Skip to content

La saisprezece ani de la ultimul sau roman, The Road, Cormac McCarthy revine cu doua romane noi care vor fi publicate in cursul acestui an. Scriitorul are 88 de ani si sta departe de orice contact cu publicul

Doua carti noi au fost anuntate aseara de editura care ii publica romanele lui Cormac McCarthy, la 16 ani de la utimul sau roman, The Road.

Conform editurii, The Passenger (Pasagerul), care va aparea in octombrie, si Stella Maris (Stella Maris), care va aparea in noiembrie, ii urmaresc pe fratii Bobby si Alicia Western, „care sunt chinuiti de mostenirea lasata de tatal lor, un fizician care a contribuit la dezvoltarea bombei atomice”, a relatat marti New York Times.

Considerat unul dintre cei mai mari scriitori americani in viata, McCarthy, in vârsta de 88 de ani, nu a mai publicat un roman de la „The Road”, in 2006, roman care a câstigat premiul Pulitzer si a devenit un bestseller.

Este o pauza neobisnuit de lunga pentru romancier, care a publicat 10 romane din 1965 si pana acum . The Passenger a fost foarte asteptat inca din 2009, când o universitate din Texas a achizitionat arhiva lui McCarthy, inclusiv notitele pentru un roman neterminat cu acest titlu de lucru; cu toate acestea, notitele au fost restrictionate pâna la publicare. La momentul respective s–a confirmat ca McCarthy lucra atunci la trei romane – dar nu a existat nicio actualizare in deceniul care a trecut de atunci.

Marti seara, editura americana Knopf a dezvaluit ca McCarthy avea cele doua carti in pregatire pentru 2022. McCarthy livrase editorilor sai un proiect complet al unuia dintre romane in urma cu opt ani, tinut secret la editura.

The Passenger, publicat pe 25 octombrie, incepe in timp ce Bobby, un scafandru de salvare care lucreaza pe coasta Golfului in 1980, exploreaza epava unui avion scufundat. El descopera ca lipsesc cutia neagra, geanta pilotului si unul dintre pasagerii morti. Romanul de 400 de pagini are „ritmul si rasturnarile de situatie ale unui thriller”, in timp ce Bobby este atras in misterul accidentului.

Stella Maris marcheaza prima data când McCarthy se concentreaza asupra unei protagoniste feminine. Romanul de 200 de pagini, care va aparea pe 22 noiembrie, o urmareste pe sora lui Bobby, Alicia, „o minune in matematica al carei intelect ii sperie pe oameni si ale carei halucinatii apar ca niste personaje, cu vocile lor distincte”.

„Planuiam sa scriu despre o femeie de 50 de ani”, a declarat McCarthy pentru Wall Street Journal intr-un interviu acordat in 2009. „Nu voi fi niciodata suficient de competent pentru a face acest lucru, dar la un moment dat trebuie sa incerci”.

Editorul lui McCarthy la Knopf, Jenny Jackson, a declarat pentru New York Times: „Este un format care-i permite Aliciei sa isi exploreze obsesiile, care, din câte imi dau seama, se intâmpla sa fie obsesiile lui Cormac. Este o carte de idei”.

Când manuscrisele au fost finalizate, Knopf a luat in considerare posibilitatea de a publica cartile intr-un singur volum, ambele in aceeasi zi sau la un an distanta, dar a optat pentru un interval de o luna.

Cele doua romane marcheaza o schimbare pentru McCarthy, care si-a plasat majoritatea operelor in sudul si sud-vestul Americii, explorând capacitatea umanitatii de a face bine si rau in povesti austere de mare violenta si depravare. The New York Times a relatat ca McCarthy este fascinat de ani de zile de matematica si fizica teoretica, dupa ce s-a inconjurat de experti in ambele domenii la Institutul Santa Fe, un institut de cercetare unde a lucrat timp de decenii.

McCarthy, care acorda rareori interviuri si care a refuzat sa comenteze anuntul de aseara, intrebat de Oprah Winfrey in 2007 daca ii pasa ca are milioane de cititori, a raspuns: „Cu toata sinceritatea trebuie sa spun ca nu-mi pasa. Ti-ai dori ca oamenii sa aprecieze munca ta dar, in ceea ce priveste faptul ca multi, multi oameni o citesc, nu conteaza.”

Citește în continuare