Skip to content

Adrian Ghenie si Francis Bacon vor fi expusi pentru prima data impreuna in Hong Kong. Este prima expozitie a artistului roman in Asia.

Casa de licitatii Christie’s a anuntat o expozitie comuna cu 15 lucrari create de Francis Bacon si Adrian Ghenie. Va fi deschisa publicului intre 21 si 29 mai 2022 la Centrul de Expozitii si Conventii din Hong Kong ca parte a unei saptamani de avanpremiere ale licitatiilor vedeta din aceasta primavara.

Este un eveniment important care marcheaza mai multe premiere in carierele celor doi artisti.

Este prima expozitie a lui Francis Bacon in Hong Kong, prima expozitie a lui Adrian Ghenie in Asia si prima data cand cei doi artisti sunt expusi impreuna. Dupa evenimentul din Hong Kong, colectia va calatori in turneu in mai multe orase din Asia.

Adrian Ghenie este un artist din Baia Mare care a revolutionat arta contemporana si a devenit cel mai bine vandut pictor roman din toate timpurile dar si cel mai de succes artist roman de la Constantin Brancusi pana astazi. Este un moment cheie pentru el, Francis Bacon fiind un maestru pe care l-a urmat aproape ca un ucenic, stilul, tehnica si creatiile lui Bacon sunt considerate deseori drept cea mai importanta influenta artistica din opera lui. 

Expozitia este cu atat mai remarcabila prin prisma faptului ca este coordonata de unul dintre cei mai de succes experti de origine romana in lumea artei internationale: Cristian Albu, seful departamentului de arta din secolele XX si XXI de la Christie’s. Anterior a lucrat la filiala din Londra iar de ceva timp se ocupa de licitatiile spectaculoase din Asia in care piata de arta se afla in continua ascensiune in privinta preturilor obtinute in urma vanzarilor.

Intr-o declaratie publicata pe site-ul Christie’s, Cristian Albu a afirmat ca „aceasta expozitie, prima de genul sau, exploreaza o paralela fascinanta intre 2 pictori extraordinari ai epocii moderne. Include capodopere de la Bacon precum „Figura Sezuta” din 1960 si „Doua studii ale unui autoportret” din 1970 si de la Ghenie prin „Collector 3” din 2008 si „Floarea soarelui in 1937″ din 2014. Expozitia va plasa lucrarile lor intr-o conversatie dramatica.”

Supranumit deseori drept unul dintre cei mai importanti pictori ai secolului al XX-lea, Francis Bacon (1909 – 1992) a fost un artist prolific a carui creatie s-a concentrat pe portrete care au accentuat violenta, tensiunea si agonia vietii. Pe langa influenta pe care a avut-o asupra mai multor generatii de artisti nascuti in secolul trecut, lucrarile lui Bacon se afla in prezent in colectiile publice si permanente ale celor mai mari galerii si muzee din lume. Insa Bacon este pretuit in special in randul colectionarilor elitisti, tablourile lui sunt cumparate deseori cu preturi de 8 sau 9 cifre. 

In 2014, lucrarea „Trei studii dupa Lucian Freud” realizata de Francis Bacon in 1969 a fost vanduta in cadrul unei licitatii Christie’s din 2014 pentru 142 de milioane de dolari, stabilind un nou record mondial pentru cel mai valoros tablou din lume la vremea respectiva.

Intre timp, „Trei studii dupa Lucian Freud” a coborat pe locul 5 in randul celor mai bine vandute picturi in licitatii publice si se afla in topul 20 al celor mai scumpe picturi achizitionate vreodata. Pe locul 1 se afla „Salvator Mundi” al lui Leonardo da Vinci iar in clasament se afla si cateva opere importante care au fost vandute in cadrul unor tranzactii private. Aici veti gasi lista unora dintre cele mai scumpe lucrari de arta din istorie.

Dincolo de tehnica considerata neortodoxa prin utilizarea cutitului de pictura, a picurarii sau a turnarii vopselurilor in suprapuneri exagerate, exista si alte similitudini intre Bacon si Ghenie.

Amandoi sunt cunoscuti pentru panze care par aspre, brute si aparent nefinisate. In plus, temele sunt similare deoarece Ghenie este preocupat de traumele umanitatii, lucrarile lui au un aspect intunecat, dominate de emotii precum chinul, suferinta si o stare de spirit aproape cinematografica in care reuneste stilul abstract cu cel figurativ. O diferenta majora in privinta lui Ghenie este preocuparea fata de suferintele colective, personalitatile istorice, politice, artistice sau oamenii de stiinta care au revolutionat lumea si lupta perpetuua dintre lumina si intuneric, bine si rau.

Lucrarile lui Adrian Ghenie sunt adesea de dimensiuni uriase si ocupa in intregime suprafata unui perete. Stilul sau inspirat de cei mari pictori din ultimii 100 de ani a fascinat galeristi, muzeografi, critici si colectionari de arta din intreaga lume. 

Artistul nascut in Baia Mare in 1977 a devenit unul dintre cei mai bine cotati artisti contemporani, Adrian Ghenie a stabilit un nou record de vanzari pentru pictorii romani si a creat un interes urias al pietei de arta vestice catre creatiile autohtone.

Lucrarile lui se afla in colectiile unor institutii culturale renumite precum Centre Pompidou din Paris, Muzeul Hammer din Los Angeles, SMAK din Ghent, Long Museum din Shanghai sau Muzeul de Arta Moderna din San Francisco.

Elaine Holte, vicepresedinta si directoarea internationala Christie’s Asia Pacific a declarat ca „legatura care ii alipeste pe Bacon si Ghenie impreuna este ingeniozitatea lor de a fuziona figurativul cu abstractul, de a reinterpreta mesajele maestrilor anteriori precum Rembrandt sau Velázques cu Expresionismul Abstract. Langa acestea se poate observa si viziunea tulbure si existentiala a lui Van Gogh. Impreuna, dar fiecare in felul lui, Bacon si Ghenie au insuflat in carnea clasicilor un suflet nou, modern.”

Expresia finala a declaratiei lui Holte a fost utilizata pentru a numi expozitia duala din Hong Kong: „Flesh and Soul: Bacon/Ghenie” (Carne si Suflet: Bacon/Ghenie).

Viata si opera celui mai controversat pictor britanic, Francis Bacon, au fost explicate de prietenii sau in documentarul „A brush with violence” pe care il puteti vedea mai jos.

In documentarul BBC din 2017, Francis Bacon este catalogat ca fiind „cel mai galagios, obraznic, betiv dar si cel mai cautat artist britanic al secolului al XX-lea”.  

Bacon s-a autointitulat „Stapan al Dezordinii” si „Transmitator al Violentei Artistice”. Si-a creat o imagine de barbat razvratit, agresiv care s-ar fi potrivit perfect cu lucrarile sale.

Filmul care acopera viata lui Francis Bacon din anii ’60 pana la moartea lui din 1992 dezvaluie personalitatea misterioasa si complexa a faimosului artist britanic care a revolutionat arta de dupa al Doilea Razboi Mondial. 

Dupa moartea sa, Bacon a devenit unul dintre cei mai bine vanduti artisti din lume cu doua lucrari vandute cu peste 70 de milioane de dolari, „Portrait of George Dyer Talking” si „Three Studies for a Portrait of John Edwards”, si alte doua cumparate pentru peste 100 de milioane de dolari: „Triptych”-ul din 1976 si „Three Studies of Lucian Freud” din 1969.

Cererea lucrarilor semnate de el pe piata de arta este atat de mare incat anul trecut au fost confiscate 500 de falsuri care ii imitau stilul.

Adrian Ghenie a studiat la Universitatea de Arte si Design din Cluj Napoca unde a fondat Galeria Plan B (impreuna cu Mihai Pop, coleg de facultate) pentru a-si promova creatiile. In prezent, artistul este stabilit in Berlin.

Cel mai des, langa descrierile lucrarilor lui Adrian Ghenie se afla numele lui Ceausescu si influenta pe care a avut-o regimul opresiv sub care si-a petrecut primii 12 ani de viata. Picturile includ numeroase referinte la liderii comunisti, nazisti si figurile autoritare care au devenit fantome in tabloul „Boogeyman” vandut cu 5,7 milioane de euro.

Dictaturile comuniste au functionat prin distorsionarea si exagerarea faptelor istorice, iar Ghenie a folosit pictura ca un mod de investigatie pentru a face diferenta intre povestea oficiala si perspectiva personala.

Tablourile lui au fost comparate cu cele ale lui Francis Bacon prin senzatia de disconfort si tensiune pe care o creeaza, pe langa tehnica similara. In practica, artistul abordeaza felul in care cele mai tulburate evenimente din secolul al XX-lea se infiltreaza, impacteaza si bantuie prezentul.

Inspiratia pictorului roman a gravitat deseori in jurul figurilor artistice si politice, de la Van Gogh sau Marcel Duchamp pana la Hitler, Dr. Josef Mengele, Lenin, Stalin si Nicolae Ceausescu. I-a dedicat numeroase tablouri lui Charles Darwin, teoriile acestuia fiind folosite ca teme pentru cele mai apreciate opere ale sale.

Lucrarile lui Adrian Ghenie au fost expuse in cele mai mari muzee de arta contemporana din Europa si America iar in 2015 a facut parte Pavilionul Romaniei la Bienala de la Venetia prin „Darwin’s Room”. 

Mai jos puteti descoperi cele mai bine vandute lucrari ale sale de pana acum dar si succesul urias de care Ghenie s-a bucurat in Hong Kong in ultimii 2 ani.

Citește în continuare