Skip to content

Un nou muzeu subacvatic a fost deschis in cea mai frumoasa statiune din Cipru, zona Ayia Napa. 93 de lucrari ale sculptorului Jason deCaires Taylor pot fi vazute sub apa

Sculptorul Jason deCaires Taylor este bine-cunoscut pentru muzeele si exponatele sale subacvatice incredibile, iar ultimul sau proiect, Muzeul Sculpturii Subacvatice Ayia Napa (MUSAN), este descris ca o padure subacvatica care asteapta sa fie populata de vietuitoarele marine.

Situat la 200 de metri de coasta Aiya Napa, MUSAN ofera 93 de sculpturi care completeaza o padure subacvatica plina de copaci, copii la joaca si personaje pe care sa le poata explora scafandrii si snorkelerii din zona. La fel ca toate lucrarile deCaires Taylor, acest proiect serveste nu numai pentru a oferi o experienta de scufundare atipica, ci si pentru a crea un habitat pentru viata marina.

Fiecare dintre sculpturi este realizata din materiale neutre pentru a preveni un impact negativ asupra mediului. Aceste structuri vor actiona ca o noua casa pentru viata din mare. In timp, sculpturile vor fi acoperite cu biomasa marina si vor oferi adapost creaturile apelor. Practic, zona va deveni doar mai vibranta si mai interesanta pe masura ce viata marina se va adapta noilor lucrari de arta.

La inceputul anului, sculptorul a inaugurat un alt muzeu subacvatic la Cannes care a fost prima instalatie a lui Jason deCaires Taylor in Marea Mediterana. Include 6 sculpturi cu portrete de 2 metri inaltime si 10 tone in greutate.

Sculpturile lui Taylor au fost instalate de o echipa de escavatori in apropierea Insulei Sainte-Margarite, pe coasta din Cannes, in sudul Frantei. Au fost situate la o adancime care oscileaza intre 2 si 3 metri, pe nisip alb, intre pajisti de iarba de mare Posidonia, pentru a putea fi accesate usor de la malul marii.

Cele sase portrete apartin unor localnici din Cannes, au fost alesi de la copii la varstnici. Scopul este de a atrage atentia asupra starii in declin a marilor si oceanelor din cauza poluarii cu gunoaie provenite din pescuit si turism excesiv.

Muzeul este destinat iubitorilor de snorkeling si scufundari, poate fi vizitat in conditii de siguranta prin folosirea unei masti pentru ochi.

Jason deCaires Taylor este creatorul primului muzeu subacvatic dedicat sculpturilor prin deschiderea Parcului Molinere.

Lucrarile care atrag atentia asupra zonelor maritime afectate de activitatea umana au fost incluse in lista celor 25 de minuni ale lumii de National Geographic.

Printre cele mai spectaculoase creatii ale lui Taylor se numara „Ocean Atlas”, o sculptura de 5 metri inaltime si 60 de tone din Bahamas si Muzeul Subacvatic din Cancun, situat pe coasta dintre Cancun si Insula Femeilor din Mexic pe care il puteti descoperi mai jos alaturi de alte muzee neobisnuite din jurul lumii.

Citește în continuare