Skip to content

Estimat la 30 de milioane de dolari, un autoportret al Fridei Kahlo scos la licitatie ar putea deveni cea mai scumpa lucrare de arta creata de o femeie. Pictura este ultimul omagiu adus relatiei tumultuoase pe care a avut-o cu Diego Rivera pe care il numea unul din marile accidente ale vietii ei.

Un autoportret al Fridei Kahlo va fi una dintre marile lucrari de arta licitate la Sotheby’s in luna noiembrie. Se estimeaza ca lucrarea denumita ”Diego y yo” sau ”Eu si Diego” va depasi orice record stabilit anterior atat in ceea ce priveste operele artistei mexicane dar si in randul creatiilor realizate de femei pana acum.

Lucrarea va fi pictura-vedeta a licitatiei ”Modern Evening Sale” gazduita de Sotheby’s la New York, unde se estimeaza ca va fi vanduta la peste 30 de milioane de dolari, potrivit specialistilor. Licitatia va avea loc in a doua saptamana din noiembrie, data oficiala nefiind comunicata inca.

”O pictura realizata de Kahlo de asemenea calitate este o raritate pentru orice licitatie”, spune Julian Dawes, directorul adjunct al departamentului dedicat artei impresioniste si moderne de la Sotheby’s New York. 

Autoportretul a fost finalizat in 1949, cu 5 ani inainte de moartea artistei din 1954 si este considerat ca fiind ultimul autoportret al acesteia, punctand relatia tumultuoasa pe care a avut-o cu sotul ei, Diego Rivera. 

”Diego y yo” a mai participat la licitatiile gazduite de Sotheby’s in 1990, unde s-a vandut pentru la un pret de peste 1 milion de dolari cand a stabilit un nou record la acea vreme atat pentru opera lui Kahlo, cat si pentru opera unui artist din America de Sud.  Pana la licitatia din noiembrie din New York, lucrarea va fi expusa si la Sotheby’s Hong Kong intre 7 si 11 octombrie, dar si la Sotheby’s in Lodra intre 22 si 25 octombrie.

In ”Diego y yo”, Frida se infatiseaza cu lacrimi la ochi si cu miniatura portretului lui Diego pe frunte, reprezentat cu trei ochi. Se considera ca aparitia lui Rivera in locul celui de-al treilea ochi simbolizeaza spatiul ocupat de acesta in psihicul artistei.

Kahlo l-a descoperit pe Diego Rivera prima data in 1922, cand era unul dintre cei mai faimosi pictori muralisti din Mexic. Ea avea doar 15 ani si era fascinata de el care era in varsta de 36 de ani. S-au recunoscut mai apoi in 1928 si s-au casatorit un an mai tarziu. 

Kahlo a mentionat la un moment dat intr-unul din jurnalele sale: ”Am suferit doua mari accidente in viata mea, primul a fost troielbuzul care m-a pus la pamant, al doilea a fost Diego.” Accidentul de troleibuz de la 18 ani a lasat-o cu multiple leziuni si cu o viata plina de durere fizica, in timp ce durerea emotionala era pusa, de cele mai multe ori pe seama lui Rivera.

”Diego y yo” a fost pictata intr-o perioada foarte grea a relatiei cu Rivera, cand erau casatoriti pentru a doua oara, iar el avea o aventura cu María Félix, actrita celebra si prietena a Fridei.

Intreaga aventura a lui Rivera a devenit un scandal public in presa vremurilor care scria despre cum pictorul ar fi planuit sa se casatoreasca cu Félix imediat ce ar fi reusit sa obtina un divort de Kahlo.

Desi artista a facut nenumarate glume cu privire la aventura celor doi, sugerand ca nu este deranjata de ce se intampla, in realitate a fost puternic afectata, iar acest lucru se poate observa si in autoportret. Parul este reprezentat in jurul gatului ca si cum ar fi sufocata de acesta, iar figura ei este intensa si inlacrimata. 

Potrivit rapoartelor publicate de catre Artnet, cel mai mare pret oferit pentru o lucrare de Kahlo la o licitatie publica a fost de 8 milioane de dolari in 2016 la Christie’s. 

Daca ”Diego y yo” si-ar atinge pretul estimat, ar deveni a doua cea mai scumpa lucrare a unei artiste vanduta la o licitatie si cea mai scumpa lucrare a unui artist latino-american vanduta vreodata. Datorita faptului ca lucrarea propusa spre licitatie este una foarte rara, iar in ultimii ani popularitatea operei lui Kahlo a crescut (fiind utilizata ca un simbol al miscarii feministe), exista sansa de a fi vanduta la un pret mult mai ridicat, depasind recordul de 44,4 milioane de dolari oferiti pentru o lucrare de Georgia O’Keeffe in 2014, care in momentul de fata reprezinta cea mai scumpa lucrare a unei artiste vanduta pana acum.

In prezent, recordul pentru cea mai scumpa lucrare creata de un artist mexican este detinut de Rivera cu lucrarea de „The Rivals” care a fost vanduta in 2019 cu 9,76 milioane de dolari.

Pe de o parte, Rivera si Kahlo ar putea fi considerati concurenti intr-o intrecere pentru cel mai bine vandut artist latino-american. In acelasi timp, in timpul vietii, popularitatea celor doi nu putea fi comparata. Rivera era unul dintre cei mai cunoscuti si controversati artisti ai vremurilor, fiind activist politic si implicat in numeroase scandaluri politice iar Frida a devenit faimoasa mult dupa moartea ei. Lipsa succesului a facut-o constant sa se indoiasca de talentului, asa cum reiese din jurnalele ei, publicate ulterior.

Mai multe pagini din jurnalele ei au fost publicate in cartea „The Diary of Frida Kahlo: An Intimate Self-Portrait” pe care o puteti cumpara de aici.

Povestea Fridei o puteti descoperi mai jos, alaturi de doi artisti romani care i-au dedicat colectii de bijuterii si palarii in ultimul an.

Citește în continuare