Skip to content

3 muzee acvatice care exista pe mapamond sunt o varianta de a celebra Ziua Mondiala a Oceanelor ( 8 iunie)

Anul acesta, tema propusa de ONU pentru a celebra Ziua Mondiala a Oceanelor este “One Ocean, One Climate, One Future – Together”, iar societatea civila din intreaga lume celebreaza evenimentul prin diferite actiuni, cele mai importante fiind legate de constientizarea cantitatii impresionante de plastic care se afla in oceanele lumii.

Ziua mondiala a oceanelor a fost instituita la 8 iunie 1992, cu prilejul summitului Natiunilor Unite de la Rio de Janeiro, fiind o tema de interes major pentru toate statele lumii, chiar daca au sau nu  iesire la ocean pentru ca oceanul produce cel putin 50% din oxigenul planetei, gazduieste cea mai mare parte a biodiversitatii pamantului si este principala sursa de proteine pentru mai mult de un miliard de oameni din intreaga lume.

Ca forma de celebrare a acestei zile, urban.ro va recomanda o serie de muzee acvatice care au ca tematica planeta, clima si mediul subacvatic.

In Cannes a fost deschis un muzeu subacvatic cu sculpturi ale localnicilor. Lucrarile de arta au fost create din ciment cu pH neutru pentru a nu polua apele.

Muzeul subacvatic este prima instalatie a lui Jason deCaires Taylor in Marea Mediterana. Include 6 sculpturi cu portrete de 2 metri inaltime si 10 tone in greutate.

Sculpturile lui Taylor au fost instalate de o echipa de escavatori in apropierea Insulei Sainte-Margarite, pe coasta din Cannes, in sudul Frantei. Au fost situate la o adancime care oscileaza intre 2 si 3 metri, pe nisip alb, intre pajisti de iarba de mare Posidonia, pentru a putea fi accesate usor de la malul marii.

Muzeul este destinat iubitorilor de snorkeling si scufundari, poate fi vizitat in conditii de siguranta prin folosirea unei masti pentru ochi.

Firma olandeza de arhitectura ZJA a anuntat ca va reloca o nava esuata in urma cu 271 de ani in Anglia si o va transforma intr-un muzeu subacvatic in Amsterdam de unde vizitatorii o vor putea admira intr-un mod inedit.

Nava care apartinea Companiei Indiei de Est Olandeze a naufragiat din cauza unei furtuni agitate care a avut loc intr-o noapte din ianuarie 1749. La 40 de metri lungime, nava „Amsterdam” devenise de necontrolat iar capitanul a cautat adapost pe cea mai apropiata coasta si a ajuns in apropierea orasului Hastings din Canalul Englez.

Si in Grecia s-a deschis primul muzeu subacvatic pentru a explora o epava din secolul al V-lea i.Hr. Nava s-a scufundat cu sute de amfore cu vin.

Peristera, o nava care s-a scufundat cu mii de amfore de vin, in largul insulei Alonissos, a fost descoperita abia in anul 1985, cand un pescar a descoperit sute de amfore in largul coastei Alonissos, din estul Greciei. Aceasta era marfa unei vechi nave comerciale, numita Peristera, care transporta vin, cel mai probabil din Atena.

Citește în continuare