Skip to content

15 filme, seriale, animatii si documentare despre viata Reginei Elizabeth pe care le puteti urmari week-endul acesta online.

Urmatoarele 10 zile care au mai ramas pana la ceremonia de inmormantare a Reginei Elizabeta a II-a vor fi incarcate de amintiri, comemorari, povesti si imagini care au facut parte nu doar din istoria monarhiei britanice, dar au devenit parte din istoria lumii.

Cu o viata intinsa pe 96 de ani, Regina Elizabeta a inspirat mii de documentare, filme, spectacole de teatru, seriale si animatii. Mai jos va recomandam printre cele mai reusite productii cinematografice pe care le puteti urmari week-endul acesta, care sunt disponibile online in Romania pe platforme de streaming.

Pe HBO Max puteti viziona filmul “The Queen” din 2006 in care Helen Mirren are o prestatie monumentala, reusind sa imite cu exactitate comportamentul si limbajul verbal si non-verbal al Reginei Elizabeta.

Unul dintre cele mai grele momente din cariera recenta a Reginei Elizabeta a fost imediat dupa moartea Printesei Diana cand a refuzat initial sa revina la Londra si sa se adreseze publicului. Diana divortase de Printul Charles si nu mai facea parte in mod oficial din Familia Regala iar protocoalele regale, pe care Regina Elizabeta le-a respectat cu precizie in timpul celor 70 de ani de domnie, indicau o lipsa de reactie din partea monarhiei. 

Helen Mirren joaca un rol exceptional si umanizeaza o perioada din viata Reginei pe care publicul si-o amintea cu neplacere. Prestatia i-a adus un trofeu Oscar, un BAFTA si un Glob de Aur, fiind considerata una dintre cele mai bune interpretari ale Reginei din istorie.

Filmul poate fi urmarit aici pe HBO Max.

Serialul “The Crown” creat de Peter Morgan poate fi vizionat pe Netflix incepand din 2016. 

Inspirat deopotriva de succesul productiilor “The Queen” si de spectacolul de teatru “The Audience” pe care le-a scris, Peter Morgan a creat serialul “The Crown” care spune povestea domniei Reginei Elizabeta incepand cu ultimii ani de viata ai tatalui ei, Regele George al VI-lea.

Primul sezon acopera perioada 1947-1955, al doilea prezinta evenimente care au marcat monarhia intre 1956 si 1964, al treilea sezon cuprinde perioada 1964-1977 iar al patrulea se intinde din 1979 pana la inceputul anilor ’80, incluzand aparitia Printesei Diana si mandatul lui Margaret thatcher. 

In aceasta toamna este programata lansarea celui de-al cincilea sezon care va aborda evenimentele de la finalul anilor ’80 si inceputul anilor ’90. Iar anul viitor va fi lansat al saselea si ultimul sezon al seriei pe care o puteti urmari pe Netflix. 

Serialul a fost multi-premiat cu zeci de trofee pentru actorie, imagine, costume, montaj, muzica si decoruri, avand o structura inovatoare care schimba toata distributia la fiecare 2 sezoane. Cu un buget de 260 de milioane de euro, este una dintre cele mai scumpe productii de televiziune din istorie.

Tot pe Netflix veti gasi cel putin 10 documentare despre viata Reginei Elizabeta, a Familiei Regale si a dinastiei Windsor.

Documentarul “The Majestic Life of Queen Elizabeth II” a fost lansat in 2013 si spune povestea vietii Reginei numai prin materiale de arhiva care surprind momentele cheie ale vietii ei.

In 2017 a aparut seria documentara “The Royal House of Windsor” care pune accentul pe conflictele si momentele tensionate care au destabilizat sau unit membrii Familiei Regale. Cronologia impartita in 6 episoade incepe cu Primul Razboi Mondial, criza abdicarii lui Edward al VIII-lea, ascensiunea pe tron a Regelui George al VI-lea urmat de fiica lui, Elizabeth si relatia Reginei cu Printul Charles, prezentata ca fiind deseori problematica.

In “Princes of the Palace” lansat in 2015, viata Reginei este privita in legatura cu Printii care au influentat viata monarhiei britanice de la Philip la mezinul Print George.

Daca vreti sa cunoasteti mai multe despre copilaria Reginei Elizabeta si despre personalitatea tatalui ei, Regele George, tot pe Netflix puteti viziona documentarul “King George VI. The Man Behind The King’s Speech” care include porneste de la un interviu cu Colin Firth care l-a jucat pe Rege in filmul “The King’s Speech”, rol care i-a adus un trofeu Oscar.

O alta serie documentara foarte bine realizata, in special daca sunteti interesati de castelele aflate in grija si subordinea Coroanei Regale a Regatului Unit, este “Secrets of Great British Castles”. Istoricul Dan Jones prezinta in doua sezoane cele mai fascinante castele din istoria britanicilor, privindu-le ca locuri care au gazduit cele mai importante momente din vietile monarhilor.

Imagini de arhiva cu Regina Elizabeta pot fi vazute si in documentare precum “Margaret Thatcher” sau “Diana: Princess of Wales. A celebration of a Life”.

Daca va intereseaza un film de arta, pe MUBI veti gasi scurtmetrajul “A Night at the Opera” al regizorului Sergei Loznitsa.

Lansat in urma cu 2 ani, scurtmetrajul de 20 de minute al regizorului Sergei Loznitsa este realizat in intregime din imagini de arhiva. 

“A Night at the Opera” arata geniul vizionar al lui Loznitsa care transforma filmari din Paris din anii ’50 si ’60 cu elitele europene in care evidentiaza diferentele de clasa, pozitie sociala, protocoale si ritualurile societatii de alta data. 

Printre personalitatile care urca treptele Palatului Garnier din paris se numara Regina Elizabeth, Regina Juliana, Grace Kelly dar si Charles de Gaulle si Brigitte Bardot care merg sa vada o prestatie a Mariei Callas cu “Una voce poco fa” din “Barbierul din Sevilla”, opera lui Rossini.

Daca preferati o comedie sau parodie, serialul “The Windsors” ia toate cliseele cunoscute despre membrii Familiei Regale si le transforma in momente hilare, exagerate. 

Personajele principale sunt Printii William si Harry cu sotiile lor, Printul Charles si Camilla, Printii Edward si Andrew si familiile lor. Toti se afla intr-o constanta lupta pentru a o inlocui pe Regina Elizabeth pe tron si pentru a-si schimba imaginea in ochii publicului.

In semn de respect fata de rolul ei important, Regina nu este prezenta ca personaj desi se vorbeste constant despre ea.

Pe Netflix sunt disponibile toate cele 3 sezone din “The Windsors” care au fost lansate intre 2016 si 2020, fiind singura productie care acopera si divortul lui Harry si Meghan de Familia Regala.

“The Queen’s Corgi” – „Corgi. Cateii Reginei” este un film de animatie pentru intreaga familie, in special pentru cei mici.

Lansata in 2019, animatia “The Queen’s Corgi” – disponibila pe Netflix – isi imagineaza o zi din viata unuia dintre cateii de rasa ai Reginei, celebrii corgi care o insotesc mereu in plimbarile ei prin casa sau prin gradini.

Filmul spune povestea lui Rex care devine preferatul Reginei Elizabeta. Ceilalti corgi incearca sa scape de el din Palatul Buckingham, astfel el ajunge intr-o serie de intamplari amuzante in timp ce se straduieste sa ajunga inapoi in apartamentele regale.

Mai jos va lasam cateva documentare care pot fi urmarite pe YouTube, gratuit.

Citește în continuare