Skip to content

Timothée Chalamet si JR au creat o opera de arta special pentru Gala MET 2021. In timpul galei, politia a arestat zeci de protestatari care incercau sa intrerupa evenimentul.

Pe de o parte, Gala MET 2021 s-a remarcat prin aparitii extravagante pe covorul rosu si colaborari artistice inedite, inclusiv o opera de arta realizata de Timothee Chalamet si artistul JR cunoscut pentru iluziile optice pe care le realizeaza in locuri turistice foarte aglomerate.

Pe de alta parte, la cativa metri distanta se aflau sute de protestatari care incercau sa intrerupa evenimentul, protestele s-au lasat cu lupte fizice intre manifestanti si polistiti, cativa zeci dintre acestia fiind arestati pentru a fi impiedicati sa nu dea buzna in mijlocul galei. Intreaga scena este o metafora potrivita pentru haosul in care se afla intreaga lume in acest moment.

Chalamet si JR au dezvaluit o noua instalatie de arta in cladirea realizata de Marcel Breuer, marcand un inceput neobisnuit pentru Gala MET 2021.

Timothée Chalamet, una dintre gazdele onorifice ale galei din acest an, a ales sa ajunga mai tarziu pe faimosul covor rosu si sa fie prezent la lansarea unei instalatii de arta la care a lucrat alaturi de artistul JR. Creatia lor se afla in actuala cladire care gazduieste Colectia Frick, constructia fiine realizata de arhitectul Marcel Breuer si apartinand anterior Muzeului Metropolitan.

In stilul tipic lui Chalamet, lucrarea de arta a debutat printr-o transmisiune pe Instagram Live, reteaua de socializare fiind unul dintre partenerii oficiali ai Galei MET 2021. Performance-ul a inceput cu Chalamet asezat in liniste, sigur pe o banca din galeriile Fragonard unde podeaua este desenata cu o iluzie optica realizata de JR. Dupa 5 minute, actorul se ridica si rupe un poster cu o alta lucrare JR, in spatele ei incepand un tur prin muzeu de aproape 10 minute. Pe drum, actorul a mai rupt alte cateva postere care acopereau alte coridoare ale muzeului. In ultima parte, Chalamet se reuneste cu JR si merg impreuna catre covorul rosu al galei insa parcursul lor este intrerupt de fanele actorului care se strang in numar cat mai mare pentru un selfie cu el, pana in punctul in care blocheaza strada iar persoana care il filmeaza nu se mai poate apropia de el. Este o tranzitie de la liniste la haos in decurs de cateva minute. Poate fi urmarit mai jos.

Intr-un interviu acordat publicatiei Vogue, organizatorul Galei MET 2021, JR a declarat ca „Intr-un final, trebuie sa ne confruntam defectele si crapaturile, atat cele ale natiei noastre dar si ale familiei sau ale noastre, personale care au fost amplificate de 2 ani de singuratate, furie, frica si conflicte.”

Printre invitatii galei au fost mai multe nume care au tinut sa atraga atentia asupra unor teme sociale sau politice: Carolyn B.Maloney, reprezentanta New Yorkului in Congresul american a purtat o rochie stridenta menita sa atraga atentia asupra Legii pentru Drepturi Egale in timp ce Alexandria Ocasio-Cortez a purtat o rochie alba creata de Brother Vellies pe care scria cu litere rosii mari: „TAX THE RICH” (Taxati-i pe cei bogati!). Intr-un mod mult mai subtil, actor Dan Levy cunoscut si premiat pentru seria „Schitt’s Creek” a purtat un costum creat de Jonathan Anderson de la Loewe care a fost inspirat de o lucrare a artistului David Wojnarowicz, cunoscut drept activist pentru cei bolnavi de SIDA.

In filmarea din muzeul dedicat colectiei Frock, Chalamet era deja imbracat in pantalonii sport pe care designerul Haider Ackermann i-a creat special pentru ca actorul sa ii poarte pe covorul rosu al galei. 

Mai jos puteti vedea celelalte aparitii spectaculoase de la Gala MET 2021.

In timp ce vedetele defilau pe covorul rosu, la cativa metri distanta era un grup substantial de protestatari care profitau de faptul ca o parte din Fifth Avenue era inchis pentru a-si spune nemultumirile in fata presei si a politistilor stransi pentru a asigura paza evenimentului.

Cei mai multi dintre ei protestau pentru egalitate rasiala si purtau semne ale miscarii Black Lives Matter. Covorul rosu a inceput la 17:30, ora New York-ului iar imediat dupa orele 18:00, politia a inceput sa ii aresteze pe cei care au incercat (unii dintre au si reusit) sa darame gardurile si sa intrerupa evenimentul organizat de Vogue. Confruntarile dintre politisti si protestatari au devenit agresive si s-au lasat cu lupte fizice, oameni pusi la pamant, vizibil raniti si incatusati.

Posterele protestatarilor erau indreptate impotriva politiei locale si aveau mesajul: „Politiei din New York ii este alocata o finantare de 11 miliarde de dolari pe an. Bani se duc catre politici rasiste care distrug comunitatile afro-americane in timp ce oamenii care se chinuie sa supravietuiasca nu primesc resursele de care au nevoie. GRIJA, nu POLITIA, este raspunsul.”

Citește în continuare