Skip to content

Muzeul National al Unirii din Alba Iulia a fost premiat international pentru un proiect de digitalizare 3D a artefactelor romane

Pantheon 3D, proiect al Muzeului Unirii din Alba Iulia (MNU), a fost desemnat castigator in cadrul programului ISTER (ConnectIng hiSTorical Danube rEgions Roman routes) pentru Promovarea si Valorificarea Patrimoniului de Epoca Romana. Proiectul a fost implementat de o echipa de arheologi, restauratori si conservatori ai MNU Alba Iulia.

Potrivit reprezentantilor MNU Alba Iulia, succesul proiectului este meritul unei intregi echipe de arheologi, restauratori si conservatori coordonati de Anca Timofan, mentioneaza ziarul local Unirea. „Din nefericire, experientele negative prin care a trecut patrimoniul cultural si trece chiar in aceste zile in zonele de conflict din Ucraina, arata ca muzeele si siturile arheologice nu sunt inca spatii complet sigure pentru pastrarea memoriei materiale a umanitatii. Documentarea digitala 3D a patrimoniului cultural material este extrem de importanta mai ales in cadrul masurilor urgente de protectie, recuperare si restaurare a patrimoniului cultural in zonele de risc sau in contextul unor catastrofe, precum incendiile si razboaiele”, mentioneaza Anca Timofan, citata de Agerpres.

Proiectul cultural multianual Pantheon 3D a beneficiat de cofinantare AFCN, in perioada 2018-2019. Conceptul a urmarit valorificarea interdisciplinara a patrimoniului arheologic de epoca romana, prin digitizarea 3D a operelor de arta romana, reprezentand divinitati si personaje mitologice din colectia muzeului. „Au fost scanate 3D peste 200 de piese, au fost organizate patru evenimente expozitionale si publicate volume tematice, dar mai ales a fost realizata o colectie virtuala de arta romana pe platforma Sckechfab – https://sketchfab.com/MNUAI„, precizeaza Anca Timofan.

ISTER reuneste parteneri din mai multe state europene, fiind axat pe redescoperirea si revitalizarea retelei antice de drumuri romane de-a lungul Dunarii ca motor cheie in promovarea dezvoltarii teritoriale bazata pe valorificarea patrimoniului cultural si natural, in special rutele romane.



In Romania, actiunile proiectului sunt derulate de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca si de Primaria Alba Iulia.

Muzeul Unirii din Alba Iulia este situat in cladirea „Babilon”, fata in fata cu Sala Unirii. Edificiul a fost construit in spiritul arhitecturii romantice intre anii 1851 si 1853, cu destinatie militara.

Cele doua etaje cu peste 100 de incaperi ale cladirii au fost folosite ca pavilion de locuinte pentru ofiteri, apoi reamenajate ca spatiu muzeal in perioada 1967-1968. Sala Unirii se afla in incita fostei Case a Armatei, ridicata intre anii 1898 si 1900, si reprezinta incaperea in care la 1 Decembrie 1918 s-au intrunit cei 1228 de delegati care au votat unirea Transilvaniei, Banatului, Maramuresului si partilor unguresti cu Romania.

Colectiile muzeului numara circa 200.000 de obiecte de patrimoniu, iar biblioteca sa detine in jur de 70.000 de volume. Muzeul prezinta publicului exponate de arheologie: preistorica dacica care provine de la cetatile dacice Craiva, Cugir si Capalna, romana ce provine din marele centru urban Apulum, medievala, periodice, colectii de etnografie si arta populara si numismatica.

Citește în continuare