Skip to content

(foto) Una dintre cele mai spectaculoase librarii din lume s-a deschis in China. Design-ul reprezinta o librarie-padure labirint

Una dintre cele mai spectaculoase librarii din lume s-a deschis anul trecut in Chengdu, provincia Sichuan din China, si se numeste Dujiangyan Zhongshuge. Echipa de arhitecti X+Living au gandit intreaga cladire ca o  librarie-padure labirint, de o inaltime impresionanta si accesorizata pe masura.

O parte a librariei beneficiaza de oglinzi, astfel incat sa se creeze o iluzie optica care pare ca rafturile pline cu carti se intinde la infinit. Tot ca efect optic, acestia au pus si tapet care imita cartile pana in tavan, insa toate cartile sunt la distante accesibile de cititori.

Conform arhitectilor care au gandit intregul proiect, acestia s-au inspirat din specificul local, Dujiangyan-ul avand un sistem bogat de irigatii. Practic, ceata, meandrele si apa par ca transforma rafturile cu carti in barcute plutitoare. Mai mult, mersul pe sub rafturi se aseamana cu o plimbare in natura. Schimbarile structurii arhitecturale reflecta, de asemenea, estetica dinamica a schimbarilor climatice, care se poate observa in timp ce cititorii aleg unul dintre culoare.

In sectiunea dedicata copiilor, bambusul verde a fost modelat in rafturi pentru carti, fiind parte din peisaj si ursul panda, simbol al Sichuan-ului. Tot pentru copii, arhitectii au gandit un sistem de perne, iar spatiul are desemnat si un loc pentru a servi cafeaua.

In topul celor mai frumoase si mai spectaculoase librarii din lume este si Libraria Carturesti Carusel din Bucuresti.

Deschisa publicului in 2015, cladirea in care este acum Libraria Carturesti a apartinut bancherului Chrissoveloni, unul dintre cei mai bogati oameni din Bucurestiul de odinioara. Libraria este dispusa pe sase etaje, oferind atat carti cat si o zona de cafenea.

Citește în continuare