Skip to content

Statueta Oscar implineste astazi 80 de ani. Pe 2 septembrie 1941 Oscar-ul a primit certificat de nastere fiind inregistrat oficial de Academia Americana de Film.

Trofeul care a schimbat vietile multor oameni, statueta Oscar, implineste astazi 80 de ani. Ea a fost inregistrata de catre Academia Americana de Film si a primit patent de brand si identitate pe 2 septembrie 1941.

Trofeele Oscar sunt facute manual, intr-o fabrica din statul New York,  fabricarea lor e estimata la 400 dolari/obiect fiind “suflate” in aur de 24 de carate, dar din 2015 Academia Americana de Film a inregimentat o regula care spune ca valoarea statuetei propriu zise e de un dolar, iar daca un castigator vrea sa o vanda, dreptul de preemptiune – de prim cumparator-  ii apartine Academiei.

Asta pentru ca multe statuete s-au vandut la licitatii, Steven Spielberg a cumparat Oscarul pentru cea mai buna actrita al lui Bette Davis din 1938 platind 578 000 dolari.

Prima data s-a vorbit despre un trofeu care sa celebreze munca cineastilor americani in 1927, odata cu formarea academei. Trofeul a fost desenat de art directorul MGM Cedric Gibbons plecand de la o sabie si o rola de film.

In 1928 sculptorul George Stanley a facut o versiune 3D iar primele statuete care erau din bronz au fost atribuite castigatorilor anului 1929 pe 16 mai, intr-o ceremonie are a durat doar 15 minute. Pe atunci statueta nu avea un nume, era Premiul de Merit al Academiei Americane de Film.

Sunt multe legende despre cum a ajuns ca statueta sa fie poreclita Oscar, iar una dintre ele spune ca sefa arhivelor academiei, Margaret Herrick, a remarcat ca statueta e cheala si pare ca are fundul ca al unchiului ei Oscar.

De la aparitia premiului peste 3000 de statuete au fost oferite ca premiu actorilor regizorilor si producatorilor de film.

Istoria a marcat si un refuz absolut de a primi statueta: Marlon Brando in 1973 pentru “The Godfather” ca un protest pentru cum erau tratate persoanele cu etnie minoritara in Hollywood.

Cele mai multe Oscaruri le are Walt Disney – 26 de statuete. In clasamentul premiantilor, compozitorul John Williams se afla pe locul 2 cu 5 statuete. Katharine Hepburn are 4, iar Meryl Streep, Jack Nicholson si Daniel Day-Lewis cate 3.

In fiecare an se produc mai multe statuete decat categorii de decernare pentru eventualitatea in care sunt mai multi castigatori la un premiu, in schimb sunt produse placute cu toti nominalizatii si statueta are atasata/lipita placuta potrivita chiar in timpul ceremoniei.

Citește în continuare