Skip to content

Scriitorul Chuck Palahniuk, autorul „Fight Club”, va publica noul roman „Greener Pastures” pe platforma newsletterelor Substack. Si Salman Rushdie isi lanseaza urmatoarea carte gratuit online pe aceeasi platforma

  

Chuck Palahniuk, autorul Fight Club, a devenit cel mai recent nume mare care si-a serializat munca online, anuntand ca urmatorul sau roman va fi publicat pe platforma dedicata newsletterelor Substack. Canalul sau este disponibil aici.

Cel de-al 16-lea roman al lui Palahniuk, Greener Pastures, va fi publicat pe durata mai multor luni,  la un pret de abonament de 6 USD pe luna sau 40 USD pe an.

Publicatia The Guardian noteaza ca Palahniuk a spus ca a fost abordat de Substack pentru a-si publica urmatoarea lucrare pe platforma si a fost atras de oferta de independenta editorială. „Asta este cu adevarat atractiv, ideea ca nu ai pe cineva care sa editeze continutul muncii tale.”

Substack a platit lui Palahniuk o sumă initiala, iar The Guardian noteaza ca nu exista conditii legate de ceea ce scrie. Serializarea va fi intercalata cu povestiri scurte de la Palahniuk, dar si de la fosti  si actuali studenti de la atelierul sau de scriere din Portland, Oregon.

Primele trei capitole ale „Greener Pastures” vor fi disponibile gratuit si vor fi publicate pe 27 septembrie si 4 octombrie. Romanul spune povestea unei adolescente de 14 ani care urca pe vitraliul unei biserici in fata unei adunari ostile, incercand sa elibereze o pasare colibri.

Substack-ul sau a fost lansat oficial luni, cu un buletin informativ care contine anecdote si lectii de scriere. Fanii Palahniuk pot plati 200 de dolari pentru a fi „membri fondatori” ai proiectului sau.

O versiune de carte a „Greener Pastures” ar putea fi tiparita de editorul francez, care are dreptul de prim refuz. „Cititorii mei tind sa fie colectionari si doresc copii ale tuturor cartilor”, a spus Palahniuk, citat de The Guardian.

Si scriitorul Salman Rushdie isi lanseaza urmatoarea carte gratuit online pe canalul Substack, un portal dedicat creatorilor de continut de tip newsletter.

Scriitorul Salman Rushdie a ales sa lanseze urmatoarea sa carte pe platforma online Substack, argumentand decizia ca fiind un mediu in care poate avea o relatie mai stransa cu cititorii, unde pot vorbi liber, fara intermediari sau filtre. Rushdie va oferi seria “Al saptelea val” (The Seventh Wave).

“Al saptelea val” (The Seventh Wave) este o nuvela de 35.000 de cuvinte, insa newsletter-ul pe care il pregateste scriitorul va include „tot felul de povesti, povesti care m-au atins sau miscat sau m-au impresionat sau m-au plictisit sau chiar m-au revoltat, carti si filme de la televizor si din sali de cinema, precum șs povestile pe care tocmai le-am inventat”, a povestit acesta intr-un interviu dedicat The Guardian.

Substack a devenit cunoscuta datorita faptului ca mai multi jurnalisti internationali cu experienta au decis sa publice continut prin intermediul acestei platforme, avand posibilitatea sa fie direct sustinuti financiar de catre cititori, prin abonament lunar.

Recent, platforma a inceput sa abordeze mai multi scriitori de fictiune, Patti Smith fiind printre acestia, dar si scriitorul israelian Etgar Keret.

Substack ofera o platforma pentru cititori pentru a se abona la scriitori individuali, ale caror postari sunt trimise pe e-mail sau pot fi citite online. Creatorii de continut ofera adesea un amestec de continut platit si gratuit, ceea ce intentioneaza sa faca si Rushdie.

In Romania, in urma unui anunt despre un program derulat de Substack pentru sprijinirea jurnalistilor locali, platforma l-a ales pe jurnalistul iesean Alexandru Enasescu sa-l sustina pentru proiectul sau intitulat “Iasul nostru”, newsletterul cu povesti din sfera jurnalismului narativ din Iasi, la care va puteti abona aici.

Citește în continuare