Skip to content

(galerie foto) Culoarea anului 2022 pentru designul de interior este Guacamole.

Finalul verii marcheaza aparitia rapoartelor de tendinte pentru anul viitor. In timp ce tendintele de culori in moda culmineaza la inceputul lunii decembrie cand Pantone anunta „culoarea anului”, pentru partea de design interior, aceste informatii sunt disponibile in lunile august septembrie.

„Guacamole” a fost aleasa culoarea anului 2022 de compania producatoare de vopsea Glidden in timp ce brandul PPG a anuntat recent o nuanta similara: „Olive Sprig” (ramura de maslin). 

Culoarea intitulata in mod amuzant „Guacamole” dupa faimosul sos din avocado este descrisa ca „o nuanta care are proprietati calmante, organice, care ne arata ca suntem intr-o cautarea unor lucruri care isi radacina in natura. Aceasta cautare se intampla pe masura ce incepem sa iesim din bulele noastre de prieteni si apropiati.”

Nuanta este descrisa ca fiind potrivita pentru bucatarie dar si pentru restul casei, fiind preferata de 62% dintre americani chestionati intr-un studiu amplu realizat de Harris Poll pentru PPG si Glidden. Guacamole este considerata a fi o pata de culoare „delicioasa” si linistitoare, in special cand este pusa in contrast cu alb. Culoarea contine elemente din atmosfera din mijlocul naturii si transforma peretii, mobila sau decoratiunile interioare intr-un mod organic, subtil si elegant.

In privinta numelui asociat culorii – care are codul PPG1121-5- a fost ales pentru a atrage atentia si publicului milenial (cei nascuti intre 1981 si 1996) despre care se stie ca indrageste avocado mai mult decat orice alta generatie de pana acum. 

Kim Perry, specialista in culorile de vopsea, a declarat intr-un comunicat de presa ca „In ultimul an si jumatate in care am stat mai mult in casa, se pare ca toti ne-am creat moodboarduri pe Pinterest si pe TikTok cu bucatarii colorate in verde si dormitoare vopsite in nuante pamantii. Acestea vine din nevoia de liniste, regenerare si reintinerire dupa o perioada grea.”

Culoarea a fost aleasa de 30 de experti care au lucrat pentru Glidden pentru a analiza, evalua si interpreta tendintele din mai multe industrii care au impact asupra preferintelor in materie de culori, inclusiv defilarile de moda, stilul de viata al oamenilor, evenimentele majore la nivel global sau momente din cultura pop. Astfel, Glidden a ales „Guacamole” iar PPG a anuntat „Olive Sprig” ca o directie clara catre un aspect organic si o reorientare spre natura.

„Olive Sprig” este o nuanta mult mai neutra, mai stearsa, cu mai putin pigment verde, mai aproape de gri, cu un efect echilibrant, menita sa ofere stabilitate si calm. Poate fi combinata de minune cu tonuri pale de roz sau poate fi pusa in contrast cu griuri violete sau bej.

In Romania, nuanta exacta „Olive Sprig” si versiuni similare cu „Guacamole” sunt comercializate de brandul de vopsea Oskar, atat pentru ceramica, mata sau lucioasa dar si lavabila sau pentru alte suprafete.

Mai sus veti gasi paleta de culori aleasa de expertii in tendinte drept principalele nuante ale anului 2022 iar mai jos sunt tendintele in moda pentru anul sezonul de toamna-iarna 2021/2022 care include numeroase referinte la griuri, bejuri si culori neutre care aduc confort.

In continuare, puteti citi mai multe despre efectul culorilor asupra starii de spirit si care sunt nuantele recomandate pentru calmarea anxietatii si nelinistii provocate de pandemie sau de alte evenimente nefericite.

Culoarea anului 2022 in materie de design interior coincide si cu o culoare care a iesit la iveala de curand si care este o nuanta secreta folosita in parcurile Disneyland pentru a crea un peisaj perfect.

Citește în continuare