Skip to content

Robert Downey Jr. a lansat un documentar despre ultimele zile din viata tatalui sau care a murit anul trecut de Parkinson. Actorul a inceput sa consume droguri la varsta de 5 ani cu permisiunea tatalui care s-a declarat responsabil de luptele lui Downey Jr. cu substantele toxice.

Zilele acestea se desfasoara doua dintre cele mai importante festivaluri de film din industria cinematografica. In timp ce pe continentul european starurile de la Hollywood se intrec in aparitii extravagante la Festivalul de Film de la Venetia, in orasul Telluride din zona centrala a Statelor Unite are loc un alt festival de film in care sunt lansate in premiera o parte din filmele care vor intra in cursa pentru premiile Oscar 2023.

Una dintre cele mai surprinzatoare productii lansate la Telluride 2022 este documentarul „SR.” in regia lui Chris Smith, produs de actorul Robert Downey Jr care a fost descris de revista People „cel mai intim film din cariera lui” si „un portret vulnerabil al unuia dintre cei mai faimosi barbati din lume”.

Este un lungmetraj care prezinta ultimele momente din viata tatalui sau, Robert Downey Sr., care a murit din cauza complicatiilor cauzate de boala Parkinson pe 7 iulie 2021, la varsta de 85 de ani. Documentarul surprinde relatia lui Downey Jr. cu tatal, pe masura ce sanatatea acestuia se degradeaza din cauza bolii.

Cei doi Robert Downey au avut o relatie destul de speciala, seniorul fiind la randul lui activ in industria cinematografica.

In timp ce Downey Jr. este cunoscut si apreciat in special pentru rolul lui „Iron Man” din filmele Marvel, rolul lui Charlie Chaplin din 1992 din „Chaplin” care i-a adus o nominalizare la Oscar sau aparitia in fimele „Sherlock Holmes”, actorul a debutat de fapt la varsta de 5 ani in filmul „Pound”, scris si regizat de tatal lui, Robert Downey Sr. Primele 3 roluri din cariera lui de amator au fost in filmele tatalui.

Robert Downey Sr. a avut o cariera prolifica in Hollywood ca scenarist, regizor, producator si actor, avand peste 35 de titluri in portofoliu: documentare, seriale, scurtmetraje si productii mai cunoscute precum „Hot Day in LA” (1997), „Putney Swope” (1969), cea mai recenta aparitia a lui fiind in 2011 in „Tower Heist” alaturi de Ben Stiller si Eddie Murphy.

Fiind mult prea ocupat cu munca, Downey Sr. a cazut in capcanele lumii artistice: alcoolul si drogurile. Ulterior, si-a declarat regretele ca a fost prea absent in educatia fiului sau si l-a lasat sa incerce substante toxice si s-a simtit responsabil pentru luptele acestuia cu substantele toxice.

Amandoi s-au confruntat o mare parte din viata cu dependenta de droguri, excesele lui Downey Jr fiind intens documentate in presa de la inceputul anilor 2000.

Ambii parinti ai lui Downey Jr. erau ocupati cu o cariera cinematografica, mama lui, Elsie Ann era actrita si juca filmele lui Downey Sr.  Actorul a declarat ca era inconjurat de droguri inca din copilarie si a inceput sa consume marijuana cu permisiunea tatalui inca de la varsta de 5 ani.

Ulterior, actorul a povestit cum consumul de droguri a devenit ca o legatura emotionala intre el si tatal lui: „Cand eu si tatal meu ne drogam impreuna, era ca si cum el isi exprima iubirea lui fata de mine in singurul mod in care stia sa o faca.”  In anii adolescentei, Downey Jr. a inceput sa consume alcool in exces si sa caute droguri intr-un mod disperat.

In anii 2000, a fost concediat din serialul Ally McBeal dupa ce a fost gasit complet dezbracat de politisti intr-o alee din spatele unui motel ieftin din Los Angeles. Era drogat, inconjurat de gunoaie si sobolani si tocmai luase o doza de la dealerul lui, iar cateva minute mai tarziu a lesinat.

In cadrul conferintei de la Telluride, Downey Jr. a descris documentarul „SR.” ca o poveste „de rascumparare care nu are un final fericit, dar este amuzanta. Si acesta este genul de poveste pe care il prefer.”

Filmul regizat de Chris Smith balanseaza doua concepte: seniorul regizeaza ultimul film din cariera in timp ce juniorul face un documentar despre ultimele zile viata seniorului. Proiectul a inceput ca doua filme separate dar Susan Downey, sotia lui Downey Jr. care e profund implicata in compania lor de productie, a insistat sa faca un singur film.

Downey Jr. si-a dat seama ca face un film despre moartea tatalui abia in mijlocul procesului de filmare, cand au aflat ca seniorul nu mai are mult de trait: „Tatal lui Susan a murit chiar la inceputul pandemiei. Era un lucru ciudat in care Susan procesa pierderea tatalui ei – care apropo, era al naibii de sfant – si in acelasi timp trebuia sa lucreze cu mine si sa ma ajute sa aducem un omagiu tatalui meu. Dar sunt un om realist si stiu ca evolutia bolii Parkinson nu e tocmai una favorabila.”

Filmul, care nu are inca o data oficiala de lansare in cinematografe, include secvente cu una dintre ultimele vizite ale actorului la tatal sau care imobilizat in patul de spital. In timpul vizitei, Downey Jr. a fost atat de zdruncinat de incat a avut nevoie de o sedinta de terapie prin telefon, fapt care este inclus in documentar.

„Trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam sa… imi pierd firea cu terapeutul meu pe marele ecran. Atunci mi-am spus ca nu e nimic interzis in acest film.” a declarat actorul la proiectia filmului.

In film, se creeaza si o relatie inter-generationala prin secvente in care cei trei Downey apar impreuna: seniorul, juniorul si Exton, fiul lui Downey Jr. si al lui Susan.

Actorul a declarat in timpul sesiunii Q&A de la finalul proiectiei de la Telluride ca „in final, nici nu mai este un film despre mine si tatal meu. Este o meditatie despre o perioada de timp traite de mai multe generatii. Si cred ca daca aceasta generatie are o sansa sa faca partea artistica fara partea traumatica, ar fi minunat.”

Dupa ce a iesit din filmele Marvel odata cu moartea personajului Iron Man, Robert Downey Jr. se afla intr-o campanie de repozitionare.

Actorul care a jucat in peste 80 de filme a anuntat recent ca va lansa scrie prima sa carte de non-fictiune „Cool Food: Erasing Your Carbon Footprint One Bite at A Time”. Va fi o foaie de parcurs inteligenta, accesibila si care va schimba jocul pentru a face alegeri alimentare care sa rezolve schimbarile climatice.

Acordul marcheaza prima carte importanta de non-fictiune a lui Downey, cel mai bine cunoscut pentru transformarile sale emblematice ca Iron Man si Sherlock Holmes. Downey a avut un interes deosebit pentru alimentatie inca de la inceputul colaborarii cu Marvel pentru a se pregati pentru rigorile acelui rol, fiind mult mai atent la dieta.

Citește în continuare