Skip to content

„Iesirea trenurilor din gara”, de Radu Jude si Adrian Cioflânca, de astazi in cinematografe. Filmul readuce in atentie, prin fotografii de arhiva, Pogromul de la Iasi din iunie 1941

Lungmetrajul documentar „Iesirea trenurilor din gara”, regizat de Radu Jude si istoricul Adrian Cioflânca, ajunge de astazi pe marile ecrane din România.

Filmul va rula la Bucuresti (Cinema Union, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Elvire Popesco), Bistrita (Centrul Cultural Dacia), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Iasi (Cinema Ateneu), Odobesti (Casa de Cultura Odobesti), Slobozia (Casa de Cultura Slobozia), Târgu Mures (Cinema Arta).

„Iesirea trenurilor din gara” va avea premiera la Timisoara in cadrul festivalului Ceau, Cinema! (15 – 18 iulie 2021).

Documentarul, care a avut premiera mondiala anul trecut in cadrul Festivalului International de Film de la Berlin, unde a fost selectat in sectiunea competitionala Forum, marcheaza cei 80 de ani de la Pogromul de la Iasi, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

„Iesirea trenurilor din gara” este un film de montaj compus in intregime din fotografii de arhiva si documente referitoare la Pogromul de la Iasi din iunie 1941. Prima parte a filmului e alcatuita din fotografii ale victimelor, insotite pe coloana sonora de declaratii si marturii despre soarta lor. Partea a doua, mai scurta, reprezinta un montaj din fotografii realizate in timpul Pogromului, unele dintre ele inedite.

Scenariul si regia sunt semnate de Radu Jude si Adrian Cioflânca, sunetul este realizat de Dana Bunescu, iar montajul de Catalin Cristutiu. Producatori sunt Ada Solomon, Carla Fotea si Radu Jude, iar producator asociat este Adrian Cioflânca.

Regizor si scenarist, Radu Jude a câstigat  anul acesta Ursul de Aur la Berlinale cu filmul „Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”.

Cu lungmetrajul sau de debut – „Cea mai fericita fata din lume” – Jude a primit premiul CICAE, la Berlinala 2009. In 2012, el a regizat lungmetrajul „Toata lumea din familia noastra”, prezentat in premiera mondiala in sectiunea Forum de la Berlinala. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai buna regie. Ea a fost urmata de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensata cu doua premii la Locarno IFF si pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Tara moarta” (2017) si de lungmetrajul „Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary. Anul trecut, Radu Jude a fost prezent la Berlinala cu doua lungmetraje: „Tipografic majuscul” si „Iesirea trenurilor din gara”. Ambele filme au fost proiectate in sectiunea Forum a festivalului.

Adrian Cioflânca este director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” si membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, dar si cercetator stiintific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române.

A fost membru in Comisia Internationala pentru Studierea Holocaustului din România (2003-2004) si expert in Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, contribuind la Rapoartele Finale ale celor doua comisii. Din 2005, este membru in delegatia României la  International Holocaust Remembrance Alliance.

Citește în continuare