Skip to content

10 dintre cele mai impresionante sculpturi din spatiul public. Printre ele se afla si Coloana infinitului a lui Constantin Brancusi.

E momentul tau pentru o pauza de bine. Lumea e mai frumoasa cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.

Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline.

Fiecare zi in care invatam ceva e o zi buna.

Inca din Antichitate, sculpturile au fost prezente in spatiul public cu un rol neschimbat pana in ultimele decenii. In trecut, majoritatea sculpturilor publice marcau un eveniment social sau politic, o victorie, o schimbare majora in vietile cetatenilor sau reprezentau eroi nationali si personalitati celebre care au contribuit la bunastarea societatii. 

Operele de arta in spatiul public reprezentau pana nu de mult o tipologie de sculpturi monumentale, asezate pe piedestal si amplasate in spatii cat mai centrale si mai circulate, in piete si parcuri. In ultimele decenii, perceptia de monument public s-a schimbat, soclul a fost inlaturat, iar subiectele si temele abordate in sculptura surprind teme inclinate mai mult spre comunitate, sociale, umanitare iar artistii au adesea mana libera in ceea ce priveste modul de reprezentare. 

Pentru a descrie situatia actuala,  mai jos va prezentam 10 dintre cele mai impresionante sculpturi din spatiul public din toata lumea.

Calatorii (Les Voyageurs)

Este o sculptura enigmatica realizata de artistul frances Bruno Catalano in Marsilia, Franta. Sculptura evoca prin doua personaje partile si amintirile pe care fiecare calator le lasa in mod inevitabil cand paraseste locul natal pentru o destinatie noua si necunoscuta. 

Pantofii de pe malul Dunarii

Este un ansamblu de sculpturi mici creat de Gyula Pauer si Can Togay in 2005 si amplasat in Budapesta, pe malul estic al Dunarii. Lucrarea are un caracter memorial care comemoreaza cele 3.500 de suflete carora in timpul Holocaustului le-a fost ordonat sa-si lase pantofii pe malul fluviului inainte de a fi impuscati. 

Mama (Maman)

Sculptura celebra a artistei Louise Bourgeois face parte din seria de lucrari care sunt centrate pe dezvaluirea sentimentelor de frica, gelozie si furie care reflecta copilaria tumultoasa a artistei. Amplasata in fata muzeului Guggenheim din Bilbao, Spania, sculptura de 10 metri inaltime arata fragilitatea si puterea asociate cu maternitatea. Paianjenul reprezentat este terifiant prin inaltime si gradiozitate, in timp ce este sustinut de picioarele subtiri si fragile dezvaluie vulnerabilitate.

Mustangi (Mustangs) 

Ansamblul sculptural realizat in bronz de Robert Glenn a fost comandat de autoritatile orasului Las Colinas din Texas, S.U.A. si a fost finalizat in anul 1984, dupa 8 ani de lucru. Artistul a realizat 9 cai salbatici reprezentanti intr-un mod realist, in tensiunea miscarii. Fiind integrati intr-o fantana publica, apa tasneste la contactul cu copitele si creeaza efectul unui galop prin apa. 

Poarta norilor (Cloud Gate)

Millenium Park din Chicago este recunoscut in lume datorita sculpturii masive a artistului Anish Kapoor. Poarta Norilor este o sculptura eliptica de 110 tone care reflecta orizontul orasului american si care a devenit o atractie turistica pentru vizitatori datorita dimensiunilor si a aspectului neobisnuit. Sculptura a fost inspirata de mercurul lichid si masoara 10 metri intaltime, 13 metri latime si aproximativ 20 de metri lungime.

Libertate (Freedom)

Este o sculptura realizata in 2001 in Philadelphia, S.U.A. de catre artistul american Zenos Frudakis. Are 3,5 tone, 6 metri lungime si dezvaluie intr-un mod elegant lupta fizica si interioara pe care individul o duce in incercarea de a se elibera de lucrurile care il tin in urma.

Fragmentul arhitectural (The Architectural Fragment)

Amplasata in fata State Library of Victoria in Melbourne, Australia, sculptura reda iluzia unei constructii arhitecturale ingropata sub pamant aproape in totalitate. Menita sa simbolizeze caderea civilizatiei, in timp ce face aluzie la efemeritatea prezentului, opera a fost comandata de administratia publica in contextul unui proiect artistic din 1992. 

Coloana Infinitului

Celebra lucrare a lui Constantin Brancusi este amplasata definitiv in complexul sculptural de la Targu-Jiu, alaturi de Poarta Sarutului, Masa Tacerii si Aleea Scaunelor. Coloana este un omagiu adus soldatilor romani care au cazut in luptele de pe malul Jiului din timpul Primului Razboi Mondial si este inspirata de monumentele funerare specifice in sudului Romaniei.

Forta Naturii (Force of Nature)

Este o sculptura realizata dupa planurile artistului italian Lorenzo Quinn care poate fi intalnita in cateva din marile orase de pe glob. Lucrarea este inspirata de distrugerile aduse de catre uragane in jurul pamantului. Adesea realizata din bronz, aluminium si otel inoxidabil, sculptura o reprezinta pe Mama Natura in timp ce invarte planeta in cercuri. Sculptura din fotografie este in Londra. 

Copacul Cantator (The Singing Ringing Tree)

Sculptura de 3 metri inaltime a fost finalizata in 2006 de catre artistii Mike Tonkin si Anna Liu si imita forma si eleganta unui copac real. Structura a fost construita folosind tevi de otel galvanizat si a fost gandita in asa fel incat la o adiere mai puternica de vant, sculptura produce un cantec. Este amplasata pe dealul Pennine din apropierea orasului Burney din Marea Britanie. Proiectul celor doi artisti a castigat in anul 2007 Premiul National al Institutului Regal de Arhitecti Britanici.

Lumea se vede mai frumoasa cu Maybelline si totul e mai frumos atunci cand ai grija cu ce-ti hranesti trupul si mintea, ce informatii te inconjoara, cum iti cladesti increderea de sine, ce alegi sa citesti si ce produse cosmetice alegi sa-ti reprezinte dorintele de frumusete si sa te ajute sa ti le indeplinesti.

New York e o stare de spirit, traita la superlativ. Maybelline isi gaseste inspiratia in pulsul metropolei, încurajandu-ne să exploram si sa ne afirmam creativitatea, pentru ca „if it last it NY it lasts anywhere”…

Uplift yourself si descopera produsele cu formule avansate si texturi revolutionare care iti transmit energia vibranta a New Yorkului si curajul de a fi tu insuti.

Citește în continuare