Skip to content

O schita a unui tablou de Van Gogh este expusa pentru prima data. Muzeul Van Gogh din Amsterdam a creat un studio special unde vizitatorii pot face parte din opera de arta

O colectie de desene ale lui Vincent van Gogh cu schitele de lucrarii „The Potato Eaters”, este expusa pentru prima data la muzeul omonim din Amsterdam. Expozitia s-a deschis astazi si se poate vizita pana pe 13 februarie 2022.

Lucrarea initiala nu a fost bine primita de cunoscutii lui Van Gogh, pe care acesta avea obiceiul sa-i intrebe ce parere au. Lucrarea a fost finalizata in 1885 si prezenta o familie de tarani din satul Nuenen din Brabant, care mananca la masa cartofi. Despre lucrare, Van Gogh i-a povestit fratelui sau Theo ca „Ceea ce incerc sa obtin este sa pot desena nu o mana, ci cu un gest, nu un cap matematic corect, ci expresia generala. Viata, pe scurt. ”

The Guardian noteaza ca cinci ani mai tarziu, dupa probleme persistente de sanatate mintala – care au culminat cu taierea urechii in decembrie 1888 – l-au dus la admiterea voluntara la azilul din Saint-Rémy-de-Provence, de unde Van Gogh i-a cerut mamei si fratelui sau Theo sa ii trimita desene cu fermieri din Nuenen ca inspiratie pentru o noua versiune a lucrarii.

„Ma gandesc sa refac pictura taranilor care mananca la cina”, a scris el. „Acea panza trebuie sa fie complet intunecata acum, poate as putea sa o refac in intregime din memorie”, mentioneaza The Guardian.

Van Gogh nu si-a indeplinit planurile inainte sa se sinucida pe 29 iulie 1890, iar desenele pregatitoare pe care le-a schitat la inceputul acelui an vor fi expuse ca parte a unei noi expozitii, „The Potato Eaters: Mistake or Masterpiece?”

Parte din experienta expozitiei este si un studio care recreaza camera din tablou, unde vizitatorii pot sa faca propria interpretare, fotografiindu-se in acel spatiu.

De curand, Muzeul Van Gogh din Amsterdam a autentificat o schita preliminara de 50 pe 30 cm pentru „Barbat epuizat”, un desen pe care Vincent Van Gogh l-a facut in noiembrie 1882 cand artistul lucra la Haga. Schita desemneaza un subiect cheie, deoarece in 1890 s-a folosit de ea pentru celebrul tablou „La poarta eternitatii” in care un barbat in varsta este asezat cu capul sprijinit in maini, fie de la oboseala sau de la suferinta. 

Lucrarea necunoscuta a lui Van Gogh era parte dintr-o colectie olandeza privata si a fost achizitionata intre 1900 si 1910 la pretul de 6 lire, iar mai apoi a trecut in colectia unei familii. 

Momentan, nu se stie unde se afla schita intre anii 1880 si 1890 insa colectionarii au contactat recent muzeul pentru a cere autentificarea ei. Astfel, dupa cercetari minutioase a fost confirmata drept un Van Gogh original, potrivindu-se perfect trasaturilor stilistice ale artistului si asemanandu-se cu mai multe studii figurative pe care le-a facut in timpul sederii la Haga. 

Citește în continuare