Skip to content

Soprana Angela Gheorghiu a lansat in format digital patru melodii renumite romanesti, alaturi de prestigioasa Royal Philharmonic Orchestra

Intr-o perioada fara concerte si muzica live, un nou tribut este adus muzicii romanesti de catre soprana Angela Gheorghiu, care a lansat in format digital patru melodii renumite romanesti, interpretate alaturi de prestigioasa Royal Philharmonic Orchestra, dirijata de Gavin Greenaway, compozitor si pianist distins cu premiul Emmy.

”Ideea de a inregistra aceste piese mi-a venit natural, pentru ca am ascultat mereu diferite stiluri de muzica, pop, jazz, muzica populară sau rock si m-a incantat sa le explorez”, spune Angela Gheorghiu. ”Toate cele patru piese sunt foarte cunoscute in Romania si le ascult de cand eram copil,” a mai subliniat soprana.

Cele patru piese celebre sunt “Sanie cu zurgalai”, “Barca pe valuri”, “Ionel, Ionelule” si “Mai spune-mi ca nu m-ai uitat”, iar melodiile sunt disponibile pe  iTunes, Amazon, Deezer si Spotify.

“Sanie cu zurgalai” a fost compusa de Richard Stein si cantata si de Edith Piaf, in varianta – “Johnny, tu n’es pas un ange”. “In Romania se canta mai mult ca o melodie populara, in afara tarii este mai degraba o piesa de jazz”, mentioneaza Angela Gheorghiu.

“Barca pe valuri” este considerat cel mai faimos vals din lume si toata lumea a ajuns astfel sa-l asimileze, in mod gresit, valsurilor vieneze. In realitate, este un vals compus de compozitorul roman Iosif Ion Ivanovici si se numea initial “Valurile Dunarii”. In 1946, compozitorul Saul Chaplin impreuna cu cantaretul si compozitorul din Europa de Est, Al Jolson, au adaptat valsul romanesc si au compus “Anniversary song” pentru un film american, fapt care a facut aceasta melodie celebra in intreaga lume, fiind inregistrata de marile staruri ale muzicii precum Bing Crosby, Frank Sinatra, Andy Williams, Anne Shelton si chiar Tom Jones.

“Ionel, Ionelule” compus de George Sbarcea, este un cantec interpretat in toate formele muzicale in Romania si este extrem de popular datorita versurilor sale comice. A fost cantat de cantareti, dar si de mari actori pentru ca nu este doar o partitură muzicala, ci si una… teatrala.

“Mai spune-mi ca nu m-ai uitat” este compus de Gherase Dendrino, pe versuri de Puiu Maximilian, ambii creatori fiind bine cunoscuti in Romania. Inspiratia Angelei Gheorghiu in alegerea acestui cantec special a venit de la interpretarea minunatei Doina Badea.

”Toate aceste piese sunt doar primele pe care le-am inregistrat alaturi de Royal Philharmonic Orchestra si Gavin Greenaway, la Air Studio din iubita mea metropola britanica, Londra” povesteste Angela Gheorghiu. ”Romania are o bogatie melodica si ritmica uimitoare si de aceea am considerat intotdeauna ca trebuie sa promovez muzica romaneasca in intreaga lume. Fiind cantareata de opera, a trebuit sa gasesc o formula stilistica si muzicala cat mai potrivita pentru vocea mea, asa ca am ales un stil jazzy pentru aceste piese”, explica Angela Gheorghiu.

“Intr-o zi, eram la New York pentru spectacolele mele de la Metropolitan Opera, si l-am intalnit pe muzicianul de jazz roman, Damian Draghici, caruia i-am cerut parerea despre cele patru melodii romanesti pe care intentionam sa le inregistrez. Damian s-a oferit sa contacteze muzicieni americani, care sa realizeze orchestratiile acestor melodii, motiv pentru care le multumesc tuturor, din toata inima.”

Astfel “Sanie cu zurgalai” a fost orchestrata de Jorge Calandrelli, “Mai spune-mi ca nu m-ai uitat”, de Oscar Castro Neves, “Barca pe valuri” si “Ionel, Ionelule” de Chris Boardman.

”In cariera mea am incercat sa demonstrez ca orice stil de muzica are o calitate extraordinara daca muzica este bine facuta, si ca muzicienii clasici se pot apropia si pot interpreta muzica pop, jazz sau rock. Aceste inregistrari sunt doar un inceput, in dorinta mea de a oferi publicului mai multe momente de vis, o stare de bine, uneori putina melancolie, dar mai ales optimism si bucurie in aceste vremuri tulburi, in care avem nevoie de muzica buna. Voi continua cautarile mele in vastul repertoriu romanesc si international pe care inca nu l-am explorat vocal. Sper ca bucuria mea va va molipsi pe toti, pentru ca avem nevoie de muzica, avem nevoie de arta in viata noastra,” incheie Angela Gheorghiu.

Royal Opera House si-a anuntat stagiunea 2021-2022, unde soprana Angela Gheorghiu este printre invitati, interpretand “Tosca”.

Dupa un an in care nu s-au putut efectua spectacole, Royal Opera House si-a anuntat stagiunea 2021-2022, unde soprana Angela Gheorghiu, alaturi de Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Russell Thomas, Elīna Garanča, Joyce DiDonato sunt parte din repertoriu.

Conform informatiilor oferite de Royal Opera House, Angela Gheorghiu va fi parte din productia “Tosca”, iar institutia va oferi publicului larg 11 noi productii, dintre care noi cinci premiere mondiale, cu multi artisti la debut. 

Mai mult, pe 21 februarie, in duplex Ateneu – Met Opera, Angela Gheorghiu a cantat alaturi de orchestra muzicienilor MET pentru sustinerea muzicienilor care si-au oprit activitatea din cauza pandemiei.

Pe 21 februarie MET Orchestra Musicians a prezentat un concert al Angelei Gheorghiu, una dintre cele mai iubite si apreciate soprane din istorie, din Bucuresti din cladirea Ateneului, acompaniata de la New York prin puterea tehnologiei de muzicienii Orchestrei MET.

Concertul a fost urmat de o discutie live care le va oferi spectatorilor mai multe detalii despre greutatile prin care trec muzicienii din orchestra Metropolitan Opera.

Soprana Angela Gheorghiu este un superstar al operei internationale, care si-a facut debutul international in 1992, la Royal Opera House Covent Garden, in „La Bohème”, la Metropolitan Opera din New York si la Opera de Stat din Viena.

Angela Gheorghiu este una dintre cele mai renumite soliste de opera din lume. S-a nascut in Romania, la Adjud si a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, sub indrumarea profesoarei Mia Barbu.

Pentru cariera sa extraordinara, Angela Gheorghiu a primit mai multe distinctii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris si titlurile de Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor si Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor, acordate de Guvernul francez.

In 2015, Angela Gheorghiu a primit European Cultural Award pentru Muzica, la Dresda, cu ocazia celebrarii a 25 de ani de la unificarea Germaniei. 

2018 i-a adus Angelei Gheorghiu echivalentul Grammy-ului francez, premiul Victoire d’Honneur.

Citește în continuare