Skip to content

8 locuri din lume in care veti gasi „Very Peri”, culoarea anului 2022, in natura. Unul dintre ele este in Romania.

Desi la prima vedere nu a fost atat de surprinzatoare pe care era de asteptat, Very Peri a fost aleasa de Pantone drept culoarea anului 2022 deoarece simbolizeaza deopotriva curajul dar si curiozitatea de care omenirea are nevoie in acest moment.

Un aspect neobisnuit este faptul ca, spre deosebire de culorile alese in anii trecuti, Very Peri se gaseste foarte rar in natura sau in obiectele din jur deoarece este una dintre cele mai calde nuante de albastru create pana acum. De altfel, este prima data in istoria Pantone cand a creat o culoare de la zero.

Specialistii in calatorii de la Vanity Fair Italia au identificat 8 locuri din lume in care veti gasi nuanta Very Peri in natura, din Franta pana Islanda, trecand prin Bel Paese si chiar pe varfurile din Carpatii romanesti.

Unul dintre primele locuri asociate cu Very Peri este sudul Frantei si oricare dintre celebrele campuri cu lavanda care decoreaza peisajele din Provence. Recomandarea specialistilor este satul Gordes.

Gordes este un sat de basm din centrul zonei Provence in care veti gasi culoarea anului 2022 numai intr-o anumita perioada a anului. Campurile de lavanda de langa manastirea Senanque isi ating apogeul infloririi intre mijlocul lunii iunie si sfarsitul lunii iulie. 

Pe langa florile parfumate, in Gordes puteti vizita si satul de piatra construit pe o stanca. Fiind considerat unul dintre cele mai fascinante locuri din Alpi, satul are numeroase cladiri istorice, biserici, buticuri cu produse artizanale.

Very Peri se gaseste si in cele mai scumpe cartiere din Londra, cele in care locuiesc de obicei aristocratii.

La numai cativa metri de metroul Notting Hill se afla o casa care a devenit o destinatie preferata de fotografi si instagrameri din toata lumea. Glicina care decoreaza exteriorul casei londoneze incepe sa infloreasca in luna aprilie si sa coloreze peretii cu nuante de mov, albastru si very peri. Este vorba despre o resedinta privata care a apartinut candva muzicianului Frank Bridge, compozitor, violonist si dirijor activ in prima jumatate a secolului al XX-lea.

Nu este singurul loc in care puteti admira glicina in capitala britanica. Printre cele mai populare locuri sunt Cheyne Walk din cartierul Chelsea, Peckham Rye Park si Kynance Mews.

Canionul Antelope din Arizona ofera un joc de lumini si umbre spectaculos in care nuantele de rosu si albastru se contopesc intr-un Very Peri intens.

Considerat drept cea mai vizitata formatiune de stanci din sud-vestul Statelor Unite, Canionul Antelope este situat in rezervatia Navajo de langa Page, Arizona. Este un defileu ingust si adanc din gresie care si-a transformat aspectul datorita actiunii agentilor atmosferici. Compozitia acestuia s-a format de-a lungul mai multor milenii iar acum reflecta nuantele superbe ale soarelui, de la rasarit si pana la apus, fiind considerat o adevarata minune a naturii.

La inceputul toamnei, strazile din Johannesburg se coloreaza in nuante superbe de Very Peri.

Intre lunile septembrie si noiembrie, strazile din Johannesburg sunt colorate cu Very Peri inca de dinainte ca nuanta sa fie la moda. Este vorba de fapt despre jacaranda, o planta subtropicala de culoare albastru-violet care este populara printre localnici. 

Copacii sunt originari din Brazilia, fiind plantati in Africa de Sud in secolul al XIX-leasi mai pot fi gasiti si in Pretoria, oras care se afla in clasamentul celor mai spectaculoase strazi din lume.

Bluebonnet, floarea oficiala a statului american Texas, si-a luat numele de la bonetele purtate de femei in secolul al XIX-lea pentru a se proteja de soare.

Gasite predominante in zona de sud a Statelor Unite, in special in Texas, florile care ar putea fi traduse „boneta albastra” sunt specifice zonei. Infloresc in fiecare primavara si coloreaza peisajul in nuante care varieaza de la albastru la violet.

Cele mai frumoase campuri de bluebonnet se intind langa Austin, Texas si atrag numerosi turisti. Zona este deseori comparata ca sudul Frantei si numita „Provence”-ul american.

Pe langa fenomenele naturale si metereologice deopotriva extreme si spectaculoase, zona Snæfellsnes in Islanda are flori de lupin care coloreaza fiecare colt al peninsulei.

Islanda este una dintre cele mai populare destinatii de calatorie din lume datorita vulcanilor, gheizerelor, lavei, stancilor spectaculoase, peisajelor extreme si, bineinteles, aurorei boreale. Cei care aleg sa viziteze peninsula Snæfellsnes in perioada verii vor fi surprinsi de prezenta plantelor de lupini, inflorite la fiecare colt. Unul dintre cele mai frumoase peisaje in care pot fi admirate este Biserica Ingjadshóll, este inconjurata de pajisti inflorite. Se afla la 3 ore de mers cu automobilul de capitala Reykjavík.

Printre cele mai frumoase pajisti colorate in Very Peri se afla in Romania, in Muntii Carpati.

Crocusul sau brandusa de munte este o planta erbacee bulboasa care apare pe muntii din toata Europa si infloreste odata cu sosirea primaverii. Printre cele mai spectaculoase pajisti colorate in nuanta anului 2022 se afla chiar in inima Carpatilor, brandusa incepe sa iasa din zapada in luna aprilie si poate fi inflorita pana in luna mai.. 

Puse in contrast de varfurile inzapezite ale crestelor din Carpatii Orientali sau Muntii Apuseni, brandusele de munte creeaza peisaje demne de o carte postala.

In Italia, culoarea Pantone a anului 2022 poate fi admirata pe dealurile Castelluccio di Norcia.

Castelluccio di Norcia din Umbria este una dintre cele mai frumoase zone din Apeninii Centrali in care pot fi gasite celebrele albastrele. Sunt plantate alaturi de campuri de maci rosii iar cand sunt privite de la distanta, culorile celor 2 se imbina si creeaza o iluzie optica de Very Peri. Perioada ideala pentru a va bucura de campurile inflorite este intre lunile mai si iulie.

Anuntata de Institutul de Culoare Pantone la finalul anului trecut, „Very Peri” este o nuanta dinamica de albastru periwinkle cu un subton de rosu violet care imbina fidelitatea si constanta asociate deseori albastrului, cu energia si entuziasmul rosului. 

Specialistii Pantone o descriu ca fiind „cea mai calda si vesela dintre toate nuantele de albastru, introduce un amestec de noutate, incurajeaza inventivitatea si creativitatea.”

Culoarea anului 2022 isi propune sa prefigureze viitorul intr-o noua lumina: „afiseaza o incredere lipsita de griji, o curiozitate indrazneata care ne anima spiritul creativ si curios, Very Peri ne ajuta sa imbratisam acest peisaj alterat al posibilitatilor, deschizandu-ne catre o noua viziune pe masura ce ne rescriem vietile.”

Citește în continuare