Skip to content

Vineri va avea loc premiera primului spectacol de opera inspirat de povestea de dragoste tragica dintre Printesa Diana si Dodi Al Fayed. Pe 31 august se implinesc 25 de ani de la accidentul care a dus la decesul lor.

La Festivalul Beaumaris de pe Insula Anglesey din Tara Galilor in Marea Britanie pe 1 iulie va avea loc premiera primului spectacol de opera inspirat din povestea de dragoste a Printesei Diana cu Dodi Al Fayed.

Intitulata „A Silver Spoon”, opera va avea premeira pe 1 iulie la Beaumaris si va urmari povestea a doi gangsteri din East End-ul londonez care planuiesc sa fure bijuteriile Printesei Diana de la o expozitie a Familiei Regale.

Ulterior, opera va face tranzitia catre ultimele saptamani din viata cuplului format din Printesa Diana si Dodi Al Fayed si va aborda si modul in care Regina Elizabeta s-a schimbat pe parcursul domniei sale de peste 70 de ani. Este un scenariu despre aristocrati privilegiati, prietenie, regalitate moderna si oamenii care sunt crescuti cu sau fara lingurite de argint („A Silver Spoon”). 

Este primul spectacol de opera inspirat de povestea de dragoste tragica a cuplului care a decedat pe 31 august 1997 intr-un accident de masina in Paris. A fost compus de Lisa Logan si David Peimer, momentul ales fiind unul simbolic: anul acesta se implinesc 25 de ani de la moartea Printesei.

Muzica va fi interpretata de Welsh Chamber Orchestra sub bagheta dirijorului Anthony Hose, regia ii apartine lui Janette Smith iar din distributie vor face parte Maggie Cooper in rolul Printesei Diana, Sandeep Gurrapadi in rolul lui Dodi, Joanna Gamble in rolul Reginei Elizabeta si celebrul bariton galez Jeremy Huw Williams.

Mai jos puteti asculta inregistrari audio cu melodii care acopera un sfert din durata operei.

Compozitoarea Lisa Logan a declarat pentru BBC ca spectacolul este spus dintr-un punct de vedere respectuos, celebreaza relatia celor lor 2 si compasiunea extraordinara a Printesei Diana.

„Eram in cautarea unei povesti care este foarte bine cunoscuta, cautam o femeie puternica si mi-am dorit ceva care ar avea potential sa atinga o audienta cat mai mare. Am incercat sa fim cat mai respectuosi fata de toti membrii Familiei Regale care sunt mentionati. Ma consider o monarhista.”, a declarat Logan pentru BBC.

David Peimer, care a scris libretul, a adaugat ca a fost orientat catre un punct de vedere care sa-ti dea de gandit, nu neaparat dramatic: „Nu mi-am dorit sa fie ca o telenovela, cu o constanta tensiune dramatica. Am vrut sa intru mai mult in viata interioara a personajelor.”

Opera se concentreaza deopotriva pe relatia lor din punctul de vedere al vizibilitatii publice si celebritatii celor doi dar si prin prisma faptului ca era o relatie inter-rasiala care in anii ’90 nu era privita cu aceeasi deschidere ca astazi.

Actiunea incepe cu cateva saptamani inaintea decesului lor si utilizeaza interviuri si informatii aparute mai recent in legatura cu evenimentul tragic de pe 31 august 1997. Este vorba despre o declaratie a lui Michael Cole, purtatorul de cuvant al lui Mohamed Al Fayed, tatal lui Dodi, in care este sustinuta ideea ca Diana si Dodi ar fi fost logoditi in momentul in care fi murit. Ideea unei persoane care a avut un rol atat de important in Familia Regala si care s-ar fi casatorit cu o persoana de alta religie ar fi fost vazuta ca o problema majora pentru monarhia britanica.

De-a lungul timpului, povestea Printesei Diana a devenit aproape irezistibila pentru lumea spectacolului si a cinematografiei iar in ultimii ani, prin scandalurile generate de Printul Harry si Meghan Markle, subiectul a revenit in atentia publicului.

De-a lungul timpului, Printesa Diana a fost jucata in filme de televiziune de Caroline Bliss, Catherine Oxenberg, Serena Scott Thomas si Julie Cox. Naomi Watts a jucat-o in filmul „Diana” din 2013 insa criticii au considerat ca e un rol interpretat mult prea intruziv. In aceeasi categorie se afla si ecranizarea spectacolului de pe Broadway, „Diana: The Musical”, care a primit 5 trofee Zmeura de Aur, ceremonie care premiaza cele mai slabe prestatii cinematografice.

Cele mai bune reactii primite pana acum au fost de catre Emma Corrin in serialul „The Crown” care i-a adus nominalizari la premiile Emmy si la Globurile de Aur. Tot recent a fost apreciata si prestatia lui Kristen Stewart in filmul „Spencer” care i-a dus o nominalizare la Oscar 2022.

Fiind profund afectat de decesul mamei sale cand avea 12 ani, Printul Harry va marca cei 25 de ani trecuti de la accidentul de masina pe care Printesa Diana Dodi Al Fayed si soferul lor, Henri Paul, l-au avut in tunelul Pont de l’Alma din Paris, prin lansarea unei carti auto-biografice.

Dincolo de durerea publica revarsata constant in cei 25 de ani trecuti de la moartea Dianei, Printii William si Harry au incalcat protocolul regal si au vorbit de mai multe ori despre cat de mult i-a afectat pierderea mamei lor. Astfel, Printul Harry isi continua turneul de promovare cu o carte auto-biografica programata sa fie lansata anul acesta, in mod simbolic pentru a marca 25 de ani de la decesul Dianei. Initial, jurnalistii americani au speculat ca ar urma sa fie lansata pe 31 august, in ziua exacta a comemorarii mortii ei, insa editura Penguin House a declarat recent ca proiectul editorial ar putea fi amanat pentru cateva luni, fiind programat pentru finalul lui 2022.

Cartea va include „memoriile intime, scrise din inima, care sunt in intregime adevarate si pline de acuratete. Va fi relatarea definitiva a experientelor, aventurilor, pierderilor si lectiilor de viata traite de Ducele de Sussex.”

Citește în continuare