Skip to content

Oradea a fost desemnata cea mai frumoasa destinatie Art Nouveau din Europa. Budapesta, Barcelona si Aveiro sunt orasele care au fost surclasate de Romania

Publicatia European Best Destinations a nominalizat Oradea ca fiind cea mai frumoasa destinatie Art Nouveau din Europa, intr-un top de 10 orase europene.

„Datorita schimburilor culturale si comerciale din secolul al XIX-lea, orasul Oradea, strabatut de o ruta comerciala care leaga Europa de Vest de Europa Centrala si de Est, a devenit un oras cosmopolit. Considerat adesea unul dintre cele mai frumoase orase din Romania, Oradea este numita si „La Petite Paris” pentru frumusetea cladirilor sale si pentru bunul gust al constructiilor sale de o bogatie artistica rara. Veti gasi stilul vienez Art Nouveau numit „Secession”, dar si un art nouveau mai mult in curbe si motive florale, un stil art nouveau maghiar. In Oradea veti descoperi decoratiuni si fierarie incredibile si o evolutie de la stilul Art Nouveau la Art Deco, in special in Hôtel Parc,” mentioneaza publicatia.

Una dintre cladirile de patrimoniu din Oradea, Casa Darvas – La Roche, reabilitata integral, restaurata si amenajata, a devenit primul Muzeu Art Nouveau din Romania. Cladirea este emblematica pentru arhitectura Secession vienez. Orasul Oradea este inclus, inca din 2012, in reteaua europeana Art Nouveau, alaturi de alte orase cu asemenea cladiri de patrimoniu precum Viena, Budapesta, Barcelona.

Oradea s-a aliniat acestui fenomen artistic european prin programele de arhitectura care se poate observa pe un numar semnificativ de cladiri ca adevarate manifeste ale modernismului. 

Majoritatea edificiilor construite in perioada 1890-1914 face parte din acest curent, care intr-un interval de timp foarte scurt a schimbat aspectul arhitectural al orasului. Trasatura comuna a cladirilor este o decoratie florala, cu muguri, flori, frunze, frize cu arborele vietii, frunze de vita-de-vie, carcei si struguri, motive vegetale, motive zoomorfe stilizate, cu inimi, rozete, contururi de ou,  simboluri organizate in retele decorative originale.

Muzeul Art Nouveau din Casa Darvas, situata in strada Iosif Vulcan nr. 11, cuprinde expozitii permanente dedicate interioarelor oradene „La Belle Époque” – reconstituire a mediului ambiental burghez din Oradea, cu obiecte originale (mobilier, decoratii, documente), expozitii temporare, proiectii de tip video mapping in camera copilului, dar si spatii pentru ateliere de manufactura ale artistilor locali, sali de conferinta, teatru si spatii pentru evenimente.

Oradea este unul dintre orasele cele mai frumoase din Romania, unde autoritatile locale au intretinut si investit astfel incat bijuteriile arhitecturale sa isi pastreze grandoarea si frumusetea.

In acest moment, orasul are 89 de cladiri si monumente Art Nouveau, 26 de obiective clasate ca monumente istorice, 25 de obiective propuse cu valoare pentru clasare ca monumentele istorice si 38 de obiective cu valoare arhitecturală incontestabilă. Apropierea de localitatile cu ape termale Baile Felix si Baile 1 Mai fac din Oradea si o destinatie a iubitorilor de wellness si spa.

Din lista publicatiei European Best Art Nouveau Destinations mai fac parte orasele Budapesta (Ungaria), Barcelona (Spania), Aveiro (Portugalia), Darmstadt (Germania), Subotica (Serbia), Riga (Letonia), Terrassa (Spania), Ljubljana (Slovenia) si Viena (Austria).

Citește în continuare