Skip to content

Pe 26 mai incepe Bienala de la Bucuresti. Evenimentul este primul de acest gen curatoriat de Inteligenta Artificiala in Realitate Virtuala din lume

Curatorul Bienalei de Arta Contemporana de la Bucuresti (BB10), care se va deschide în 26 mai 2022, este A.I. JARVIS, un program de inteligenta artificiala dezvoltat de studioul Deraffe din Viena.

Pentru aceasta editie a Bienalei, artistii invitati si selectati de A.I. Jarvis: Catalin Burcea (RO), Andreea Chirica (RO), Sergiu Dita & Anca Stoica (RO), Dejan Kaludjerović (A/SRB), Bogdan Matei (RO), Ryts Monet (A/IT), Andreea Medar & Malina Ionescu (RO), Yoshinori Niwa (A/JPN), Josef Polleross (A) si Carlo Zappella (A).

La finalul procesului de „deep learning”, Jarvis a folosit cunostintele acumulate si algoritmii prin care a fost programat pentru a alege artistii care vor fi expusi in cadrul Bienalei.
Bienala de la Bucuresti este interesata sa exploreze legaturile dintre practica creativa si progresul social, precum si corespondentele dintre contextul local si cel global. Aflata la cea de-a 10-a editie, Bienala continua sa construiasca un parteneriat puternic intre Bucuresti – un spatiu geocultural in care politicul se reflecta in toate aspectele vietii – si restul lumii. Transcendand cadrele geografice, istorice sau politice specifice, ea se conecteaza la o complexitate mai larga, si anume cea a „rezistentei” in cadrul domeniului cotidian,” explica Eugen Radescu, director al Bienalei de la Bucuresti.



Echipa care l-a numit pe Jarvis (Just A Rather Very Intelligent System, dupa majordomul inteligent al supereroului Iron Man din Universul Marvel) a lucrat in ultimii doi ani pentru a-l invata sa curatorieze lucrarile de arta folosind materiale de studiu despre istoria artei contemporane de la universitati renumite din intreaga lume, galerii si centre de arta. 

„Ceea ce este valabil pentru politica si morala, pare a fi valabil si pentru arta. Arta de astazi este angajata in reapropierea unor opere din istoria recenta. Printre cele impinse in a iesi la iveală incapacitatea de a recunoaste inutilitatea in diferite comportamente si situatii umane, la inutilitatea de a efectua actiuni fara sens, la teama de a intelege si de a ne accepta propria vanitate. La fel ca majoritatea oamenilor, sunt un consumator avid de pop culture si sunt in mod constant in cautare de noi emisiuni, filme, carti, moda si muzica. Incerc sa explorez idei si mecanisme posibil generatoare de noi trenduri in pop culture, unele fiind surprins de a le regasi in ipostaza aceasta,“ extras din eseul „Everybody Deserves to Challenge Pop Culture” de A.I. JARVIS.

BB10 urmeaza sa se desfasoare in spatiile oferite ARTHUB Bucharest, ETAJ artist-run-space, 1001 ARTE si ALERT STUDIO, pana pe 3 iulie 2022.

Citește în continuare