Skip to content

Prietenia artistilor Warhol si Basquiat va fi prezentata in filmul„The Collaboration” cu Paul Bettany si Jeremy Pope protagonisti. Povestea lor a fost transformata initial intr-un spectacol de teatru la Londra

Filmul are la baza o conversatie imaginara inspirata de prietenia dintre artistii Andy Warhol si Jean-Michel Basquiat care au inceput sa colaboreze in 1980. Ideea scenariului a fost deja exploatata  intr-un spectacol de teatru la inceputul acestui an la teatrul Young Vic, spectacol care din toamna se va juca si pe Broadway.

Cei doi artisti s-au cunoscut la initiativa comerciantului de arta elvetian Bruno Bischofberger in 1982, dupa mai multe incercari ale lui Basquiat de a-l cunoaste pe Warhol la The Factory, si au legat o prietenie care va avea un impact profund asupra vietii ambilor artisti.

Primul lor proiect de colaborare a fost cu un pictor italian pe nume Francesco Clemente cu care au avut un proiect comun, prin posta: isi trimiteau panzele partial finisate unul altuia, fiecare continuand lucrarea.

Apoi, Warhol si Basquiat au devenit prieteni apropiati si au lucrat impreuna la peste 100 de tablouri fara Clemente. De obicei, Warhol incepea prin a trasa un simbol Pop Art sau un titlu de stire pe o panza folosind retroproiectorul sau; apoi Basquiat adauga un simbol, o imagine sau cuvinte picturii in stilul sau neo-expresionist. Artistii adaugau, pe rand, straturi la fiecare opera de arta, fara prea multe discutii preliminare.

Desi Warhol a colaborat cu prieteni si asistenti la proiecte de arta inca din anii 1950, picturile pe care le-a realizat cu Basquiat sunt unice prin faptul ca i-a permis unui alt artist sa-si reprezinte in mod autentic propriul stil pe aceeasi panza ca Pop Art.

La teatrul din West End, cei doi artisti au fost interpretati de Paul Bettany si Jeremy Pope, in regia lui Kwame Kwei-Armah, directorul artistic al Young Vic. Tot ei vor fi si protagonistii in film, cu Kwame Kwei-Armah care isi face debutul în regia de lungmetraj.

Conform The Guardian, piesa isi imagineaza conversatiile si conflictele lui Warhol, care si-a gasit faima cu reprezentarile vedetelor de cinema, dar si campanii inteligente de marketing pentru supa si tampoane, si Basquiat, o stea in devenire din scena graffiti-ului, in timp ce colaborau la o expozitie.

Printre altele, spectacolul puncteaza si preturile la care au ajuns lucrarile lor. De exemplu, in 2017, imaginea fara titlu a unui craniu a lui Basquiat s-a vandut cu 110,5 milioane de dolari, depasind recordul de 105 de milioane de dolari pentru un artist american la licitatie stabilit de Silver Car Crash (dezastru dublu), lucrarea lui Warhol din 2013.

Pentru scenariu, echipa Young Vic lucreaza cu Anthony McCarten, un scriitor si producator care a mai facut filme biografice – povestea lui Stephen Hawking din „The Theory of Everything” si cea a lui Freddie Mercury din „Bohemian Rhapsody”. Filmarile vor avea loc in Lower East Side din New York, unde artistii obisnuiau sa petreaca, avand la dispozitie un buget de aproximativ 20 de milioane de dolari.

Citește în continuare