Skip to content

Cinci lungmetraje in competitie la ANONIMUL 2022. Festivalul ofera o alta perspectiva asupra cinematografiei momentului cu filme din Ucraina, China, Spania, Germania, Turcia

Cinci lungmetraje de fictiune si documentare vor concura anul acesta pentru marele trofeu al celei de-a 19-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc in perioada 8 – 14 august, la Sfantu Gheorghe (Delta Dunarii).

Selectia competitiei de lungmetraje a fost realizata de Ludmila Cvikova.

Trofeul ANONIMUL va fi disputat de „107 Mothers” (Slovacia, Cehia, Ucraina), regizat de Peter Kerekes, „I’m So Sorry” (China), de Zhao Liang, „Mighty Flash” (Spania), de Ainhoa Rodríguez, „Talking About the Weather” (Germania), de Annika Pinske, si „Zuhal” (Turcia), de Nazlı Elif Durlu.

In „107 Mothers/ Cenzorka”, Peter Kerekes spune povestea bazata pe realitate a mamelor dintr-o inchisoare pentru femei din Odesa (Ucraina). Lungmetrajul a castigat, la Festivalul de la Venetia 2021, premiul sectiunii Orizzonti pentru cel mai bun scenariu si a fost inclus in competitia Zabaltegi-Tabakalera a Festivalului de la San Sebastián.

Imagine din 107 Mothers

Documentarul „I’m So Sorry” vorbeste despre pericolul reprezentat de energia nucleara. Filmul, cu imagini de arhiva de la Cernobil si Fukushima, a fost nominalizat pentru L’Œil d’or, premiul pentru documentar, la Festivalul de la Cannes 2021. El a facut parte si din selectia festivalurilor de la Guangzhou si Busan.

Drama „Mighty Flash/ Destello bravío” releva modul in care ne agatam de traditii patriarhale desi, intr-o lume noua, societatea trebuie sa evolueze in mentalitate. Fictiunea cu radacini in documentar are o distributie ce reuneste simple femei de diferite varste, iar actiunea are loc intr-o localitate rurala suspendata in timp. Filmul a fost prezentat in festivalurile de la Malága si San Sebastián, unde a fost recompensat cu distinctii speciale, iar Ainhoa Rodríguez a fost desemnata cel mai bun regizor la Vilnius IFF 2021.

„Talking About the Weather” este primul lungmetraj regizat de Annika Pinske si avut premiera la Berlinala de anul acesta, in sectiunea Panorama. Drama are in centru o femeie care incearca sa gaseasca echilibrul intre cariera, relatiile de dragoste, viata de familie si libertatea proprie.

imagine din Talking About the Weather

Zuhal este o femeie din clasa de mijloc, are o slujba buna, o relatie indelungata si o casa frumoasa in Istanbul. Intreaga ei existenta obisnuita se schimba dupa ce intr-o noapte aude mieunatul unei pisici. Intentionat isi evita vecinii, insa acum se vede nevoita sa comunice cu ei. Cu umor negru si personaje dinamice, lungmetrajul „Zuhal” este primul regizat de Nazlı Elif Durlu.

Castigatorul Trofeului ANONIMUL va fi ales prin vot de publicul festivalului. Premiul, in valoare de 3.000 de euro, este oferit de OTP Bank. 

Programul festivalului cuprinde doua competitii de scurtmetraje, romanesti si internationale, anuntate in luna iunie, dar si proiectii in afara concursului. Toate proiectiile vor fi insotite de intalniri si dialoguri intre cineasti si public. 

Citește în continuare