Skip to content

Angela Gheorghiu: “Cortina se ridica si, pentru intaia oara, libretul este numai si numai al meu”. Cartea biografica a sopranei, “Angela Gheorghiu. O viata pentru arta”, este de astazi in limba romana

„Angela Gheorghiu. O viata pentru arta”, aparuta pentru prima oara la Londra in 2018: „Angela Gheorghiu. A Life for Art” este scrisa in dialog cu scriitorul, lectorul si realizatorul de documentare Jon Tolansky, fiind disponibila publicului din Romania incepand cu data de 7 septembrie 2021, data ce marcheaza si aniversarea celebrei artiste.

Angela Gheorghiu este unul dintre cei mai pasionati si talentati artisti de opera, o personalitate monumentala, a carei intensitate si ardoare, atat pe scena, cat si in viata de zi cu zi, au captat atentia lumii operei mondiale.

Cartea este alcatuita mai ales din interviuri in exclusivitate si cuprinde viata si cariera artistei din anii copilariei petrecuti in Romania comunista la debutul spectaculos de la Covent Garden din 1992 si pana la spectacolele celebre de pe marile scene ale lumii.

In paginile cartii, Angela Gheorghiu dezvaluie noi perspective ale interpretării multora dintre rolurile ei legendare si povesteste despre colaborarile cu cele mai proeminente figuri din lumea operei. Amintirile sopranei sunt ritmate de comentarii si marturii ale unor nume celebre din lumea muzicala si artistica, precum Grace Bumbry, José Carreras, Plácido Domingo, Marilyn Horne, Bryn Terfel si Franco Zeffirelli.

Despre “O viata pentru arta”, Angela Gheorghiu declara ca “Prin aceasta poveste imi doresc sa va impartasesc cu propriile cuvinte, din perspectiva mea, a modo mio, intamplarile, persoanele, emotiile, framantarile, locurile, reusitele, straduintele care vreme de mai bine de un sfert de secol au fost surprinse in miile de povestioare pe care altii le-au scris ori le-au spus despre mine. Cortina se ridica si, pentru intaia oara, libretul este numai si numai al meu”.

Angela Gheorghiu, „cea mai fermecatoare si mai talentata cantareata de opera a timpului nostru“ (New York Sun), si-a facut debutul international in 1992, la Royal Opera House, în La Bohème. Tot aici a cantat pentru prima data rolul Violettei din La traviata, in 1994, legendara productie pentru a carei transmitere in direct BBC si-a intrerupt programul obisnuit pentru prima si ultima data in istoria operei si a televiziunii. A aparut pe cele mai importante scene de opera si de concert din lume.

Despre Angela Gheorghiu, Jose Carreras spunea “Cand o vad si cand o ascult pe Angela, am impresia ca ne aflam in fata uneia dintre ultimele mari dive. Felul ei de a se exprima, de a se misca pe scenă, frumosul ei instrument: toate acestea la un loc alcatuiesc – daca imi este ingaduit cuvantul – un pachet unic. Si asta este foarte emotionant. Tot ceea ce face Angela este emotionant si intotdeauna sincer. Se cuvine sa ii fim recunoscatori unui artist pentru o asemenea onestitate, iar eu ii sunt foarte recunoscator Angelei ca este asa cum este – pentru sinceritatea si pentru onestitatea cu care canta.”

Si Franco Zeffirelli povesteste despre Angela Gheorghiu ca fiind „O dezlantuire instantanee de vitalitate, talent si frumusete – ca fulgerul! Si da dovada de un extraordinar profesionalism. Nu poti ajunge la o pozitie atat de inalta fara sa muncesti din greu. A pornit la drum cu o voce minunata, desigur, insa talentul trebuie dezvoltat prin disciplina si inteligenta, lucruri pe care ea le are din plin. De aceea – si spun asta cu tot respectul fata de ceilalti cantareti –, ea este astazi unica. Numai una este Angela Gheorghiu.”

Evenimentul de lansare a cartii va avea loc pe 17 septembrie, incepand cu ora 19.00, la sediul din Calea Victoriei a Teatrului Odeon, unde amfitrion va fi Marina Constantinescu, cu intrare libera, in limita locurilor disponibile, fara a fi necesara o rezervare in prealabil. Cartea se poate achizitiona online aici.

In curand, soprana Angela Gheorghiu si compozitorul grec Vangelis Papathanassiou vor lansa „Juno to Jupiter”, al doilea album impreuna, pe 24 septembrie 2021.

Tema albumului este inspirata din misiunea NASA de trimitere a unei sonde spatiale – Juno – in jurul planetei Jupiter, in scopuri de explorare. Angela Gheorghiu aduce la viata personajul Juno prin vocea inconfundabila care a transformat-o intr-un superstar de opera.

Pentru inceput, un intro al noului album este disponibil online si poate fi ascultat mai jos: „In the magic of cosmos”. Materialul are 17 melodii noi dintre care 3 sunt interpretate de Angela Gheorghiu.

Casa de discuri Decca Records ofera acum posibilitatea de precomanda pentru o editie limitata a albumului aici

”Juno to Jupiter” este a doua colaborare a Angelei Gheorghiu cu Vangelis, prima avand loc in decembrie 2011, cand Vangelis a compus special pentru soprana din Romania o simfonie (”Hope”) si un duet („Piccola bohème“), ambele interpretate la deschiderea Amfiteatrului Katara din Doha, Qatar.

„M-am gandit sa pun accent pe caracteristicile celor doua zeitati – Jupiter/Zeus si Hera/Juno – care, potrivit Theogoniei grecesti, aveau o relatie speciala. Am simtit ca ar trebui sa-l reprezint pe Zeus/Jupiter doar prin sunet, deoarece legile muzicii sunt cele care transforma haosul in armonie, misca totul si creeaza viata insasi. In cazul Herei/Juno, am simtit nevoia unei voci feminine. Angela Gheorghiu o reprezinta, in aceasta descriere istorica a misiunii pe planeta Jupiter, pe Hera/Juno intr-un mod uluitor.” afirma Vangelis. 

Este al doilea material lansat de Angela Gheorghiu in 2021 dupa cele patru melodii renumite romanesti, interpretate alaturi de prestigioasa Royal Philharmonic Orchestra, dirijata de Gavin Greenaway, compozitor si pianist distins cu premiul Emmy.

Cele patru piese celebre sunt “Sanie cu zurgalai”, “Barca pe valuri”, “Ionel, Ionelule” si “Mai spune-mi ca nu m-ai uitat”, iar melodiile sunt disponibile pe  iTunes, Amazon, Deezer si Spotify.

Conform informatiilor oferite de Royal Opera House, Angela Gheorghiu va fi parte din productia “Tosca”, in stagiunea 2021-2022 iar institutia va oferi publicului larg 11 noi productii, dintre care noi cinci premiere mondiale, cu multi artisti la debut. 

”Toate aceste piese sunt doar primele pe care le-am inregistrat alaturi de Royal Philharmonic Orchestra si Gavin Greenaway, la Air Studio din iubita mea metropola britanica, Londra” povesteste Angela Gheorghiu. ”Romania are o bogatie melodica si ritmica uimitoare si de aceea am considerat intotdeauna ca trebuie sa promovez muzica romaneasca in intreaga lume. Fiind cantareata de opera, a trebuit sa gasesc o formula stilistica si muzicala cat mai potrivita pentru vocea mea, asa ca am ales un stil jazzy pentru aceste piese”, explica Angela Gheorghiu.

Citește în continuare