Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 28-30 ianuarie: premiere la teatru cu Oana Pellea, Vlad Ivanov, Dan Radulescu si Smaranda Caragea, serialul „The Gilded Age”, club de lectura pentru copii si expozitii

Noile reglementari cauzate de cresterea numarului de imbolnaviri ofera posibilitatea participarii la evenimente culturale in sali de spectacole doar la capacitate de 30%. urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele week end-ului pe care va rugam sa le vizitati si experimentati purtand masca si respectand distantarea sociala.

In acest weekend, teatrele din Bucuresti prezinta trei premiere. Oana Pellea, Vlad Ivanov, Dan Radulescu, Smaranda Caragea si Ana Maria Ivan asteapta publicul in salile de spectacol.

Teatrul de Comedie a anuntat premiera spectacolului „Placerile si chinurile adulterului” de Valentin Krasnogorov, regia Lorena Zabrautanu, scenografia Maria Nicola, care se va desfasura sambata, 29 ianuarie, ora 19.00, la Sala Noua din strada Sf. Vineri nr.11.

Actorii Dan Radulescu si Smaranda Caragea sunt un cuplu de amanti care ramane blocat in zona de mijloc a unei relatii clandestine, fiecare dintre ei fiind deja casatorit, incearca sa gaseasca in permanenta rezolvari pentru a–si putea mentine echilibrul sub asaltul obligatiilor din toate partile. Bilete aici.

Oana Pellea revine pe scena Teatrului Metropolis in spectacolul „O casa de papusi – partea a doua“, alaturi de Vlad Ivanov, Victoria Cocias si Catinca Maria Nistor. Spectacolul se joaca pe 28, 29, 30 ianuarie, dar si in săptămână care urmeaza.

Spectacolul este creat dupa o piesa de Lucas Hnath si va fi jucat in Sala Olga Tudorache a Teatrului Metropolis, fiind o invitatie catre introspectie. Intr-un interviu pentru Ziarul Metropolis, actrita Catinca Maria Nistor mentioneaza ca “singura constanta este schimbarea si atunci ai curajul sa schimbi „frecventa” pentru a te salva, pentru a evolua, chiar daca asta inseamna sa ranesti sau sa-i dezamagesti pe cei din jur, intr-o prima etapa, dar de cele mai multe ori, consecintele de care ne temem se dovedesc a fi pe termen lung eliberatoare pentru toate partile implicate”. Biletele pot fi achizitionate online, aici.

Spectacolul „Anatomia unui cliseu”, dupa un text de Alexandru Doru Spataru, va fi prezentat in premiera de Teatrul „Stela Popescu” duminica, 30 ianuarie, de la ora 19,00, la Sala Mică a Palatului National al Copiilor.

Din distributie fac parte actorii Crina Matei, Ana Maria Ivan si pianistul Nicolae Dumitru, regia este semnata de Chris Simion-Mercurian, iar scenografia este realizata de Maria Miu. Organizatorii mentioneaza ca acesta este un spectacol despre emotii, impulsuri si asteptari. Bilete se pot achizitiona de pe www.mystage.ro.

De anul acesta Corint Junior si Carturesti lanseaza Clubul de lectura, o conversatie online disponibila in fiecare sambata pe pagina de YouTube si Facebook.

Evenimentul dureaza 45 de minute, este moderat de Ioana Baldea Constantinescu si promoveaza lecturi recomandate celor mici. Detalii aici.

Mircea Vintila concerteaza sambata, 30 ianuarie, la La Ingineri Bistro, iar Orkid tot pe 30 ianuarie la Expirat. Corina Sirghi & Catalin Raducanu vor fi pe scena Green Hours sambata si duminica.

Detalii despre concertul Mircea Vintila sunt disponibile aici, iar informatiile despre Orkid, aici. Concertul Corinei Sirghi de muzica lautareasca si muzica usoara romaneasca din Green Hours are toate detaliile aici.

Intrati in culisele celei mai mari productii de documentar de la noi – 10 ani de munca pentru „Romania Salbatica”- pe platforma TIFF Unlimited din 24 ianuarie.

Documentarul „Romania Salbatica” a avut premiera mondiala in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), unde a castigat Premiul Publicului, iar apoi a fost prezent in mai multe festivaluri si evenimente de film din tara. 

„Romania Salbatica” este cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din tara noastra, fiind lansat in cinematografele din intreaga tara in septembrie 2021, inregistrand peste 25.000 de spectatori in 2021.

Povestea „Romania Salbatica”este o productie care urmareste calatoria incredibila si provocarile nestiute din culisele documentarului si va fi lansata pe 24 ianuarie pe platforma TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), fiind disponibila in intreaga lume.

Proiectul a insemnat mii de kilometri parcursi, sute de ore de filmare si 10 ani de pre-productie, fiind cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din tara noastra.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, pe HBO a aparut primul episod The Gilded Age, scris de Julian Fellowes, creatorul Downton Abbey. Povestea aristocratilor americani care s-au imbogatit „peste noapte” in anii 1880 le are in distributie pe Cynthia Nixon, Christine Baranski si Louisa Jacobson, fiica lui Meryl Streep.

Dupa 12 ani in care proiectul s-a aflat in diferite stadii de dezvoltare, serialul „Gilded Age” a debutat pe 25 ianuarie pe HBOGO cu un prim episod din cele 10 care vor fi disponibile in acest sezon. 

Scenariul a fost scris de Julian Fellowes, premiat cu Oscar, BAFTA si Emmy pentru „Gosford Park” si „Downton Abbey” alaturi de Sonja Warfield (care a mai scris pentru „Will & Grace”).

Cele 10 episoade au 2 doi regizori: Salli Richardson-Whitfield si Michael Engler, cunoscut pentru munca la mai multe episoade din serialul „Downton Abbey”, primul film Downton si al doilea care va fi lansat in curand, „Sex and City” si „30 Rock”. De altfel, o mare parte din echipa de producatori care a lucrat la Downton Abbey a coordonat si noul serial.

Situata in corpul principal al cladirii (Sala 1), Galeria ARTHUB Bucharest a lansat programul curatorial pe 2022 cu expozitia „Enchanted – Spells For Coming Out Of Invisibility” / „Fermecat – Vraji pentru iesirea din invizibilitate”.

Expozitia prezinta lucrari de pictura, multimedia, instalatie si print apartinand unor personalitati rome precum Mihaela Dragan, colectiva Giuvlipen, Eugen Raportoru, Alfred Ullrich (GER), George M. Vasilescu. Expozitia este co-curatoriata de activista roma Ionela Padure si Nona Serbanescu. Va fi deschisa pana pe 20 februarie 2022.

La Kulterra Gallery, una dintre cele mai recent deschise galerii bucurestene, puteti vizita expozitia Elena Bria. New Academia.

Elena Bria s-a nascutin 1992la Chisinau, a absolvit in 2011 Liceul de arte frumoase Igor Vieru din Chisinau si aavut expozitii solo la Chisinau, Bucuresti si a participat la expozitii colective din SUA, Rusia, Marea Britanie si Italia.

Fiind prima artista de origini basarabene admisa in ultimii 20 de ani la Academia de Arte Frumoase Ilya Repin din Sankt Petersburg, Elena Bria s-a prezentat in 2018, in anul Centenarului,cu o lucrare de licenta monumentala atat prin proportii, cat si prin subiect: „Incoronarea Regelui Ferdinand”. 

La Galeria Kulterra, lucrareade licentava fi prezentata impreuna cu documente si materiale din anul Incoronarii. Expozitia care ii este dedicata include si alte lucrari pe care reprezentantii galeriei le anunta astfel: „privitorul nu are nevoie de nici un ghid specializat caci pictura Elenei Bria il conduce singura prin propriile povesti.”

Expozitia „New Academia” poate fi vizitata pana pe 28 februarie 2022 la adresa Galeriei Kulterra din strada Stirbei Voda, 104-106.

Expozitia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la nastere” este deja deschisa la Muzeul National de Istorie a Romaniei si va putea fi vizitata pana la finalul lunii mai 2022.

Muzeul National de Istorie a Romaniei il omagiaza pe Nicolae Iorga (1871-1940), la 150 de ani de la nastere, prin intermediul unei expozitii care pune in valoare un numar important de piese donate de catre profesorul univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, piese ce formeaza Colectia „Iorga-Pippidi”, devenita parte a patrimoniului national.

La MARe – Muzeul de Arta Recenta s-a deschis expozitia „Arta si Orasul 1974 – 2021” ai carei curatori au fost Erwin Kessler si Carola Chisiu.

Prezinta 42 de lucrari (pictura, desen, sculpura, fotografie, video, instalatie, proiecte, documentatie), realizate de 39 de artisti romani, provenite din colectiile a patru muzee de arta din tara (Muzeul de Arta Vizuala Galati, Muzeul Colectiilor de Arta, MNAC Bucuresti/The National Museum of Contemporary Art, Romania, MARe/Muzeul de Arta Recenta), ale unor institutii (UNArte – Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, UAP – Uniunea Artistilor), ale unor galerii de arta si ale unor persoane private (Antonio Albici, Alina Gherasim, Familia Lazarescu, Marius Nicolescu, Olos Estate si Fundatia Plan B Cluj-Berlin, Günter Schnug, SUN-Collection, Doru Tulcan si Ana Vasile). 

Citește în continuare