Skip to content

Dupa 74 de ani, Atelierul Auto al Regelui Mihai va fi deschis publicului pe Domeniul Regal Savarsin. Colectia Sa de masini a inclus 38 de automobile de la Jaguar, Mercedes, BMW si Jeep.

Casa Regala a Romaniei anunta deschiderea pentru public a Atelierului Auto al Regelui Mihai care a fost restaurat recent. Evenimentul ar putea avea loc la sfarsitul lunii iunie si va include toate piesele, uneltele si accesoriile originale ale Majestatii Sale, conform site-ului SavarsinRegal.ro.

Dupa 74 de ani, atelierul va fi refacut in cladirea in care a fost gazduit in anii ’40. Au fost folosite materiale din secolul al XIX-lea pentru a reda atmosfera originala a spatiului.

Cladirea istorica in care se afla Atelierul Auto al Regelui Mihai s-a aflat intr-un proces de restaurare condus de angajatii Fundatiei Colectia Familiei Regale a Romaniei si o echipa de mesteri locali de la Ilteu. Au fost utilizate caramizi, lemn, fier, cupru, var, nisip si tigle din secolul al XIX-lea. In plus, s-a lucrat pe planurile vechi si fotografii cu atelierele auto din Elvetia ale suveranului. Astfel, spatiul va fi amenajat pentru a reproduce cu fidelitate locul ales de Regele Mihai pentru fiecare piesa de lucru, unealta sau accesoriu auto.

La dorinta Majestatii Sale Custodelui Coroanei, atelierul va inlcude si un televizor la care vor putea fi vazute fragmente video cu Regele Mihai vorbind despre pasiunea sa pentru masini si lucrul in atelierul sau mecanic.

Atelierul Regelui a fost amenajat prima oara in 1943. Dupa ce a fost exilat de comunisti, atelierul a functionat intre 1956 si 1976 intr-o magazine de lemn construita de Regina Ana la Villa Fantasia, la Versoix in Elvetia.  Din 1976 pana in 2004, atelierul a fost mutat la Villa Serena din aceeasi localitate iar din 2004 pana in 2017 a fost amenajat intr-un spatiu inchiriat in orasul elvetia Morges.

Pe langa atelier, pe Domeniul Regal Savarsin poate fi vizitat si Muzeul Regal al Automobilului deschis in urma cu 10 ani de Regele Mihai.

Muzeul cuprinde o colectie de 4 Jeep-uri ale Regelui Mihai care reprezinta colectia de masini din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial restaurate de Majestatea Sa de-a lungul anilor. Lor li se adauga trasura Bran din 1924, un Volvo 264 GL din 1976 (singura masinia originala a regelui ramasa din exil) si un Mercedes 380 SE din 1982.

Ideea deschiderii muzeului a apartinut Principesei Margareta, Custodele Coroanei care l-a convins pe Regele Mihai sa aduca atelierul si Jeep-urile de la Versoix la Savarsin. Muzeul include si o expozitie de fotografie cu toate cele 38 de masini ale Regelui Mihai detinute din 1935 pana in 2011. Fiecare masina exte prezentata cu imagini puse in tablouri cu rama aurie si cu stema regala alaturi de text in limbile romana si engleza. Tablourile sunt asezate in ordina cronologica, de la Fordul din 1935 (o masina ca pentru copii) pana la BMW-ul 7 pe care Regele l-a condus din 2008 pana in 2013.

In 1995, Regele Mihai povestea intr-o carte de convorbiri cu Philippe Viguié Desplaces despre cum a inceput pasiunea pentru automobile la varsta de 6 ani: „Aproape ca s-ar putea spune cam-am nascut cu mainile pe volan. Caci am inceput saconduc in 1927, la varsta de sase ani! La inceput in parcul inchis, apoi pe camp, prin micile sate sau pe plaja, cand eram cu mama la mare. Eram asezat pe genunchii soferului pentru ca nu puteam ajunge la pedale, dar faceam schimbarile de viteza si manuiam singur volanul. Prima mea masina a fost un automobil Morris englezesc, pe care mi-l oferise unchiul meu, Printul Nicolae. Pe urma, tatal meu mi-a cedat Fordul sau, pe care il conduceam singur peste tot. De fapt, nu eram chiar singur, intrucat ma urma o masina de siguranta. Pentru ca eram supravegheat foarte indeaproape. Tatal meu voia sa stie ce faceam, unde ma duceam, cu ce viteza circulam. El nu aprecia pasiunea mea pentru automobile. Prefera, categoric, sa ma vada vanand.

Regele Mihai era cunoscut ca automobilist, mecanic si pilot profesionist. Primul autoturism i-a fost daruit de Principele Nicolae – un Morris 1927 englezesc. A continuat cu Rolls Royce-ul Regelui Ferdinand si un Hispano-Suiza din colectia Casei Regale.

Cele 38 de automobile ale Regelui Mihai au mers in total 2 milioane de kilometri. In tinerete, preferatul era un Jaguar SS100 pe care l-a primit cadou cand avea 16 ani, fiind fabricat in doar 116 exemplare. Ulterior, a fost fanul unui Mercedes Benz 540K si a detinut masini de epoca produse de marci precum Ford, Jaguar, Delahaye, Bentley, Lincoln, Buick, Mercedes, Cadillac, Opel, Volvo, Lancia, Alfa Romeo sau Jeep. 

In ultima perioada a vietii, limuzina oficiala a Regelui era un BMW 760 Li care se afla in continuare in stare excelenta, avand un sistem de navigatie, televizor si frigider.

In 2012, Principele Radu al Romaniei a editat o carte cu 192 de pagini numita „Masinile Regelui” care documenteaza pasiunea Majestatii Sale pentru automobile. Cartea poate fi cumparata de aici.

*

Domeniul Regal Savarsin este deschis publicului de la 1 mai pana la 1 octombrie in zilele de vineri, sambata si duminica intre orele 9:00 si 18:00. Grupurile organizate pot vizita domeniul si in restul lunilor anului si in alte zile ale saptamanii daca solicita pe email sau telefonic o vizita speciala. Adresele de contact le veti gasi aici.

Despre istoria Domeniului Regal Savarsin puteti descoperi mai jos, alaturi de alte castele din Romania.

Pentru bucuresteni este dechis in continuare un tur al  Palatului Elisabeta care va introduce in lumea regalitatii si in stilul de viata al Regelui Mihai, care a fost un reper de moralitate si modestie pentru tara noastra.

Mai jos puteti citi un fragment din discursul Regelui Mihai in fata Parlamentului Romaniei din octombrie 2011 cand a declarat: “Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.” Ziua Regalitatii a fost sarbatorita pe 10 mai printr-o serie de evenimente speciale care au inclus si expunerea tronului Regilor la Muzeul de Arta al Romaniei.

La finalul turului Regal de astazi, va invitam intr-o calatorie prin vietile a trei dintre prezentele feminine care au marcat istoria Familiei Regale a Romaniei: Regina Maria, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei si Regina Mama, Elena.

Citește în continuare