa, Harry pune totul pe seama traumei generationale si explica suferinta sa din perspectiva unui om care a petrecut mult timp vorbind cu psihologi si terapeuti.

Ducele a declarat ca „nu e viata despre a rupe ciclul generational? Nu e vorba despre vina cuiva. Nu cred ca ar trebui sa aratam cu degetul sau sa dam vina pe cineva. Insa cand vine vorba de a fi parinte, am experimentat o forma de durere si suferinta din cauza durerii si suferintei resimtita de tatal meu, la randul lui, sau de parintii mei. Si vreau sa ma asigur ca voi rupe acest ciclu. Si nu il voi da mai departe. Exista multa suferinta care este mostenita genetic. Si noi, ca parinti, trebuie sa facem tot ce putem si sa incercam sa spunem ca stim ce ni s-a intamplat si nu voi lasa sa i se intample acelasi lucru copilului meu.”

Podcastul complet poate fi ascultat aici.

Intre timp, Printul Harry profita de popularitatea familiei sale in SUA prin numeroase oportunitati de afaceri. A devenit consultant pe probleme emotionale, producator TV, de podcasturi si de filme si documentare.

Citește în continuare