Skip to content

In timp ce Pompidou din Paris va fi inchis, se va deschide un prim Centru Pompidou in New Jersey, in apropierea Manhattanului.

Noul spatiu satelit al Centrului Pompidou va fi deschis la inceputul anului 2024, imediat dupa ce sediul parizian va fi inchis pentru renovari.

Se va numi Centre Pompidou x Jersey City si va fi gazduit de o cladire industriala construita in urma cu 109 ani in cartierul Journal Square, la o distanta relativ scurta fata de Manhattan. 

Planul noului centru cultural a fost anuntat zilele trecute intr-o conferinta de presa gazduita de Steven Fulop, primarul orasului New Jersey, guvernatorul statului New Jersey, Phil Murphy si presedintele Centrului Popidou din Paris, Serge Lasvignes. Lasvignes a declarat  in noul proiect va aplica toate lectiile invatate din celelalte muzee deschise de-a lungul anilor: „Experimentele derulate de noi cu noile spatii Pompidou din Málaga, Bruxelles si Shanghai ne-au aratat cat de puternic si bine este sa iesim din propria cutie.” 

In incercarea de a atrage cat mai multi turisti din New York, proiectul va fi platit de municipalitatea orasului New Jersey. Vor acoperi costurile atat pentru renovarea cladirii dar si o taxa catre sediul central Pompidou pentru a acoperi costurile care tin de branding, organizarea expozitiilor si dezvoltarea de proiecte.

Construit in 1912 ca parte a unei fabrici de trolebuze, viitorul spatiu al muzeului are 4 etaje si 5.388 de metri patrati. 

In trecut, cladirea a functionat ca sediul pentru birourile unor firma companii de electricitate si gaz, iar pana in 2017 a gazduit Colegiul Comunitar Hudson. In 2018, municipalitatea a cumparat aceasta structura arhitecturala pentru 9 milioane de dolari. Proiectul de renovare va fi coordonat de arhitectul Jason Long care a declarat ca va pastra elementele istorice ale cladirii, incluzand detaliile din teracota, zidaria originala si piatra turnata.

Pe langa faptul ca viitorul spatiu va expune arta din vasta colectie a centrului Pompidou, care cuprinde opere de la artisti precum Joan Miro, Henri Matisse, Frida Kahlo si Marcel Duchamp, programul spatiului va cuprinde si gazduirea de evenimente culturale si programe educationale. 

Deschis pentru prima data la Paris in 1977, in ultimii ani Centrul Pompidou a devenit o franciza cu diverse alte spatii satelit precum Centrul Pompidou din Málaga, Spania, Centrul Pompidou „Kanal” din Bruxelles, Belgia si Centrul Pompidou din Shangai, China.

Toate centrele beneficiaza de colectia de peste 120.000 de lucrari din colectia permanenta a galeriilor pariziene.

Cladirea sediului retelei Pompidou, construita dupa designul lui Renzo Piano si Richard Rogers, se va inchide la sfarsitul lui 2023 pentru a intra intr-o perioada de renovari de 4 ani cu un buget dedicat de 200 de milioane de euro. 

Citește în continuare