Skip to content

Louvre-ul Berlinului, Humboldt Forum, inaugurat intr-o cladire istorica restaurata. Muzeul e foarte criticat de experti pentru ca gazduieste obiecte furate de colonialisti

Humboldt Forum este cel mai recent centru deschis pentru cultura, arta si stiinta in zona centrului istoric a Berlinului, redeschis pentru public dupa aproape 15 ani. Cladirea se afla in zona Insulei Muzeelor, Catedralei din Berlin, Kronprinzenpalais (Palatul Printului Mostenitor) si Nikolaiviertel.

Comparabil cu Louvre din Paris sau British Museum din Londra, fiind totodata centru pentru expozitii, evenimente si cercetare, noua institutie spera sa atraga pana la trei milioane de vizitatori in fiecare an.

Muzeul va expune colectia extinsa de arta non-europeana a statului german, inclusiv lucrari de la Muzeul Etnologic si Muzeul de Arta Asiatica, peste 20.000 de artefacte fiind disponibile publicului larg.

Initial programat sa se deschida in decembrie 2019, muzeul a avut intarzieri si amanari in constructii din cauza pandemiei. Acesta a avut o deschidere virtuala in decembrie 2020, iar din iulie 2021, Humboldt Forum primeste in sfarsit vizitatori si ofera acces gratuit tuturor pentru primele 100 de zile de operatiuni, pe baza unei declaratii.

In acest moment, vizitatorii muzeului pot explora sase expozitii inaugurale, iar subiectele abordate includ istoria cladirii, legaturile dintre democratie si schimbarile climatice, istoria comertului ilicit cu fildes, dar si o expozitie care exploreaza vietile fratilor Alexander si Wilhelm von Humboldt.

Momentan este deschis doar subsolul si primul etaj al muzeului, insa in curand se vor deschide etajele al doilea si al treilea al aripii sale de vest cu o expozitie a unei case de ceai japoneza si o expozitie care prezinta o parte dintre colectiile africane ale Muzeului Etnologic. In prima jumatate a anului 2022, aripile estice ale celor doua etaje vor fi finalizate si sunt planificate instalatii despre diaspora afro-braziliana si traditiile teatrale islamice si din sud-estul Asiei, potrivit Catherine Hickley de la Art Newspaper.

La subsol, vizitatorii pot intelege mai mult despre istoria cladirii pasind in pivnita palatului, unde au fost descoperite ramasitele manastirii dominicane medievale si fundatiile palatului.

Muzeul nu a avut parte de foarte multe aprecieri pozitive, presa internationala mentionand mai multe voci care pun la indoiala valoarea unui muzeu care gazduieste obiecte jefuite din trecutul colonial al tarii.

Dupa lungi discutii diplomatice, anul viitor, cea mai mare parte a colectiei germane de bronzuri Benin urmeaza sa fie returnata Nigeriei, insa chiar si asa, mii de alte artefacte etnologice continua sa alcatuiasca colectia Humboldt.

Istoria Humboldt Forum este simbolul unei perioade pline de viata a Berlinului. Timp de multe secole, palatul a stat exact pe aceasta fundatie, continuu extins si modificat. Dupa ce si-a pierdut importanta cand monarhia a luat sfarsit in 1918, a suferit pagube majore in timpul celui de-al doilea razboi mondial si a fost demolat in 1950, din ordinul conducerii RDG. In anii 1970, guvernul RDG si-a construit aici Palatul Socialist al Republicii, care a suferit o soarta similara dupa reunificare: lipsit de semnificatia sa politica, a cazut in paragina si a disparut din centrul Berlinului cand a fost dezmembrat in 2008 pentru a face loc Forumului Humboldt.

Cladirea a fost proiectata de arhitectul premiat Franco Stella. De departe, seamana cu vechiul palat regal pe care este modelat, care a fost finalizat dupa secole in 1918. Acoperisul are o cupola de aur, nenumarate ferestre suspendate si sculpturi baroce care vegheaza asupra celor care pasesc inautru.

Fatadele palatului baroc au fost reconstruite de pe laturile de nord, sud si vest, in timp ce partea estica are o fatada exterioara moderna, marginita de o terasa aflata pe malul raului Spree.

Foaierul de la parter are un „cosmograf”, un turn media de 17 metri inaltime format din ecrane, care in acest moment proiecteaza informatii despre muzeu, dar se poate transforma si intr-o instalatie gigantica de arta si lumina.

Citește în continuare