Skip to content

Ce puteti face in weekend-ul 27-29 mai: Targ Electrecord, targul de bijuterie AUTOR, Strazi Deschise si Art Safari

Din programul cultural al ultimului weekend de primavara fac parte o serie de evenimente din zona artelor, cu focus pe arta contemporana.

De asemenea, Bulevardul Kiseleff pana la Calea Victoriei, precum si o serie de strazi adiacente, vor fi inchise in intervalul 11-23, sambata si duminica, pentru a reda orasul pietonilor, in programul Strazi Deschise.

urban.ro recomanda cateva dintre evenimentele weekend-ului.

Festivalul International de Film Transilvania in parteneriat cu Muzeul National de Arta al României (MNAR) prezinta in acest weekend „Febra lui Petrov” in regia lui Kirill Serebrennikov, „Mame Paralele” a lui Pedro Almodovar,  „Mandibule” a lui Quentin Dupieux, si „Copilul Teribil”, in regia lui Oskar Roehler.

Acesta este ultimul weekend in care Festivalul International de Film Transilvania in parteneriat cu Muzeul National de Arta al României (MNAR) organizeaza Cinemateca TIFF@MNAR.

Cunoscuta pentru concertele care au loc aici, Sala Auditorium a MNAR, cu peste 400 de locuri, a devenit si locul de intâlnire al publicului cinefil pentru a urmari filme de arta, documentare si productii premiate la festivaluri internationale.

Toate detaliile despre bilete si program, aici.

A inceput Bienala de Arta Contemporana de la Bucuresti (BB10), unde curator este A.I. JARVIS, un program de inteligenta artificiala dezvoltat de studioul Deraffe din Viena.

Pentru aceasta editie a Bienalei, artistii invitati si selectati de A.I. Jarvis: Catalin Burcea (RO), Andreea Chirica (RO), Sergiu Dita & Anca Stoica (RO), Dejan Kaludjerović (A/SRB), Bogdan Matei (RO), Ryts Monet (A/IT), Andreea Medar & Malina Ionescu (RO), Yoshinori Niwa (A/JPN), Josef Polleross (A) si Carlo Zappella (A).

Cea de-a 65-a editie a expozitiei internationale anuale World Press Photo poate fi vizitata in Piata Universitatii pana pe 4 iunie.

Competitia World Press Photo recunoaste fotojurnalismul de calitate si premiaza imagini si povesti din intreaga lume. Anul acesta, din 64.823 de lucrari inscrise de catre 4.066 fotografi din 130 de tari din intreaga lume, au fost selectati 241 de castigatori regionali si 4 castigatori globali.

Cele mai importante premii ale competitiei sunt Premiul fotografia anului: Kamloops Residential School de Amber Bracken, Canada, pentru The New York Times, Premiul articolul anului: Saving Forests with Fire de Matthew Abbott, Australia, pentru National Geographic/ Panos Pictures, Premiul pentru proiecte pe termen lung: Amazonian Dystopia de Lalo de Almeida, Brazil, for Folha de São Paulo/ Panos Pictures, Premiul pentru proiect multimedia: Blood is a Seed de Isadora Romero, Ecuador.

Pentru prima data in istoria World Press Photo, imaginea castigatoare nu surprinde oameni. Fotografia lui Amber Bracken comemoreaza copiii care au murit in scoala rezidentiala indiana Kamloops, o institutie creata pentru a asimila copiii indigeni si locul unde au fost descoperite 215 morminte nemarcate. Detalii despre expozitie, aici.

Ghid de vizitare al festivalului Art Safari 2022. Este deschis pana pe 7 august cu gravuri de Picasso si Dali, cea mai spectaculoasa expunere Theodor Aman, constructiile moderniste ale lui Marcel Iancu din Bucurestiul interbelic, fotografiile Barbarei Klemm si pop-art de Irina Dragomir.

Ajuns la a noua editie, cel mai mare festival de arta vizuala din Romania si-a deschis portile aseara intr-un eveniment de previzualizare a celor 5 pavilioane care vor putea fi vizitate in urmatoarele 2 luni si jumatate, incepand de astazi 12 mai si pana pe 7 august 2022. Art Safari 2022 se desfasoara in zeci de sali din spatiul Palatului Dacia-Romania, amplasat in centrul Bucurestiului, in zona pietonala de pe strada Lipscani.

Cea mai spectaculoasa expunere din Art Safari 2022 este pavilionul muzeal „Theodor Aman. Primul artist roman modern” curatoriat de Elena Olariu. Expozitia dedicata primului mare maestru al picturii romanesti include peste 100 de lucrari de pictura si arta grafica imprumutate de la Muzeul Theodor Aman, de la muzee din tara – Prahova sau Craiova – dar si din colectii private. In timp ce o parte din lucrari ar putea fi vazute in mod obisnuit in muzee, comorile acestei expuneri sunt operele din colectii private, o parte dintre ele nu au mai fost expuse in spatiul public de zeci de ani, altele niciodata.

Librariile Carturesti au pregatit un raft dedicat artei si povestilor care au legatura cu arta. Initiativa este parte din Art Safari, dar poate fi accesata online de oriunde din tara.

Pe langa prezenta fizica in cadrul evenimentului Art Safari, Carturesti a deschis si online un raft dedicat Art Safari, accesibil oriunde in tara si in afara Romaniei, pe carturesti.ro. Selectia este alcatuita in ton cu expozitiile aduse de cele noua editii de pana acum ale Art Safari.

Mircea Cantor, Oláh Gyárfás, Marius Alexe – Bean si Teodor Graur, intr-o serie de performance-uri care promoveaza o expozitie de arta contemporana la Muzeul Taranului Roman.

Intre 12 mai si 3 iulie, la Muzeul National al Taranului Roman, are loc „Traditie circulara (Conectat la natura)” – o expozitie de arta contemporana colaborativa intre mesteri traditionali, care pastreaza vii mestesuguri arhaice, si artisti contemporani, care imbina arta cu inovatia si cu noile tehnologii.

Proiectul este o continuare a initiativei Romania Traditiilor Creative si propune o expozitie de arta contemporana, multimedia, performance-uri si instalatii de arta cu tema investigarii relatiei dintre arta contemporana, patrimoniu si inovatie.

Targul AUTOR revine dupa 3 ani in sala de bal a Palatului Oscar Maugsch, de la Universitate, cu o colectie de peste 200 de bijuterii unicat.

Evenimentul va avea prezenta a 50 de designeri din 15 tari, iar printer expozanti se numara Andra Lupu – FOCUS ARTIST, Mihaela Caravan, Rita Martines, Kinga Huber, Valdis Broze, Smaranda Voican, Lara Adkins. Detalii despre eveniment, aici.

Electrecord, compania romaneasca care a imprimat cele mai multe viniluri, invita publicul meloman la un targ tematic, la sediul situat in Bd. Corneliu Coposu nr. 11.

La sediul Electrecord are loc editia de mai a Targului de Vinyl-uri de colectie, cu peste 5000 de discuri vinyl, dar si intalniri cu muzicieni, expozanti si colectionari, precum si o lectie de istorie a muzicii inregistrate, fiind prezentata muzica pe diferite medii de stocare ca 8Track, Mini-Disc, benzi de magnetofon, discuri shellac – ebonita pe 78 rpm pentru patefon si gramofon dar si Cd-uri semnate de artisti sau casete audio si altele. Detalii aici.

Daca nu vreti sa iesiti din casa, filmul week-endului de la Orange TV Go este „Regatul secret”, un basm animat care beneficiaza de vocile Amandei Seyfried, ale lui Colin Farrell, Christoph Waltz, Beyonce sau Steve Tyler.

Alegerea urban.ro si Orange TV Go pentru aceste zile in care copiii sunt in prim plan e o animatie foarte amuzanta care are o distributie a vocilor exceptionala: “Regatul secret”.

Daca ati vazut cu cei mici “A Bug’s Life”, “Arthur and the Invisibles” sau “The Borrowers”, “Epic” e filmul perfect de vazut de 1 iunie. Este povestea unei adolescente singuratice (vocea ii apartine Amandei Seyfried) care este micsorata la dimensiunea unei zane pentru a ajuta locuitorii magici ai padurii in lupta lor impotriva raufacatorilor care au capacitatea sa faca natura sa putrezeasca.

Strazi noi deschise in Bucuresti. Parada de catei pe Calea Victoriei, spectacole de teatru pentru copii si activitati sportive pe Kiseleff, toate in acest weekend.

Ultimul weekend de mai dedicat Strazilor Deschise continua cu noi activitati si evenimente culturale si de agrement pe traseele pietonale din Bulevardul Kiseleff si Calea Victoriei, potrivit Primariei Bucuresti.

Ghidul cafenelelor si restaurantelor de pe Calea Victoriei. Povestile celor mai importante cladiri de vizitat in weekend-uri cand Calea Victoriei e pietonala.

De mai bine de 300 de ani Calea Victoriei a fost locul de plimbare al celor mai bogati si mai influenti oameni ai fiecarei epoci. Scriitori, fete regale, sotiile politicienilor importanti, dar si tinerele fete care ieseau in societate in vederea unui mariaj cat mai bun, se plimbau sambata seara „la sosea”.

Inainte de a fi inaugurata de Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucuresti. Partea dintre Natiunile Unite si intersectia cu Bd. Elisabeta unde acum este Grand Hotel Du Bulevard avea numele Ulita Mare spre Sarindar, iar partea de la Cercul Militar (era o biserica acolo, la vremea respectiva ) si pana la actuala Piata Victoriei se numea drumul Brasovului.

Strada a aparut 1702 la solicitarea lui Brancoveanu, fiind pavata cu trunchiuri de copaci. 100 de ani mai tarziu a fost pavata cu piatra de rau, iar in 1824 a fost adusa piatra cubica din Scotia pentru un drum modern. Abia in 1878 a fost numita Calea Victoriei si putin dupa aceea au aparut si primele instalatii electrice.

Citește în continuare

Strazi Deschise: Parada de catei pe Calea Victoriei, spectacole de teatru pentru copii si activitati sportive pe Kiseleff, plus noi masuri restrictive pentru protectia locuitorilor din aceste zone. Fara comert stradal, muzica mai incet si restrictionarea circulatiei bicicletelor si trotinetelor.

Ultimul weekend de mai dedicat Strazilor Deschise continua cu noi activitati si evenimente culturale si de agrement pe traseele pietonale din Bulevardul Kiseleff si Calea Victoriei, potrivit Primariei Bucuresti. Pentru…

Citeste mai mult