Skip to content

15 filme sunt prezentate la Festivalul Ceau, Cinema! de la Timisoara. „Discursul” lui Laurent Tirard si „Manidbule” lui Quentin Dupieux sunt printre proiectii

15 proiectii de film, intalniri cu mai multi cineasti romani, ateliere pentru copii si adolescenti fac parte din programul celei de-a opta editii a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timisoara, care va avea loc intre 15 si 18 iulie la Gradina de Vara „Capitol” si Faber.

Trei documentare si trei filme de fictiune, realizate de regizori din Romania aflati la inceput de drum, fac parte din competitia din acest an, dedicata tinerilor cineasti.

Cele trei documentare sunt „Casa cu papusi” (2020), de Tudor Platon, „Copii pierduti pe plaja” (2020), de Alina Manolache, siNoi impotriva noastra” (2020), de Andra Tarara. Cele trei lungmetraje de fictiune sunt Otto Barbarul (2020), de Ruxandra Ghitescu, „Spirala” (2020), de Cecilia Felméri, si „Mia isi rateaza razbunarea” (2020), de Bogdan Theodor Olteanu, prezentat la Gala de deschidere.

Filmul castigator al Trofeului „Razvan Georgescu” in valoare de 1.000 de euro va fi decis de un juriu format din trei reprezentanti sectorului cultural independent din Timisoara: Christine Cizmaş, co-fondator si actor la Aualeu, Razvan Cornici, membru al colectivului artistic Balamuc (loc de joaca s-altele), si Raluca Selejan, co-fondator al Librariei La Doua Bufnite.

Programul mai cuprinde patru dintre cele mai importante filme romanesti ale ultimului an, semnate de cineasti consacrati, dar si premiera a doua debuturi romanesti in documentarul de lungmetraj.

Din selectie fac parte cele mai recente doua filme realizate de Radu Jude, Babardeala cu bucluc sau porno balamuc” (2021), castigator al Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin, si documentarul Iesirea trenurilor din gara” (2020), realizat impreuna cu istoricul Adrian Cioflanca.

Spectatorii vor putea vedea si documentarele „Holy Father” (2020), de Andrei Dascalescu, si „Lemn” (2020), de Monica Lazurean-Gorgan, Michaela Kirst si Ebba Sinzinger. Documentarul de debut „Certitudinea probabilitatilor” (2021), de Raluca Durbaca, va avea la Ceau, Cinema! a doua sa proiectie din Romania.

 

Un alt documentar de debut, „Swamp City” (2021), de Bogdan Puslenghea si Ovidiu Zimcea, va putea fi vazut in premiera mondiala la festival.

Filmul este un studiu al scenei muzicale underground din Timisoara in primul deceniu dupa caderea regimului comunist. Proiectia va fi precedata de un moment muzical, „Warm-up Swamp cu Mr. H”.

De asemenea, Ceau, Cinema! propune o seara cu doua comedii franceze trasnite, „Discursul” (2020), de Laurent Tirard, si „Mandibule” (2020), al excentricului regizor Quentin Dupieux.

Inclus in selectia anuntata de Festivalul de la Cannes anul trecut, „Discursul” are in prim-plan un barbat recent parasit care asteapta un mesaj de impacare de la fosta iubita in timpul unei cine cu familia care pare sa nu se mai termine.

„Mandibule” a avut premiera mondiala la Festivalul de la Venetia si spune povestea a doi prieteni de-o viata, Jean-Gab si Manu, care descopera o musca gigantica in portbagajul unei masini furate si decid s-o dreseze pentru a cașstiga bani de pe urma ei.

In parteneriat cu Animest, Ceau, Cinema! prezinta un calup de 11 scurtmetraje de animatie pentru copii. Proiectia va fi precedata de un atelier „Ceau, Junior!”, prin care cei mici vor construi o felie de lubenita si vor colora o carte postala cu Cinema Studio.

Programul complet este disponibil pe pagina de Facebook a festivalului si pe site-ul ceaucinema.ro.

Biletele pot fi achizitionate in avans pe iabilet.ro.

Citește în continuare