Skip to content

Inginerii sud-coreeni au creat un cod QR minuscul, comestibil, care este introdus in whisky si poate detecta daca este contrafacut. Tehnologia ar putea fi utilizata pentru a depista medicamentele false si ar putea crea o revolutie medicala.

O echipa de inginerii biomedicali de la Universitatea Purdue si Institutul National de Stiinte Agricole din Coreea de Sud au facut progrese impresionante in dezvoltarea tehnologiei anti-contrafacere.

Recent, a fost atins un nou prag in acest domeniu prin crearea unui cod QR minuscul care este imprimat pe o eticheta de matase comestibila si care detecteaza whisky-ul fals. 

Aceasta masura de siguranta revolutionara a fost conceputa pentru ca producatorii sa o puna in sticle de whisky, iar odata achizitionate, utilizatorii pot scana codul QR cu un smartphone pentru a determina daca bautura este falsa sau nu.

Inventia a fost prezentata recent in jurnalul stiintific ACS Central Science si prezinta o serie de descoperiri care ar putea fi utilizate nu doar pentru whisky sau alcool dar si pentru medicamentele contrafacute. Ar putea insemna o revolutie a autenticitatii.

Proiectul a fost condus de Young Kim si Jungwoo Leem care au dezvoltat eticheta comestibila de codQR.

Young Kim, seful echipei de cercetare si profesor asociat la Scoala de Inginerie Biomedicala din Weldon din Purdue, a declarat ca „unele medicamente lichide contin alcool. Am vrut sa testam acest lucru mai intai in whisky din cauza continutului mai mare de alcool al whisky-ului.”

Codul QR comestibil a fost realizat prin procesarea coconilor fluorescenti de viermi de matase intr-un biopolimer – proteine ​​de matase – care poate codifica informatii. 

Astfel, „se aplica alcool pe proteinele de matase pentru a le face mai durabile. Deoarece tolereaza alcoolul, forma etichetei poate fi mentinuta mult timp”, a continuat Kim.

Eticheta a fost testata de-a lungul a 10 luni pe diferite marci de whisky, activand si scanand cu succes codul QR fluorescent de fiecare data in diferite conditii de luminozitate.

Scopul proiectului – la care se lucreaza de mai multi ani – este pentru a gasi solutii la amenintarile asociate cu o crestere globala a medicamentelor false si a alcoolului.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vanzarea de produse medicale contrafacute este „una dintre provocarile urgente de sanatate pentru urmatorul deceniu”, deoarece consumul acestora s-a dovedit fatal pentru numeroase victime.

„Farmaciile online vand substante controlate adolescentilor. Oamenii pot cumpara cu usurinta opioide contrafacute. Aceasta activitate este extrem de importanta pentru pacienti si cumparatori in abordarea acestei probleme”, afirma Kim. 

„Daca aveti aceasta tehnologie pe sau in medicamentele dvs., puteti utiliza smartphone-ul pentru a va autentifica. Dorim sa dam pacientilor putere sa fie constienti de aceasta problema. Dorim sa colaboram cu companiile farmaceutice si producatorii de alcool pentru a-i ajuta sa rezolve aceasta problema.”

Citește în continuare