Skip to content

Steven Spielberg face”The Fabelmans”, un film inspirat din copilaria lui. E unul dintre cei mai mari regizori din toate timpurile si a inceput cu lungmetraj SF la 16 ani care avea un buget de 500 de dolari pe care i-a recuperat din prima proiectie.

Drama autobiografica a lui Steven Spielberg va fi lansata in SUA anul viitor de Ziua Recunostintei, mai precis pe 23 noiembrie 2022. Inspirat de copilaria celebrului regizor, filmul „The Fabelmans” va avea actiunea in Arizona unde Spielberg si-a petrecut anii copilariei.

Numita de Spielberg – care a scris scenariul alaturi de colaboratul sau frecvent Tony Kushner – un film „semi-autobiografic”, productia va prezenta o versiune dramatizata a anilor formativi ai artistului. Asa cum era de asteptat, Spielberg va regiza filmul si il va produce alaturi de Kushner si Kristie Macosko Krieger.

Protagonistul se va numi Sammy, un tanar regizor a carui poveste este inspirata in mare parte de viata lui Spielberg. Va fi  jucat de Gabriel LaBelle, din distributie mai fac parte Julia Butters care va juca rolul surorii Annie, Paul Dano si Michelle Williams in rolurile parintilor, iar Seth Rogen va fi unchiul preferat al lui Sammy, un personaj inspirat din unchiul lui Spielberg pe care il considera o influenta marcanta in viata lui.

In privinta scenariului, nu se cunoaste exact cat la suta va fi realitate si cat va fi fictiune insa Spielberg si Kushner au deja o relatie de lucru care s-a concretizat in filme nominalizate la Oscar si Globurile de Aur. 

In 2005, Spielberg si Kushner au lucrat la drama istorica „Munich” iar in 2012 la filmul biografic „Lincoln”. Recent, au adaptat si scenariul pentru „West Side Story”, unul dintre cele mai asteptate musical-uri ale anului care va intra in cinematografele din Romania in acest weekend. 

Debutul lui Spielberg in lungmetraj a avut loc in 1975 cu „Jaws”, considerat unul dintre cele mai bune filme de groaza din istorie. Ulterior, a revolutionat cinematografia de mai multe ori, cu filme precum „Close Encounters of the Third Kind”, „Raiders of the Lost Ark”, „E.T.” si „Jurassic Park”. 

Steven Spielberg s-a nascut in 1946 in Cincinnati, Ohio, fiind cel mai mare si singurul fiu al familiei cu 4 copii formata din Arnold, inginer electrician si Leah, pianista. In copilarie, a fost rasfatat de mama si cele 3 surori insa la scoala nu era la fel de norocos si nici entuziasmat, obtinand in cel mai bun caz note medii. Notele slabe din liceu l-au impiedicat sa intre la Universitatea din California de Sud (UCLA), dar a fost acceptat la California State College din Long Beach. A absolvit in 1970 cu o diploma de licenta in literatura engleza.

Sotii Spielberg s-au mutat frecvent din cauza slujbei tatalui, stabilindu-se pentru o perioada in New Jersey, Phoenix, Arizona si, in cele din urma, in ceea ce ar fi cunoscut sub numele de „Silicon Valley” langa San Jose, California.

Primul film pe care Spielberg isi aminteste ca l-a vazut intr-un cinematograf a fost „The greatest show on Earth” in regiza lui Cecil B. De Mille.

In copilarie, Spielberg a inceput sa foloseasca camera de film a parintilor sai ca sa inregistreze excursii de camping si alte evenimente de familie. Ulterior, a inceput sa lucreze la scurte filme narative si a incercat sa configureze cadre cu diferite unghiuri si efecte speciale intr-o abordare simplista. 

Cand avea 16 ani, a realizat un lungmetraj SF de peste 2 ore pe care l-a intitulat „Firelight”, era despre o intalnire cu extraterestri. Tatal sau a inchiriat un cinematograf local pentru a prezenta filmul si a reusit sa recupereze cei 500 de dolari pe care i-a investit in filmare.

Ulterior, Spielberg lansat scurtmetrajul „Amblin” care a fost proiectat in cadrul Festivalului de Film de la Atlanta din 1969, a castigat un premiu la Festivalul de Film de la Venetia care i-a oferit un contract de 7 ani cu studiourile Universal.

A lucrat la seriale de televiziune precum Marcus Welby, M.D. si Columbo, iar primul film pe care l-a regizat ca profesionist a fost un lungmetraj creat pentru televiziune numit „Duel”. Ulterior, a fost lansat in cinematografele din Europa si Japonia si a strans peste 5 milioane de dolari in box office dintr-un buget de 350.000 de dolari.

Spielberg i s-au oferit multe scenarii dar nu a fost impresionat de calitatea acestora si s-a retras din Universal timp de un an pentru a dezvolta un proiect propriu.

Au urmat alte 31 de filme care i-au adus 3 premii Oscar, dintre care 2 pentru  Cel mai bun regizor pentru „Lista lui Schindler” si „Saving Private Ryan”. Este considerat cel mai de succes regizor comercial din toate timpurile, productiile sale avand incasari de peste 10 miliarde de dolari – cel mai mare succes ramane Jurassic Park din 1993 care a strans peste 1 miliard de dolari.

Citește în continuare