Skip to content

La Castelul Pelisor din Sinaia are loc prima expozitie itineranta dedicata stilului Art Nouveau din Romania. La Oradea a fost deschis recent si singurul muzeu Art Nouveau din Romania

La Castelul Pelisor din Sinaia este deschisa expozitia itineranta dedicata stilului arhitectural Art Nouveau, prin care organizatorii contribuie la intelegerea istoriei, ideilor, caracterului, manifestarilor, specificului, valorii si importantei mostenirii Art Nouveau in Romania – esentiale pentru conservarea si promovarea acestui patrimoniu.

„Art Nouveau este un stil si o miscare internationala de arta, arhitectura si arta aplicata cu o intensitate cuceritoare, manifestata preponderent la inceputul secolului XX. (…) In Romania, manifestrile artei totale (n.red.: care sa unifice arhitectura, mobila si arta din interior intr-un stil comun) cunosc denumiri date de influentele majore prin care arhitectura, interioarele, mobilierul si arta aplicata ajung sa fie realizate. Astfel intalnim in Transilvania deopotriva Sezession, Szecesszió si Jugendstil, iar in Vechiul Regat Art Nouveau”, a spus Fraçoise Pamfil, arhitecta care a oferit echipei Institutului National al Patrimoniului consultanta stiintifica pentru realizarea expozitiei.

Sectiunile expozitiei cuprind, pe langa spectaculoasele cladiri reprezentative pentru manifestarea artei totale in Romania, serii de detalii grupate in tematici ca: arta tamplariilor din lemn, geometrii si modulari de pavimente, declinari decorative murale, expresivitatatea instalatiilor, maiestria pieselor spatiului interior, obiecte decorative.

Orasele reprezentate in expozitie prin patrimoniul Art Nouveau pe care il detin sunt: Arad, Baia Mare, Baile Govora, Borsec, Botosani, Brasov, Braila, Bucuresti, Calafat, Cluj-Napoca, Constanta, Corabia, Covasna, Craiova, Deva, Ditrau, Gheorgheni, Iasi, Miercurea Ciuc, Oradea, Ocna Sibiului, Odorheiu Secuiesc, Sfantu Gheorghe, Sinaia, Suceava, Targu Mures si Timisoara.

Castelul Pelisor reprezinta manifestarea artei totale, prin implicarea Reginei Maria, care si-a asumat stilul Art Nouveau, un contrast destul de puternic cu stilul Castelului Peles.

Influente considerabile asupra creatiei de mobilier gandite de Regina Maria s-au datorat Scolii de la Darmstadt. Scotianul Baillie Scott a fost unul dintre cei mai importanti reprezentanti europeni ai miscarii Arts and Crafts. Acesta a decorat numeroase camere din palatul ducelui Ernst Ludwig von Hesse din Darmstadt, care a fost nepotul Reginei Victoria a Marii Britanii si sotul Victoriei Melita, sora mai mica a Reginei Maria.

Garniturile de mobilier pentru Camera de aur si dormitor, concepute in jurul anului 1909 la curtea ducilor Hesse, realizate la Scoala de Arte si Meserii de pe santierul resedintelor regale, sunt cele mai inedite lucrari pastrate in colectia Castelului Pelisor, prezentand motive decorative medievale.

Floarea de crin si de iris sunt laitmotive ale creatiei, regasite inclusiv pe spatarele unor scaune si fotolii. Atelierul vienez Bernhard Ludwig a furnizat o serie de garnituri de mobilier, printre care cele din camera de joaca a principilor. Fiul lui Bernhard Ludwig a devenit ulterior, la Sinaia, decoratorul cel mai important. Acesta a adoptat designul Sezession, guvernat de elemente geometrice, cu linii usor curbate si insertii sculpturale.

Expozitia dedicata miscarii Art Nouveau este deschisa la Castelul Pelisor pana pe 19 iunie 2022.

Una dintre cladirile de patrimoniu din Oradea, Casa Darvas – La Roche, reabilitata integral, restaurata si amenajata, a devenit primul Muzeu Art Nouveau din Romania. Cladirea este emblematica pentru arhitectura Secession vienez. Orasul Oradea este inclus, inca din 2012, in reteaua europeana Art Nouveau, alaturi de alte orase cu asemenea cladiri de patrimoniu precum Viena, Budapesta, Barcelona.

Muzeul Art Nouveau din Casa Darvas, situata in strada Iosif Vulcan nr. 11, cuprinde expozitii permanente dedicate interioarelor oradene „La Belle Époque” – reconstituire a mediului ambiental burghez din Oradea, cu obiecte originale (mobilier, decoratii, documente), expozitii temporare, proiectii de tip video mapping in camera copilului, dar si spatii pentru ateliere de manufactura ale artistilor locali, sali de conferinta, teatru si spatii pentru evenimente.

Publicatia European Best Destinations a nominalizat Oradea ca fiind cea mai frumoasa destinatie Art Nouveau din Europa, intr-un top de 10 orase europene.

„Datorita schimburilor culturale si comerciale din secolul al XIX-lea, orasul Oradea, strabatut de o ruta comerciala care leaga Europa de Vest de Europa Centrala si de Est, a devenit un oras cosmopolit. Considerat adesea unul dintre cele mai frumoase orase din Romania, Oradea este numita si „La Petite Paris” pentru frumusetea cladirilor sale si pentru bunul gust al constructiilor sale de o bogatie artistica rara. Veti gasi stilul vienez Art Nouveau numit „Secession”, dar si un art nouveau mai mult in curbe si motive florale, un stil art nouveau maghiar. In Oradea veti descoperi decoratiuni si fierarie incredibile si o evolutie de la stilul Art Nouveau la Art Deco, in special in Hôtel Parc,” mentioneaza publicatia.

Citește în continuare