Skip to content

Tur virtual gratuit al celei mai mari biblioteci monastice din lume, din cadrul abatiei Admont (Austria). Abatia e deschisa publicului online din Romania intre 29 iunie si 1 iulie.

Foto: Stefan Leitner

Doar pentru doua zile, intre 29 iunie, ora 11.00, si 1 iulie, ora 11.00 (ora României), Forumul Cultural Austriac va deschide portile celei mai mari biblioteci monastice din lume si una dintre cele mai frumoase – Biblioteca Abatiei Admont din Austria (Stiria). 

Finalizata in 1776, biblioteca este realizata in stil baroc târziu, conceptia sa respectând principiile si idealurile iluminismului. Cu cele trei incaperi ale sale, Admont este, in momentul de fata cea mai mare biblioteca monastica din lume. Acolo „se afla aproximativ 70.000 de volume, in timp ce manastirea detine in total aproape 200.000 de carti. Cele mai valoroase dintre acestea sunt cele peste 1.400 de manuscrise (cele mai vechi datând din secolul al VIII-lea d.Hr.) si cele 530 de incunabule (carti tiparite inainte de 1500)”, precizeaza bibliotecarii.

„Cu ale sale cupole impodobite cu fresce remarcabile, biblioteca in stil baroc târziu, comandata de abatele Matthäus Offner (aflat la conducerea manastirii intre 1751 si 1779), a fost finalizata in 1776. Proiectata in 1764, ea a fost ridicata in anii urmatori de catre constructorul austriac Josef Hüber (1715 – 1787). Hüber era un adept al idealurilor Iluminismului: „Precum intelegerea noastra, si spatiile ar trebui sa fie pline de lumina”. Cu cele trei camere ale sale, Admont este cea mai mare biblioteca monastica din lume.

Cele sapte fresce din plafon sunt, de asemenea, expresia spiritului Iluminismului, fiind pictate de Bartolomeo Altomonte (1694 – 1783, aflat atunci la vârsta de 80 de ani), in lunile de vara ale anilor 1775 si 1776.

Ele infatiseaza diferitele etape ale intelegerii umane; incepând cu gândirea si vorbirea, trecând prin stiinte si arte si culminând in cele din urma cu Revelatia divina din cupola centrala. In vitrinele de sub aceasta cupola sunt rânduite diverse editii ale Bibliei si opere ale Parintilor Bisericii; in camera laterala dinspre nord se afla literatura teologica, in timp ce cartile despre alte subiecte se gasesc in camera laterala dinspre sud.

Sculptorul Josef Stammel (1695 – 1765) este cel care a creat numeroasele si elaboratele sculpturi in lemn de tei din acest spatiu magnific. Cele mai de impact sunt cele care alcatuiesc grupul „Ultimele patru lucruri”, reprezentarile supradimensionate ale Mortii, Judecatii, Raiului si Iadului. Acestea au fost sculptate inainte de construirea bibliotecii si au fost incorporate abia ulterior ansamblului, oferind o contrapondere puternica ideii si conceptului iluminist al arhitecturii.

In biblioteca se afla aproximativ 70.000 de volume, in timp ce manastirea detine in total aproape 200.000 de carti. Cele mai valoroase dintre acestea sunt cele peste 1.400 de manuscrise (cele mai vechi datând din secolul al VIII-lea d.Hr.) si cele 530 de incunabule (carti tiparite inainte de 1500)” precizeaza reprezentantii Abatiei Admont.

Abatia Admont este renumita nu numai pentru cartile rare pe care le adaposteste, dar si pentru arhitectura si frescele sale baroce.

Turul virtual este concept astfel incat a va puteti alcatui propriul parcurs prin edificiu, puteti asculta explicatiile ghizilor, admira indeaproape detaliile arhitecturale si picturile ornamentale si chiar puteti rasfoi anumite manuscrise. 

Aveti posibilitatea sa parcurgeti si colectia „Locuri – MADE FOR ADMONT #fotografie“ cu lucrari de Hannelore Demel-Lerchster, Johannes Deutsch, Andreas Horlitz, Judith Huemer, Sebastian Köpcke & Volker Weinhold, Edgar Lissel, Rudi Molacek, Konrad Rainer, Lois Renner, Erwin Wurm, Robert Zahornicky, Fabio Zolly.

Acest tur 3D/VR gratuit este oferit publicului român gratie unei colaborari exceptionale intre Ministerul Federal al Afacerilor Europene si Internationale, Abatia benedictina Admont si Lightcyde Media.

Turul 3D/VR va fi disponibil aici intre 29 iunie, ora 11.00, si 1 iulie , ora 11.00 (ora României).

Citește în continuare