Skip to content

In Mexic s-a deschis Orasul Artelor dedicat lui Diego Rivera. Un campus extins pentru creativitatea sub toate formele crat dupa jurnalul artistului

Proiectul ambitios a fost gandit de tatal si fiul arhitectilor Mauricio si Manuel Rocha si cuprinde un complex de 13 cladiri si peste 64.000 de metri patrati de spatiu dedicat artelor spectacolului, menit sa conecteze diferite forme de productie creativa intr-un singur loc.

Orasul Artelor s-a deschis in Mexico City, la aproape 80 de ani dupa ce artistul Diego Rivera l-a conceput pentru prima data. Proiectul ambitios se extinde pe locul existentului Muzeu Anahuacalli din Coyoacán, construit de artist pentru a gazdui colectia sa de arta mezoamericana.

Diego Rivera si-a documentat visul de a crea un oras cuprinzator al artelor intr-un manifest scris in 1945 si 1950, dar proiectul a ramas nerealizat inainte de moartea sa in 1957.

Prima parte a proiectului, Muzeul Anahuacalli, a fost construit in 1963 de arhitectii Juan O’Gorman si Heriberto Pagelson alaturi de fiica lui Rivera, Ruth Rivera Marín. In planurile originale ale lui Rivera, acestuia i s-ar fi alaturat un teatru in care s-ar tine spectacole traditionale si contemporane, precum si un cinema experimental, un muzeu de arhitectura si ateliere gratuite. Rivera a vrut ca Anahuacalli sa fie foarte implicati in scolile locale pentru a face din aceasta o parte autentica a comunitatii, conectand poporul mexican cu istoria culturala indelungata a tarii.

Orasul Artelor include acum o galerie, biblioteca, ateliere si birouri, precum si depozit pentru toata colectia de 59.000 de piese a lui Rivera, care va fi deschisa publicului cu acces controlat. Orasul Artelor a costat 20 de milioane de pesos (960.000 USD) si pentru a fi construit a fost nevoie de sase ani.

Campusul cuprinde o serie de cladiri joase din piatra vulcanica — asemanatoare cu materialul folosit la Muzeul Anahuacalli, care seamana cu un templu.

Diego Rivera (1886-1957) a fost unul dintre cei mai cunoscuti pictori mexicani, care a pictat fresce de mari dimensiuni, cunoscute in istoria artei ca Renasterea Murala Mexicana. Stilul simplu si coloritul viu al lucrarilor lui Diego Rivera au fost mult influentate de arta si cultura azteca, de frescele Renasterii italiene, precum si de intalnirea cu Picasso. Artistul a facut picturi murale in Mexico City, Chapingo, Cuernavaca, San Francisco, Detroit, New York City.

Frida Kahlo l-a descoperit pe Diego Rivera prima data in 1922, cand era unul dintre cei mai faimosi pictori muralisti din Mexic. Ea avea doar 15 ani si era fascinata de el care era in varsta de 36 de ani. S-au recunoscut mai apoi in 1928 si s-au casatorit un an mai tarziu. 

Citește în continuare