Skip to content

Palatul Elisabeta se redeschide vizitatorilor. Uniformele militare ale regelui Mihai I si colectia de costume populare a reginei Elena, în expozitia regala

Palatul Elisabeta va fi redeschis publicului pe 23 iulie, cand va fi inaugurata expozitia regala care va putea fi vizitata, într-o prima faza, pana pe 20 septembrie.

Vizitatorii vor avea acces în Salonul Mihai I, Galeria de Arta Contemporana, Salonul Carol I si Elisabeta, Salonul Alb, Biroul Majestatii Sale, Sala Regilor, Holul de Marmura si Sufrageria Mare.

Vor fi expuse uniformele militare ale regelui Mihai I, colectia de costume populare a reginei Elena, decoratii si ordine regale, Colectia Regala de Arta Contemporana, portretele regilor si reginelor Romaniei din toate generatiile, precum si masa din Sufrageria Mare, pregatita pentru dineurile oficiale.

De asemenea, vizitatorii vor avea acces pe Platforma cu Lei si în gradina Palatului, acolo unde are loc în fiecare an „Garden Party” si unde se afla „Memorialul Copacilor”, care cuprinde arbori plantati de personalitatile regale si sefii de Stat care au vizitat palatul începand cu anul 2001.

Expozitia regala „Palatul Elisabeta” este un proiect al Asociatiei Casa Majestatii Sale. Expozitia are un caracter permanent si va functiona în perioadele iulie – septembrie, octombrie – noiembrie si ianuarie – februarie ale fiecarui an.

În fiecare saptamana, zilele pentru vizitare sunt joi, vineri, sambata si duminica, iar intervalele orare, 10.00 – 13.00 si 14.00 – 17.00. Vizitatorii se pot prezenta direct la poarta de intrare a palatului, din soseaua Kiseleff, fara rezervare prealabila. Biletele costa 20 de lei (elevi, studenti, pensionari) si 40 de lei (adulti). Sumele rezultate din vanzarea biletelor vor fi folosite de Asociatia Casa Majestatii Sale exclusiv pentru proiecte cu caracter social si de educatie.

O parte din colectia de costume a reginei Elena a fost expusa in urma cu mai bine de 10 ani, la Muzeul Taranului Roman.

La vremea vernisajului, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei povestea: Stiam de existenta colectiei de costume si obiecte traditionale a bunicii mele Regina Elena. Ea se afla in podul casei de la Versoix, in cufere inchise de mai multe zeci de ani. In vara anului 2004, cand am luat hotararea sa le aduc la Palatul Elisabeta descopeream cu incantarea unui copil o comoara. Curiozitatea si bucuria descoperirii nu m-au parasit pana la ultimul cufar deschis.

Am vrut sa ating si sa admir fiecare costum sau piesa in parte. Din felul in care aceste costume fusesera pastrate si asezate in cufere se simtea pretuirea pe care Regina Elena a avut-o pentru aceasta colectie. In acele clipe am inteles ca aceasta bucurie a descoperirii trebuie sa o impartasesc si cu altii. Bunica mea ca si celelalte Regine si Principese ale Romaniei au purtat cu mare eleganta aceste costume, care nu mai aveau vreun motiv sa ramana inchise.”

De la venirea pe tron, Regele Carol I a purtat uniforma miliara ca haina pentru orice intalnire oficiala. Toti ceilalti regi care i-au urmat au respectat aceasta traditie. Regele Mihai a inceput sa poarte uniforma militara  din 1930, odata cu sosirea pe tron a tatalui sau.

Expozitia de uniforme militare regale reprezinta o parte importanta din istoria Romaniei care a fost multi ani tinuta departe de ochii romanilor.

Citește în continuare