Skip to content

8 spectacole de Craciun disponibile online gratuit: interpretari ale Spargatorului de Nuci si povestea de Craciun a lui Charles Dickens

Daca vreti ca de aceste sarbatori sa va uitati la spectacole tematice, urban.ro a pregatit o lista cu evenimentele care pot fi urmarite online in regim gratuit.

Teatrul Odeon ofera gratuit online „Ceaikovski si Povestea unui Spargator de nuci” din seria „Clasic e fantastic”, in regim gratuit, online, din 24 decembrie, ora 18:00.

„Ceaikovski si Povestea unui Spargator de nuci” este un proiect de educatie prin si pentru muzica adresat copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 10 ani. „Ceaikovski si Povestea unui Spargator de nuci” este regizat de Monica Ciuta dupa un scenariu scris de Cristina Sarbu si Ana Sarbu. Decorurile si costumele au fost create de Valeria Cristia si Sanziana Tarta, iar Aurelia Badulescu a conceput papusile.

Din distributie fac parte Alexandra Laura Badea, Monica Ciuta, Selina Colceru, Filip Ristovski, Irina Sarbu, Alexandru Unguru, Raluca Ouatu (pian) si Monica Bustean (vioara).

Pe Youtube, sunt disponibile integral mai multe versiuni ale spectacolului „Spargatorul de nuci”. Va recomandam spectacolele puse in scena de Mariinsky Theatre din St. Petersburg (2012), The Russian State Ballet and Opera House (2014) sau varianta prezentata de Swedish National Ballet School (2010).

Povestea originala se numeste „Spargatorul de nuci si regele soarecilor” si apartine scriitorului german Ernst Theodore Amadeus Hoffmann, fiind publicata pentru prima oara in anul 1816. Ulterior, in 1844, Alexander Dumas (tatal) le-a oferit cititorilor propria versiune a basmului, care s-a aflat la baza libretului pentru balet „Spargator de nuci” de P. I. Ceaikovski, premiera caruia a avut loc la Teatrul Mariinsky in anul 1892.

Pe scurt, povestea se desfasoara intr-un mic orasel din Germania, in ajunul Sarbatorii de Craciun. O multime de adulti si copii se grabesc sa ajunga la locuinta domnului Stahlbaum care, impreuna cu sotia si copiii lor, Clara si Fritz, organizeaza o mare petrecere. Printre musafiri se numara si unchiul Drosselmeyer, asteptat cu nerabdare, caci aduce de fiecare data cadouri neobisnuite. Acesta ii daruieste Clarei, nepoata sa preferata, un mic spargator de nuci de lemn.

Copiii sunt fericiti, iar Fritz arunca in joaca spargatorul de nuci, stricandu-l, pe care unchiul Drosselmeyer il repara si o linisteste pe Clara. Ea adorme cu jucaria in brate, care prinde viata, alaturi de toate celelalte jucarii.

Spargatorul de Nuci o apara pe Clara, luptandu-se cu Soarecii care au aparut in camera, dar este invins; Regele Soarecilor este rapus si el si scos din scena de catre supusii sai. Vrand sa indulceasca visul Clarei, Drosselmeyer il transforma pe Spargatorul de nuci intr-un Print, care o invita pe copila intr-o calatorie fantastica. In drumul lor totul devine dulce, pana si Fulgii din Imparatia zapezilor sunt din vata de zahar.

In Actul II, Clara si Printul descopera un taram feeric si sunt primiti cu bratele deschise de catre Zana Dulciurilor. Aceasta le prezinta si alte personaje, care interpreteaza in cinstea lor o suita de dansuri de caracter: Spaniol, Arab, Chinez, Rusesc si unul Pastoral. Sarbatoarea continua cu un mare Vals al Florilor, apoi Zana Dulciurilor si Printul dansează un minunat Grand Pas de deux.

La capatul acestei aventuri extraordinare, Clara se trezeste langa bradul de Craciun, in salonul casei sale, strangand in brate Spargatorul de nuci.

„Povestea de Craciun” a lui Dickens are mai multe ecranizari – sub forma de film, teatru si inclusiv balet.

Una dintre cele mai cunoscute povesti tematice de iarna este “Poveste de Craciun”, scrisa de Charles Dickens in 1843. Personajul principal este Ebenezer Scrooge, un om zgarcit si ursuz care nu se bucura deloc de sarbatoare, insa povestea capata noi intamplari si lucrurile se schimba. Cartea este disponibila aici

De asemenea, exista mai multe ecranizari ale povestii scrise de Dickens, ca filmul din 1938 cu Reginald Owenin rolul principal, versiunea animata din 1971 folosind ilustratiile lui John Leech, “The Muppet Christmas Carol”din 1992cu Michael Caine ca Scrooge, “Scrooged” din 1988 cu Bill Murray sau cele mai recente, ca animatia “Christmas Carol: The Movie” din 2001 cu vocile lui Nicolas Cage si Kate Winslet sau tot versiunea animata din 2009, “A Christmas Carol”, cu Jim Carrey vocea principala. 

urban.ro va recomanda versiunile online ale povestii de Craciun in abordarea True Impact Performing Arts si a baletului pus in scena de South Carolina Christian Dance Theater.

Chiar daca nu au tematica de Craciun, anul acesta sunt disponibile publicului larg doua alte concerte: cel aniversar al trupei Metallica si o surpriza muzicala din partea Festivalului Enescu, Concertul Orchestrei Filarmonica della Scala cu violoncelistul Daniel Müller-Schott.

Concertul aniversar de 40 ani al Metallica este disponibil online pe Amazon Prime, incepand din 24 decembrie.

Metallica a implinit de curand 40 de ani, iar aniversarea a avut loc pe 17 si 19 decembrie la Chase Center din San Francisco, California. Primul spectacol a fost la o zi dupa ce o proclamatie oficiala a declarat 16 decembrie „Ziua Metallica” in San Francisco, orasul in care trupa s-a mutat la inceputul carierei si a ajutat la popularizarea miscarii thrash in acea zona.

Pentru cei care nu au ajuns la unul dintre concertele legendarei trupe, Amazon Prime pune la dispozitie concertul abonatilor sai, incepand din 24 decembrie, pana in data de 27 decembrie. Platforma de streaming ofera sapte zile gratuite de abonament, asadar daca nu sunteti deja abonati, puteti vedea concertul in regim gratuit. Pe platforma gasiti si alte filme-concert legendare Metallica, „Cunning Stunts” si „Orgullo, Pasión, y Gloria: Tres Noches en la Ciudad de México”.

Festivalul International George Enescu invita iubitorii muzicii clasice la auditia unuia dintre cele mai spectaculoase concerte ale editiei jubiliare pe site-ul www.festivalenescu.ro, in zilele sarbătorilor de iarna din acest an, alaturi de Orchestra Filarmonica della Scala cu violoncelistul Daniel Müller-Schott.

Concertul a avut loc pe 2 septembrie 2021, la Sala Palatului, in cadrul seriei Mari Orchestre ale Lumii, si s-a bucurat de aprecierea publicului. Programul este dedicat compozitorilor Dvořák si Brahms: Concertul in si minor pentru Violoncel si Orchestra, op. 104 si Simfonia nr. 2 in re major op. 73.

Inregistrarea concertului poate fi vizionata gratuit incepand de vineri, 24 decembrie, pana pe 2 ianuarie 2022, accesand linkul dedicat.

Citește în continuare