Skip to content

Fostul director al Muzeului Luvru a fost arestat. El e acuzat ca a ignorat documente care spuneau ca artefacte egiptene sunt false pentru a fi vandute catre mari muzee. Sunt implicate sute de obiecte si mai multe tari

Fostul presedinte al muzeului Luvru din Paris a fost acuzat ca a conspirat pentru a ascunde originea unor comori arheologice care ar fi fost scoase din Egipt in timpul revoltelor din primavara araba, intr-un caz care a socat lumea antichitatilor.

Jean-Luc Martinez a fost inculpat saptamana aceasta dupa ce a fost retinut de politie pentru interogatoriu, conform unei surse judiciare franceze. Martinez a condus Luvru din Paris, cel mai vizitat muzeu din lume, in perioada 2013-21.

Martinez, care a demisionat din functia de presedinte al Luvrului anul trecut, este ambasador pentru cooperare internationala in domeniul patrimoniului. Cazul ameninta sa puna in dificultate ministerul francez al culturii si ministerul francez al afacerilor externe.

Doi specialisti francezi in arta egipteana au fost, de asemenea, interogati saptamana aceasta, dar au fost eliberati fara a fi acuzati. Cazul a fost deschis in iulie 2018, la doi ani dupa ce Luvru Abu Dhabi a cumparat o stela rara din granit roz care il infatiseaza pe faraonul Tutankhamon si alte patru opere antice pentru 8 milioane de euro (6,8 milioane de lire sterline).

Martinez a fost inculpat pentru complicitate la frauda si „ascunderea originii operelor obtinute in mod infractional prin avizare falsa”, a anunta AFP citand surse judiciare. Un raport al saptamanalului de investigatii Le Canard enchainé a declarat ca acest lucru ar fi fi dus la ignorarea certificatelor de origine false pentru piese, o frauda despre care se crede ca ar fi implicat mai multi alti experti in arta.

Martinez a fost acuzat de complicitate la frauda si de „ascunderea originii operelor obtinute in mod infractional prin atestare falsa”, dar a declarat anterior pentru The Art Newspaper ca neaga orice acuzatie.

Galeristul germano-libanez care a intermediat vanzarea a fost arestat la Hamburg in martie si extradat la Paris pentru a fi interogat in acest caz.

Anchetatorii francezi suspecteaza ca sute de artefacte au fost jefuite in timpul protestelor din primavara araba care au cuprins mai multe tari (printre care Egipt, Libia, Yemen si Siria ) din Orientul Mijlociu la inceputul anilor 2010. Se crede ca acestea au fost apoi vandute unor galerii si muzee care nu au pus prea multe intrebari cu privire la proprietatea anterioara si nici nu au analizat cu suficienta atentie eventualele incoerente din certificatele de origine ale operelor.

O alta lucrare egipteana pretioasa, sicriul aurit al preotului Nedjemankh, care a fost cumparat de Metropolitan Museum of Art din New York in 2017, s-a aflat in centrul unei anchete separate a procurorilor newyorkezi. Ulterior, Met a declarat ca a fost victima unor declaratii false si a unor documente false si ca sicriul va fi returnat in Egipt.

Citește în continuare