Skip to content

Arta in 15 minute: cele mai cunoscute capodopere de arta explicate pe intelesul tuturor – Caravaggio, Warhol, Da Vinci, Kahlo, Basquiat, Monet, Rodin si Michelangelo.

In timp ce institutiile culturale au ramas majoritar inchise in ultimul an, mediul online a devenit sursa principala de educatie. Site-urile marilor muzee din intreaga lume au lansat tururi virtuale gratuite si resurse care sa ii ajute pe profesori si elevi deopotriva dar si pe iubitorii de arta. 

O resursa utila este canalul de YouTube al scriitorului si consultantului de arta James Payne care a lansat o serie de scurtmetraje distractive si informative care pun intr-o lumina noua cele mai cunoscute capodopere de arta din lume.

„Great Art Explained” este contul de YouTube al curatorului londonez James Payne care face tururi ghidate in Europa de peste 20 de ani. Filmele de 15 minute pe care le-a creat pentru YouTube sunt o extensie a prelegerilor si tururilor educationale pe care le tinea inaintea pandemiei. Payne este recomandat de diploma in arta de la prestigioasa universitate britanica Central St.Martins si numeroase filme, articole si scrieri despre arte publicate in toata lumea.

Filmele demitizeaza lumea artei si descopera povesti din spatele celor mai mari picturi si sculpturi din lume intr-o pauza de masa: 15 minute. Fiecare episod se concentreaza pe o singura piesa de arta si o descrie folosind un limbaj clar si concis, usor de inteles de toata lumea care cunoaste limba engleza.

Mai jos puteti urmari explicatiile pentru „Mona Lisa” de Leonardo da Vinci, “David” de Michelangelo Buonarroti, „Arestarea lui Hristos” de Caravaggio, „Ganditorul” lui Auguste Rodin, Seria „Nuferi” a lui Claude Monet, „Untitled (Skull)” de Jean-Michel Basquiat, “Portretul celor doua Fride” de Frida Kahlo si Dipticul lui Marilyn Monroe de Andy Warhol.

Pe contul de YouTube „Great Art Explained in Fifteen Minutes” – link aici – care a pornit ca un proiect de carantina in primavara anului trecut, veti gasi explicatii pentru “Gradina placerilor umane” de Hieronymus Bosch, “Judith decapitandu-l pe Holofernes” de Artemisia Gentileschi, seria de murale “Seagram” a lui Mark Rothko, “Guernica” de Pablo Picasso, “Pluta Meduzei” de Théodore Géricault si “Portretul Sotilor Arnolfini” de Jan Van Eyck.

Pe langa filmele cu animale amuzante si fenomene naturale extreme, YouTube poate fi, daca este folosit cu atentie, un mijloc excelent de a invata ceva semnificativ in domeniul artei.

Muzeul Metropolitan de Arta din New York a filmat tururile prin muzee pentru a-i aduce pe vizitatori mai aproape de lucrarile de arta preferate. In acelasi timp, ofera tutoriale cu instructiuni despre cum sa pictezi si sa desenezi in stilul unor genii creative.

Galeriile Uffizi din Florenta au inceput o serie de emisiuni zilnice in care fiecare curator spune povesti despre capodoperele din muzeu – in trecut, astfel de tururi trebuiau platite cu sume considerabile.

Citește în continuare

Emma Corrin, vedeta din The Crown, vrea ca premiile Oscar si Bafta sa nu mai fie impartite pe gen – femeie, barbat. MTV Movie & TV Awards sunt neutre din punct de vedere al genului din 2017, British Independent Film Awards si Festivalul de Film de la Berlin au adoptat o abordare similara.

Emma Corrin, vedeta din The Crown, a cerut asociatiilor profesionale care acorda premii in lumea filmului sa comaseze categoriile "Cel mai bun actor" si "Cea mai buna actrita" intr-o singura…

Citeste mai mult