Skip to content

Opera Regala din Londra sarbatoreste 30 de ani de la debutul Angelei Gheorghiu cu o serie de cinci spectacole cu ”Tosca”, intr-o productie creata special pentru ea, in 2006.

Angela Gheorghiu reia rolul titular din ”Tosca” la Londra, in 5 spectacole sold-out, pe 8, 11, 15, 19 si 22 februarie 2022. Productia lui Jonathan Kent, construita in jurul Angelei Gheorghiu cu care soprana a debutat, a inlocuit atunci o alta, creata pentru Maria Callas, in 1964, fiind astfel prima productie noua din Londra dupa 42 de ani. Pe scena londoneza, Angela Gheorghiu a reluat rolul Floriei Tosca in 2009, in 2011 (când spectacolul alaturi de Jonas Kaufmann si Bryn Terfel a fost inregistrat pe DVD), in 2016, 2018 si 2019.

Luna aceasta, ea ii va avea alaturi pe scena pe tenorul român Stefan Pop (Mario Cavaradossi) si pe baritonul german Michael Volle (Scarpia).

Angela Gheorghiu a debutat la Royal Opera House Covent Garden in 1992, cu doua roluri – Mimì (La bohème) si Zerlina (Don Giovanni). Succesul de la debut a transformat-o intr-o prezenta constanta pe aceasta scena, cu peste 150 de spectacole, un record in rândul artistilor lirici de top ai ultimelor trei decenii.

De-a lungul timpului, Angela Gheorghiu a interpretat 15 roluri pe scena operei londoneze si a aparut in 8 concerte de gala, printre care Gala de redeschidere a Royal Opera House (decembrie 1999) si Our Extraordinary World Gala, concert realizat cu ocazia Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a (octombrie 2012). Este singurul artist liric din generatia sa careia i-a fost acordata onoarea de a avea un concert exclusiv pe scena Royal Opera House – Angela Gheorghiu: Live from Covent Garden – concert difuzat de BBC si inregistrat pe CD si DVD.

In 1994, Angela Gheorghiu a primit aprecieri in intreaga lume la debutul sau in rolul Violetta Valéry, intr-o noua productie La traviata de Verdi, in regia lui Richard Eyre. Succesul ei in rol, sub bagheta directorul muzical al Operei Regale de atunci, Georg Solti, a facut ca BBC sa isi elibereze programul obisnuit si sa transmita un spectacol in direct de la Royal Opera House, fiind prima si ultima data in istoria televiziunii si a operei când acest lucru s-a intâmplat.

Productia lui Jonathan Kent cu Tosca si a lui Richard Eyre cu La traviata nu sunt singurele create in jurul Angelei Gheorghiu. Soprana este, de asemenea, prima din istorie care a interpretat rolul Magdei de Civry in La rondine pe scena Operei Regale din Londra, intr-o productie creata pentru ea in 2002 si reluata cu succes in 2004 si 2013. O alta productie care debuteaza cu Angela Gheorghiu pe scena operei regale din Londra a fost Faust, in 2004, reluata apoi in 2006 si 2011. In 2010, a impresionat intreaga lume cu debutul in Adriana Lecouvreur, intr-o productie a lui David McVicar, creata, de asemenea, pentru ea – primul spectacol de la ROH Londra cu aceasta opera din 1906 incoace.

Soprana Angela Gheorghiu este un superstar al operei internationale, singurul cântaret de opera român din istorie inclus in Enciclopedia Larousse.

Nascuta la Adjud, a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, sub indrumarea profesoarei Mia Barbu. Angela Gheorghiu si-a facut debutul international in 1992, la Royal Opera House, Covent Garden, in „La Bohème”, la Metropolitan Opera din New York si la Opera de Stat din Viena.

De atunci, Angela Gheorghiu a cântat in toate marile scene din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Milano, Salzburg, Berlin, Barcelona, Tokyo, Roma, Seul, Venetia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Vienna, Shanghai si multe altele.

Citește în continuare