Skip to content

Regina Elizabeta, Printesa Anne si Camilla, Ducesa de Cornwall, au purtat nuante de verde la slujba de comemorare a Printului Philip. Pentru Familia Regala, hainele sunt mereu purtatoare de mesaje simbolice.

Discutiile legate de culori si de simbolistica lor dateaza in urma cu mii de ani cand, in discutiile filosofilor sau ale primilor crestini, albastrul simboliza Raiul iar albul era un semn al puritatii. Desi insemnatatea lor s-a transformat de-a lungul timpului, culorile au ramas un mijloc de comunicare ale unor valori, principii si mesaje subtile care au o influenta demonstrata stiintific asupra perceptiei umane. 

In timp ce unii oameni poarta un costum mai elegant intr-o nuanta de albastru inchis pentru a reprezenta seriozitate, stabilitate si incredere la o intalnire de afaceri, Familia Regala britanica utilizeaza culorile pentru a comunica anumite idei care nu pot fi exprimate in mod traditional din cauza protocoalelor regale care sunt respectate temeinic de Regina Elizabeta si de cei apropiati.

Un exemplu recent care poate servi drept inspiratie si un model de a comunica subtil si inteligent a avut loc zilele trecute cand Regina Elizabeta a avut prima iesire in spatiul public din ultimele 6 luni. 

In timp ce pe retelele de socializare, indivizii isi exprima parerile liber, intr-un mod direct, utilizand numeroase insirari de adjective cu conotatie deseori negativa, Familia Regala britanica reaminteste de alte vremuri si de un alt model de comunicare umana.

Regina Elizabeta, fiica ei, Printesa Anne si nora ei, Camilla, Ducesa de Cornwall au purtat nuante de verde la slujba de comemorare organizata la aproape un an de la decesul Printului Philip.

Alaturi de Familia Regala, la slujba tinuta la Westminster Abbey s-au alaturat personalitati marcanta precum Regele Felipe si Regina Letizia ai Spaniei, Regina Margareta a II-a a Danemarcei, Regele Carl Gustaf si Regina Silvia ai Suediei, Regele Philippe si Regina Mathidle ai Belgiei, Regele Willem Alexander si Regina Maxima ai Tarilor de Jos, Regina Anne-Marie a elenilor, Contele de Wessex, Ducele de Gloucester, Ducele de Kent si, bineinteles, Ducele si Ducesa de Cambridge, cunoscuti publicului larg drept Printul William si Kate Middleton. Alaturi de ei au fost inclusiv Majestatea Sa, Margareta, Custodele Coroanei Romane si Alteta Sa Regala, Principele Consort.

In timp ce majoritatea celor prezenti au purtat negru sau nuante de gri inchis, Regina Elizabeta, Ducesa de Cornwall si Printesa Anne au optat pentru haine intr-o culoare aproape identica: verdele padurii sau „verde Edinburgh”, nume inspirat din titlul nobiliar sub care era mentionat deseori consortul Reginei – Ducele de Edinburgh. Nuanta nu a fost deloc aleasa la intamplare, fiind culoarea oficiala asociata Printului Philip, asa cum se mentioneaza si pe site-ul Familiei Regale.

Livrea oficiala a Printului Philip era colorata in verdele Edinburgh, o nuanta de verde inchis asociata strict fostului consort al Reginei. 

Livrea este o uniforma impodobita cu galoane si fireturi purtata de membrii importanti ai unor case nobile si asistentii acestora. Spre exemplu, la incoronarea Reginei Elizabeta, pajul Ducelui de Edinburgh a purtat o livrea in nuante de verde inchis si argintiu in timp ce masinile care l-au transportat pe Print si pe insotitorii sai oficiali au fost colorate in aceleasi nuante. 

Pentru inmormantarea Printului Philip care a avut loc in luna aprilie a anului trecut, automobilul Range Rover care a purtat sicriul cu trupul neinsufletit al consortului Reginei a fost ales in mod intentionat intr-o nuanta de verde Edinburgh.

Alegerea coordonata si intentionata a hainelor este cu atat mai marcanta la o scurta analiza a siluetelor si a detaliilor fiecarei tinute. 

Atat Regina Elizabeta cat si Printesa Anne si Ducesa de Cornwall au purtat paltoane sau rochii tip palton de lungime midi, sub genunchi. Toate trei au accesorizat tinutele cu o palarie, cu pantofi negri de piele cu varf ascutit, cu geanta neagra, manusi negre si o brosa eleganta pe partea stanga, in zona de deasupra inimii, sub umar. Brosa cu diamante si rubine purtata de Regina avea o semnificatie aparte, fiind un cadou primit de la Printul Philip in 1966.

Pe langa omagiul adus regretatului Duce de Edinburgh, o figura marcanta a Familiei Regale care si-a asumat rolul de patriarh al familiei in timp ce Regina era ocupata cu obligatiile monarhice, alegerea comuna a tinutelor este un simbol al unitatii si integritatii Casei Regale britanice, dupa cativa ani in care a fost profund afectata de scandaluri legate de rasism, agresiune sexuala si numeroase abuzuri. Este un mod de a transmite un mesaj unionist atat din interiorul Familiei Regale dar si pentru supusii sai (in ultimii ani, tot mai multe state aflate sub patronaj britanic si-au exprimat dorinta de a nu mai face parte din Commonwealth, fapt care ar duce la destramarea ideii in sine).

Desi nu exista un protocol regal care sa impuna ca membrii Casei Regale sa poarte aceleasi culori iar reprezentantii Palatului Buckingham au refuzat sa comenteze asupra acestor optiuni vestimentare, se stie ca Regina Elizabeta a fost „activ implicata in planurile slujbei de comemorare” conform unui comunicat de presa remis de secretarii sai de presa.

Un alt tribut subtil adus relatiei de 73 de ani pe care au avut-o Regina si Printul Philip a fost includerea orhideelor dendrobium albe si a ilfinului de mare in aranjamentele florale din Westminster Abbey. Potrivit comunicatului de presa de la Buckingham, orhideele au fost prezente in buchetul de nunta al Reginei iar ilfinul de mare este un simbol al carierei navale a Ducelui de Edinburgh si „a afectiunii pe care a avut-o pentru viata maritima”.

In lipsa altor moduri de comunicare si a unor protocoale care impun o atitudine cat mai retinuta si mai demna, Familia Regala utilizeaza in fiecare aparitie publica anumite culori pentru a transmite mesaje mai mult sau mai putin subtile.

Spre exemplu, Regina Elizabeta se imbraca in mod obisnuit in culori stridente pentru a putea fi usor reperata in mijlocul unei multimi.

In acelasi timp, Ducesa de Cambridge a devenit o experta a simbolismului regal. Pe langa numeroasele referinte pe care le imprumuta la Printesa Diana, probabil cel mai indragit si controversat membru al Casei Regale britanice, Kate Middleton indrazneste sa arate simpatia fata de anumite cauze sociale si chiar politice (desi protocoalele regale interzice orice atitudine politica in spatiul public). Recent, intr-o vizita la Centrul Cultural Ucrainian din Londra, Ducesa a purtat o tinuta intr-o nuanta de albastru identic cu cel din stindardul Ucrainei. A fost un mesaj subtil de sprijin al celor afectati de razboi.

Citește în continuare