Skip to content

Filmul „White Noise” de Noah Baumbach cu Adam Driver in rolul principal va deschide Festivalul de Film de la Venetia 2022. Juriul competitiei va fi prezidat de Julianne Moore si castigatorul Nobel Kazuo Ishiguro.

Lungmetrajul „White Noise”, scris si regizat de Noah Baumbach, va deschide a 79-a editie a Festivalului International de Film de la Venetia 2022, eveniment care face parte din La Biennale di Venezia. 

Editia din acest an a festivalului va avea loc intre 31 august si 10 septembrie 2022 sub directia lui Alberto Barbera. Premiera mondiala „White Noise” va avea loc pe 31 august in Sala Grande din Palazzo del Cinema si va marca o revenire a lui Baumbach la Venetia dupa ce a lansat „Marriage Story” in acelasi context in 2019, filmul fiind recompensat ulterior cu 5 nominalizari la Oscar, inclusiv mentiuni pentru Adam Driver si un trofeu pentru Laura Dern.

Pentru „White Noise”, Baumbach mizeaza tot pe Adam Driver in calitate de protagonist intr-o noua transformare spectaculoasa. Filmul este descris ca o comedie neagra si ii mai are in distributie pe Greta Gerwig, Don Cheadle, Raffey Cassidy, Sam Nivola, May Nivola, Jodie Turner-Smith, André L.Benjamin si Lars Edinger. 

In plus, filmul deschide si competitia oficiala a festivalului si marcheaza o premiera: este primul lungmetraj distribuit de Netflix care se afla in pozitia de deschizator al celebrului eveniment.

Adam Driver in „White Noise”

Alberto Barbera, directorul Festivalului de Film de la Venetia 2022, a declarat ca „A meritat sa asteptam certitudinea ca filmul va fi terminat in timp util pentru a avea placerea sa facem acest anunt. Adaptat dupa romanul lui Don LeLillo, Baumbach a creat o opera de arta originala, ambitioasa si convingatoare, care se joaca cu masura pe mai multe planuri: dramatic, ironic, satiric. Rezultatul este un film care examineaza obsesiile noastre, indoielile si fricile in contextul anilor ’80, dar cu referinte foarte clare la realitatea contemporana.”

La randul lui, Noah Baumbach a declarat intr-un comunicat de presa ca „Este cu adevarat un lucru minunat sa revin la Festivalul de Film de la Venetia, si este o onoare incredibila sa am White Noise ca film de deschidere. Este un loc care iubeste cinematografia atat de mult, este o incantare si un privilegiu sa fiu alaturi de filmele si cineastii extraordinari care au avut premiera aici.”

Synopsis-ul filmului a fost facut public pe site-ul Festivalului de la Venetia si este descris ca fiind: „deopotriva hilar si infiorator, liric si absurd, obisnuit si apocaliptic, White Noise dramatizeaza incercarile unei familii americane contemporane de a face fata conflictelor banale ale vietii de zi cu zi, in timp ce se confrunta cu misterele universale ale iubirii, mortii si posibilitatea fericirii intr-o lume incerta.”

„White Noise” nu este singura productie Netflix care ar urma sa fie lansata la Venetia. Publicatia Variety estimeaza ca vor mai fi proiectate in premiera si „Blonde” in regia lui Andrew Dominik cu Ana de Armas in rolul lui Marilyn Monroe.

Alte filme care vor putea fi urmarite pe Netflix si care vor fi proiectate in premiera la Venetia ar putea fi „Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths” in regia lui Alejandro. G. Iñárritu, „Athena” de Romain Gavras, scris impreuna cu Ladj Ly.

Deoarece Festivalul de la Venetia a devenit o rampa de lansare pentru filmele care intra in cursa pentru Oscarul de anul viitor, se asteapta ca majoritatea studiourilor mari de la Hollywood sa descinda pe Lido.

Warner Bros ar urma sa lanseze „Don’t Worry Darling” in regia Oliviei Wilde cu Florence Pugh si Harry Styles.

Focus Features va lansa „Tár” in regia lui Todd Field care o are pe Cate Blanchett ca protagonista in rolul fictiv al Lydiei Tár, prima femeie dirijoare a unei orchestre germane si unul dintre cei mai buni dirijori din lume. 

Studiourile MGM – detinute de Amazon – vor lansa „Bones and All” in regia lui Luca Guadagnino, cu Timothée Chalamet si Taylor Russell in rolul unui cuplu de canibali aflati intr-o calatorie prin SUA in anii ’80.

Alte filme care ar urma sa fie lansate sunt „The Whale” de Darren Aronofosky si „The Banshees of Inisherin” in regia lui Martin McDonagh, primul film al cineastului irlandez dupa succesul „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” care a avut 7 nominalizari la Oscar si i-a adus un trofeu lui Frances McDormand pentru prestatia actoriceasca. In noul film, McDormand revine alaturi de Brendan Gleeson si Colin Farrell dupa ce au jucat impreuna in „In Bruges.”

Juriul competitiei oficiale din acest an va fi prezidat de actrita Julianne Moore.

Alaturi de ea vor fi castigatorul premiului Nobel, Kazuo Ishiguro, regizorii Mariano Cohen din Argentina, Leonardo di Costanzo din Italia, Audrey Diwan din Franta (castigatoarea Leului de Aur de anul trecut), Rodrigo Soroguin si actrita iraniana Leila Hatami.

Citește în continuare