Skip to content

7 muzee noi care vor fi deschise anul acesta. Comoara Regelui Tutankhamon, costume de pe Broadway, casa in care a locuit Serge Gainsbourg si cel mai mare muzeu din Scandinavia.

In ciuda restrictiilor si valului de dificultati care a afectat cultura mondiala in pandemie, muzeele si galeriile nu s-au oprit din a promova artisti, opere si obiecte de arta. Pentru multe din aceste institutii, situatia actuala le-a oferit noi contexte de a se adapta, de a crea noi programe creative si de a gasi solutii pentru a aduce publicul inapoi.

2022 a inceput intr-o nota optimista, multe dintre muzeele care erau in constructie in ultimii ani au decis sa-si deschida anul acesta portile pentru prima data. Prin urmare, va prezentam cele 7 muzee care se vor deschide in decursul lui 2022. 

Muzeul de arta moderna din Istanbul se intoarce la vechiul sediu care a fost reconstruit de catre celebrul arhitect italian Renzo Piano, castigator al premiului de arhitectura Pritzker.  

Muzeul a fost fondat in 2004 si a devenit in scurt timp una dintre atractiile turistice ale Istanbulului, fiind primul muzeu turcesc de arta moderna si contemporana. Construit pe malul Bosforului, in Karakoy, unul din cele mai atractive cartiere, muzeul s-a mutat in 2018 din sediul principal pentru a fi reconstruit. 

Noua cladire a muzeului va oferi mai multe tipuri de sali de expozitie, un cinematograf, o librarie si un magazin de suveniruri, spatii de evenimente si ateliere educationale iar pentru momentele de relaxare, o cafenea si un restaurant. Renzo Piano este arhitectul care a proiectat numeroase muzee si institutii de arta, precum Centrul Pompidou, Muzeul Whitney, Muzeul Fundatiei Beyeler sau Centrul Botin. 

Marele Muzeu Egiptean, cel mai mare muzeu din lume dedicat unei singure civilizatii, planuia sa-si deschida salile inca din 2018.

Constructia muzeului a inceput in 2005 la Giza, avand o perioada de stagnare intre 2011 si 2014 datorita tensiunilor politice din regiune. Deschiderea muzeului trebuia sa aiba loc in 2018, dar datorita arhitecturii complexe si mai apoi a pandemiei, inaugurarea s-a amanat si urmeaza sa aiba loc in noiembrie 2022. 

Oferta expozitionala va cuprinde peste 100.000 de artefacte. Muzeul va expune pentru prima data la un loc intreaga comoara de 5.000 de obiecte a regelui Tutankhamon, inclusiv faimoasa masca funerara. Exponatele dateaza din timpuri preistorice, includ civilizatia faraonilor si parcurg diverse perioade din istoria Egiptului, ajungand pana in perioadele de apogeu ale Greciei si Romei Antice. 

Muzeul Broadway va fi prima institutie dedicata istoriei bogate a industriei spectacolelor din New York.

In aceasta vara, muzeul isi va deschide portile in inima New York-ului, in faimoasa piata Times Square. Programul muzeului a fost gandit pentru a pune accentul pe interactivitate si pe experienta vizitatorilor. Artisti, designeri si istorici de teatru renumiti la nivel international au fost invitati pentru a crea expozitii care sa evidentieze momentele revolutionare din istoria Broadway-ului, prin care s-au depasit limitele si s-au pus la incercare normele sociale, pavand drumul noilor generatii. 

Casa pariziana in care celebrul muzician francez Serge Gainsbourg a locuit timp de 20 de ani va fi deschisa pentru prima data de la moartea artistului.

Muzeul se afla in centrul Parisului si va fi dedicat vietii si carierei lui Gainsbourg, fiind cunoscut drept cea mai importanta personalitate a culturii pop franceze.

Proiectul este o initiativa a fiicei lui, actrita si interpreta Charlotte Gainsbourg, iar una din atractiile muzeului va fi sufrageria excentrica a casei care gazduieste colectia imensa de sculpturi a muzicianului, pianul la care canta adesea si barul in stil art deco. Fostele spatii de locuit de la parter vor fi pastrate asa cum artistul le-a lasat la moartea sa din 1991, iar subsolul va fi transformat intr-un spatiu expozitional. 

Noul Muzeu National al Norvegiei din Oslo va fi cel mai mare din Scandinavia si se va deschide in iunie cu o colectie de peste 100.000 de obiecte.

Noua cladire a institutiei este amplasata pe malul fiordului si va expune atat arta veche, cat si arta moderna si contemporana, obiecte de design si arhitectura. Printre acestea se afla „Tipatul” lui Edvard Munch, tapiteria norvegiana Baldishol de secol al XII-lea si unele dintre cele mai interesante peisaje din epoca de aur a picturii flamande.

Inovatia pe care o aduce noua cladire consta in „Sala luminii” de la ultimul etaj unde se vor afla cele mai mari capodopere din colectie si care vor beneficia de lumina naturala intr-un spatiu de peste 220 de metri patrati. 

Anul trecut, la Oslo a fost deschis si muzeul dedicat operelor lui Edvard Munch. Constructia a durat mai mult de 10 ani, insa cladirea recent deschisa este mult mai mare, se inalta peste golful Bjørvika si face parte dintr-un proiect ambitios de 50 de proiecte pilot care sunt in curs de infiintare ca parte a programului FutureBuilt, finantat de stat.

Proiectata de firma de arhitectura spaniola Estudio Herreros pentru a respecta obiectivele de sustenabilitate, cladirea are 60 de metri si 11 sali de expozitie, precum si spatii de birouri si facilitati de catering, cu o suprafata totala de 13 etaje.

Muzeul Palatului din Hong Kong se va deschide in iulie si va expune o colectie cu cele mai importante comori din timpul imperiului chinez.

Muzeul va avea 9 galerii, dintre care 5 vor avea expozitii tematice cu picturi si carti rare, caligrafie traditionala, decoratiuni si obiecte imperiale imprumutate din Orasul Interzis din Beijing. Va fi una dintre atractiile dedicate intregii familii, cu sali pentru ateliere educationale, o cresa si experiente interactive special concepute pentru copii. Prima expozitie care va inaugura spatiile va fi curatoriata impreuna cu o echipa de la Muzeul Luvru din Paris. 

Muzeul de arta si fotografie din Bengaluru se va deschide spre finalul anului in sudul Indiei cu spatii expozitionale multidisciplinare.

Amplasata in centrul orasului, cladirea va include galerii de arta, un auditorium, o biblioteca de studiu, un centru cultural si o cafenea.

Muzeul de arta si fotografie din Bengaluru va expune o selectie bogata de lucrari de peste 18.000 de exemplare, de la obiecte textile, la sculptura si pictura, din colectia omului de afaceri Abhishek Poddar. Pe langa toate acestea noul muzeu va oferi posibilitatea de colaborare profesionala si dialog pentru profesionistii din domeniu. In contextul actual, expozitiile vor fi publicate si prin intermediul websiteului oficial al muzeului, astfel incat publicul din toata lumea sa le poata accesa de la distanta.

Citește în continuare