Skip to content

Singura locuinta privata care detine un mural de Caravaggio este de vanzare. Casa se afla in Roma si licitatia incepe de la 500 milioane de euro

Villa Aurora din Roma, care contine singura pictura murala pe tavan pictata vreodata de maestrul italian Caravaggio, este scoasa la vanzare pentru aproape 500 de milioane de euro.

Pictura lui Caravaggio are latimea de 2,75 metri si intruchipeaza pe Jupiter, Neptun si Pluto. Lucrarea a fost comandata de cardinalul Francesco Maria Del Monte in secolul al XVI-lea pentru a impodobi tavanul laboratorului sau de alchimie de la Casino di Villa Boncompagni Ludovisi, mai cunoscută sub numele de Villa Aurora.

„Del Monte a cumparat o proprietate acolo, pe care a restructurat-o inainte de a-i spune lui Caravaggio sa picteze muralul in laboratorul sau, care era atunci doar o camera foarte mica”, a declarat Alessandro Zuccari, profesor de istorie la Universitatea Sapienza din Roma, care a supravegheat evaluarea picturii, citat de publicatia The Guardian. „Este o lucrare extraordinara careia a fost greu de pus un pret, avand in vedere ca a fost singura pictura murala realizata vreodata de Caravaggio si deci nu aveam cu ce sa o comparam,” a mai adaugat profesorul.

Zuccari a apreciat pictura murala, pictata de Caravaggio cand avea 20 de ani, la nu mai putin de 310 de milioane de euro. Intreaga proprietate va fi scoasa la licitatie pe 18 ianuarie, cu o oferta de deschidere de 471 de milioane de euro.

Vila Aurora este situata aproape de Via Veneto din centrul Romei.  Cladirea contine si camere decorate cu fresce de pictorul baroc Guercino, care a fost comandat de familia Ludovisi, o familie nobiliara cu legaturi stranse cu cei care au cumparat proprietatea de la Del Monte.

Vanzarea Vilei Aurora vine dupa o disputa indelungata privind mostenirea dupa moartea proprietarului acesteia, Printul Nicolò Boncompagni Ludovisi, in 2018.

Proprietatea este plina cu alte antichitati, desi zeci de statui antice sunt acum gazduite la Muzeul National Roman dupa ce au fost cumparate de statul italian.

Deoarece locul este protejat de Ministerul Culturii, odata ce o oferta este agreata la licitatie, statul va avea sansa de a cumpara proprietatea la acelasi pret. Mai mult, specialistii spun ca oricine cumpara proprietatea va trebui sa cheltuiasca inca 11 milioane de euro in costuri de restaurare.

Villa Aurora nu este un obiectiv turistic pe harta Romei, deoarece pana in 2019 a fost posibila vizitarea vilei si a gradinilor sale doar prin rezervarea unui tur privat, organizat o data pe luna, ceea ce ar putea atrage acum mai multi turisti.

Citește în continuare